K1 i Boks

Boksački fanovi zazivaju okršaj japanskog ‘Čudovišta‘ i Gervonte Davisa, Bob Arum ‘spušta loptu na zemlju‘: ‘Svi imaju limite‘

Naoya Inoue

 Naoki Nishimura/AFLO/Profimedia
31-godišnji japanski boksač vjerojatno nikada neće boksati protiv Gervonte Davisa

Svaka od trenutno aktivnih i relevantnih boksačkih ‘‘P4P‘‘ ljestvica, na svom drugom mjestu ima isto ime. Japanac Naoya Inoue trenutno uživa status drugog najboljeg boksača na svijetu, a ispred njega samo je ne vrhunski Terence Crawford.

Inoue iza sebe ima 27 pobjeda u jednako toliko nastupa, a čak 24 pobjede upisao je nokautom. Svjetske titule osvajao je u četiri različite težinske kategorije, a uz Oleksandra Usyka i Terencea Crawforda, Inoue je jedini boksač koji je ujedinio četiri svjetske titule u dvije različite težinske kategorije. U svom posljednjem nastupu prije mjesec i pol dana, Inoue je nokautirao Luisa Neryja i obranio je status apsolutnog prvaka svijeta u bantam kategoriji.

Zanimljivo je kako je Inoue prvu svjetsku titulu osvojio u ‘‘junior flyweight‘‘ kategoriji. Gornja granica te kategorije iznosi 108 ‘‘pounda‘‘ (49 kg). Deset godina kasnije, Inoue je kralj super bantam kategorije (122 ‘lbs‘, 55,33 kg), a mnogi se pitaju koliko daleko, odnosno, koliko visoko u težinskim kategorijama Inoue može nastaviti svoj pohod.

Meč koji mnogi boksački fanovi zazivaju jest onaj između Gervonte Davisa i Naoye Inoue. Obojica su neporaženi, obojica su svjetski prvaci, ali ujedno se radi o ponajboljim nokauterima nižih kategorija. Statistiku japanskog ‘‘Čudovišta‘‘ već smo podijelili, a ništa lošiji nije ni Gervonta Davisa. 29-godišnjak iz Baltimorea upisao je 30 pobjeda, neporažen je, a čak 28 puta slavio je nokautom.

Borba između ovog dvojca privukla bi ogroman interes, ali promotor Bob Arum smatra kako se ne radi o naročito dobroj i smislenoj ideji.

‘‘Inoue je posljednjih par mečeva odradio u super bantam kategoriji i uvijek je bio manji od svojih protivnika. Čak i da prijeđe u višu kategoriju do 126 ‘pounda‘, o čemu se zapravo i priča, on će biti daleko manji od boraca s kojima će se boriti. Podigne li se do lake kategorije, to neće biti fer. Postoje limiti i smatram kako nema šanse da dođe do meča između njega i Gervonte Davisa. Razlika u veličini uistinu je ogromna.‘‘, rekao je Arum gostujući u ‘‘Cigar Talk‘‘ podcastu.

Podsjećamo, Gervonta Davis svjetski je prvak u lakoj kategoriji. Gornja granica lake kategorije postavljena je 13 ‘‘pounda‘‘ iznad gornje granice super bantam kategorije u kojoj Inoue trenutno nastupa. Radi se o 5,9 kilograma razlike, a uzmemo li u obzir kako je Inoue nekoć boksao u kategoriji do 49 kg, jasno je da se radi o boksaču za kojeg je laka kategorija vjerojatno prevelik zalogaj.

Šteta što Inoue nije nešto fizički veći, ali njegov neustrašivi mentalitet možda ga čak dovede i do lake kategorije. Vrijeme će sve otkriti.

Linker
20. rujan 2024 09:06