POSLIJE COVIDA

Turizam i ugostiteljstvo uz pomoć digitalizacije i državnih poticaja na putu oporavka

U prvom tromjesečju zabilježen je rast od 7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine uz stalni rast turizma i usluga

Turizam i ugostiteljstvo bilježe rast

 

 Nikola Vilic/Cropix

Povratak u punu normalnost nakon šoka koji su društvima izazvale dvije godine pandemije bit će izazovan, ali čini se da u Hrvatskoj situacija brzo ide nabolje.

U ovom posebnom izvješću, EURACTIV i njegova paneuropska mreža istražit će što države članice EU i lokalne vlasti planiraju učiniti kako bi pomogle ovu tranziciju, dijelom tako što će urbana naselja učiniti privlačnijima kroz inovativne koncepte koji uključuju turizam i ugostiteljski sektor.

“Očito je da ćemo ove godine premašiti 100 tisuća izdanih dozvola za boravak i rad stranaca u Hrvatskoj”, ocjena je Žarka Katića, državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), objavio je Jutarnji list, medijski partner Euractiv.com. Što je više nego jasan signal u oporavak turizma i ugostiteljstva jer će se u tim sektorima, uz graditeljstvo, zaposliti najviše stranaca.

MUP je još krajem travnja potvrdio da odluka o privremenom ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza, nije produljena, jednostavnije rečeno ukinuta su ograničenja za ulazak u Hrvatsku te su na snazi samo uvjeti ulaska koji su bili važeći prije epidemije covid-19, propisani Zakonikom o schengenskim granicama, Zakonom o strancima i dr. (bez udovoljavanja epidemiološkim uvjetima). Što bi trebalo dodatno potaknuti oporavak turizma i ugostiteljstva. Jedan od signala je i slijetanje prvog zrakoplova na izravnom letu iz New Yorka u zračnu luku Dubrovnik. "Tijekom sezone najavljeno je 70-ak letova na liniji New York - Dubrovnik i očekuje se više od 15.000 ljudi u dolasku. Prvi letovi su gotovo potpuno popunjeni, a za kasnije je dobar booking i tu se očekuje dobra popunjenost", izjavio je komercijalni direktor dubrovačke Zračne luke Ivan Maslać. Komentirajući promet u dubrovačkoj Zračnoj luci u odnosu na turističku sezonu 2019. godine, Maslać je rekao kako su na nekakvih 65 do 70 posto i da su zadovoljni.

Epidemiološka slika u zemlji je u potpunosti pod kontrolom pa je 30. svibnja zabilježeno 36 slučajeva osoba zaraženih virusom koji izaziva bolest covid-19, a jedna je osoba preminula.

"Moj je najvažniji zadatak bio spriječiti socijalnu frakturu“, kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković referirajući se na protekle dvije godine javnozdravstene krize dodavši kako je vlada isplaćivala u jednom trenutku plaće za 700 tisuća ljudi u privatnom sektoru i morala intervenirati kako bi se smanjile posljedice rasta cijena energenata u posljednje vrijeme.

"Sada građani mogu osjetiti zašto država postoji u krizi i zašto je EU dobra i koristi građanima kada ju najviše trebalo“, dodao je premijer.

Hrvatska se ekonomija uspješno oporavlja pa je u prvom tromjesečju zabilježen rast od 7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine pri čemu je važan udio stalni rast turizma kao i usluga pri čemu posebnu ulogu igra ugostiteljstvo koje je tijekom krize prošlo vrlo teško razdoblje i u velikoj se mjeri oslanjalo na mjere o kojima je govorio premijer. Najšire vidljivi segment, kafe barovi, dobili su snažni zamah ukidanje mjera i posebno omogućavanjem rada i nakon ponoći što će se pozitivno odraziti na njihov rad tijekom turističke sezone.

Vlada nastavlja u tom smjeru pa se znatan dio ekonomskih poticaja za ovu godinu odnosi na turizam. Na kritike oporbe da se program pretjerano usredotočuje na tu granu iz vlade poručuju kako je riječ o projektima visoke dodane vrijednosti, primjerice povećanje kategorizacije hotelskog smještaja i nova ulaganja. Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman navodi da je 14,6 posto projekata prijavljeno je u turizmu i njihova vrijednost čini nešto više od 35 posto poticaja, dodajući da pritom brownfield investicije nisu isključene.

U svjetlu očekivanog zamaha turizma i ugostiteljstva posebno važnu ulogu odigrat će osiguravanje opskrbnih lanaca za taj sektor usluga. Ako se tako smije reći, dobra posljedica javnozdravstvene krize ubrzanje je digitalizacije koja je snažno utjecala na spomenuti sektor. U tom je segmentu poseban iskorak ostvarila tvrtka METRO rješenjima prilagođenim specifičnim potrebama turizma i ugostiteljstva razrađenim u digitalnim paketima. Primjerice, METRO i SMART razvili su B2B sustav koji omogućuje zaprimanje svih stavke računa, a sustav će ažurirati cijene i zalihe u programu kupca koji se tako lišava niza poslova koji su ga odvraćali od bavljenja temeljnom djelatnošću.

Ključna prijetnja oporavku turizma i ugostiteljstva dolazi izvana, kroz povećanje cijena energije i hrane pretočenih u inflaciju. Što bi moglo usporiti dolazak gostiju vlastitim prijevozom, a riječ je o najvećem udjelu korisnika turističkih i ugostiteljskih usluga. To se odnosi i na razdoblje izvan turističke sezone i vezano je za lokalno stanovništvo koje je naviklo obilaziti kontinentalne turističke i gurmanske lokacije.

Procjene ipak govore da će se ljudi, nakon dvije pandemijske godine te pritiska rata u Ukrajini ipak odučiti potražiti oporavak i opuštanje.

image

logo za projekt metro euractiv

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2024 21:39