K1 i Boks

Bivši boksački svjetski prvak upozorava Furyja: ‘Usyk je puno teži protivnik nego što misliš‘

Tyson Fury i Derek Chisora

 Kevin Quigley/dmg media/Profimedia
Tyson Fury nerijetko javno podcjenjuje sjajnog ukrajinskog teškaša

Gotovo uvijek kad Tyson Fury priča o Oleksandru Usyku, čuju se raznorazni podcjenjivački navodi, a ‘‘Gypsy King‘‘ ga naziva borcem ‘‘srednje kategorije‘‘. Dojam je da je Fury svjestan da postoji određen broj boksačkih fanova koji trenutno vide Usyka kao boljeg boksača od njega i na sve načine pokušava omalovažiti Usyka kao boksača teške kategorije.

Dobra je stvar što će njih dvojica vjerojatno dobiti priliku obračunati se u ringu tijekom prvog kvartala 2023. godine, a bit će to meč za ujedinjenje titula u teškoj kategoriji. Tyson Fury trenutno drži WBC-ov pojas, dok su IBF-ov, WBA-ov i WBO-ov u vlasništvu Oleksandra Usyka. Prema nedavnim informacijama Boba Aruma, jednog od Furyjevih kopromotora, dvojica boksača i njihovi timovi sve su bliže dogovoru oko potencijalnog obračuna.

Kladionice već neko vrijeme imaju izlistane koeficijente za taj potencijalni meč, a Fury je veliki favorit (1,35-3,20 cca). Ipak, ako se pita Barryja McGuigana, 61-godišnjeg umirovljenog irskog boksača i nekadašnjeg svjetskog prvaka (titulu osvojio 1985. godine) u perolakoj kategoriji, Fury bi mogao doživjeti neugodno osvještenje u meču protiv Usyka.

‘‘Fury se oslanja na svoju veličinu i pokušava zastrašiti protivnike. Ali Usyka nije lako zastrašiti. Dokaz tome jest način na koji je Usyk gledao Furyja nakon meča između Furyja i Chisore.‘‘, započeo je McGuigan, a zatim je dodatno pojasnio svoje viđenje.

‘‘Usyk je bio predobar za Joshuu koji se značajno popravio u drugom međusobnom obračunu. Joshua je vrlo dobar napadački boksač, bolji je od Furyja kad treba napasti i kretati se prema naprijed. Fury rijetko ide prema naprijed, osim ako baš ne mora. Brzina je također značajan faktor. Usyk nije samo boksač iz kontragarda koji se sjajno kreće. On posjeduje nevjerojatnu brzinu. Mislim da je puno teži protivnik za Furyja, nego što Fury misli da jest. Poput Joshue, moglo bi ga dočekati teško osvještenje.‘‘, pojasnio je McGuigan za The Mirror.

Činjenica je da Fury jednostavno ne smije podcijeniti boksača kao što je Usyk, ali treba uzeti u obzir da je i sam Fury toga vjerojatno svjestan, ali jednostavno igra mentalne igrice svaki put kad javno podcijeni Usyka.

Linker
08. rujan 2024 21:36