SAČUVAJTE IH

Želite ukrasiti svoj dom lijepim granama ili šarenim jesenskim lišćem? Evo kako ih obraditi da vam dugo traju

 SHUTTERSTOCK

Jesen je godišnje doba kad nas listopadno bilje počasti šarenom paletom boja, a izlet u prirodu postane nalik posjetu muzeju umjetnosti. Žuto, crveno i zeleno lišće stvaraju bajkovite pejzaže, koje odmah poželimo preseliti u svoj prostor.

Kad bolje razmislite - a zašto ih uistinu ne biste donijeli kući i ukrasili zanimljivim granama, komadima drva ili lišćem svoj životni prostor? Jer ovi će predmeti unijeti dašak prirode u vaš dom i uljepšati ga. A najbolje od svega - potpuno su besplatni! I ne brinite da će vam brzo istrunuti - evo savjeta kako ćete to spriječiti.

image
LEONID EREMEYCHUK/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA
image
EKATERINA CHALYSHEVA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Priprema grana

Kad skupljate grane, dobro ih protresite kako biste bili sigurni da u stan ili kuću nećete unijeti i neželjene goste, kukce, upozorava Halee Miller Van Ryswyk, autorica članka na portalu Better Homes and Gardens. Zatim oštrim škarama odrežite granu pod kutom; kad dođete kući, čekićem natucite donji dio odrezane grane kako bi se voda bolje upila. Za konzerviranje granja i lišća možete koristiti i glicerin. Jednostavno napunite vazu otopinom jednog dijela glicerina i dva dijela vruće vode.

image
RASA ARLAUSKIEN/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Tijekom sljedećih nekoliko tjedana držite bazu grane uronjenu u otopinu, a po potrebi dopunite. Grana će biti spremna za vađenje iz otopine kad listovi na njoj postanu smeđi, meki i savitljivi. Tako priređena, vaša će grana trajati godinama.

image
RAWPIXEL LTD/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Priprema lišća

Najvažnije je lišće prvo temeljito očistiti, jer ono dolazi u kontakt s različitim nečistoćama. Ako je lišće još uvijek svježe (nije suho), nježno ga isperite vodom i osušite nježno tapkajući ručnikom. Pustite lišće da se suši na zraku dan ili dva. Ako želite da bude ravno, možete ih ostaviti jedan dan sprešane između dva teška predmeta, između kojih ćete staviti papira za pečenje.

image
HUGO GONçALVES/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Kaj je lišće očišćeno, osušeno i prešano, postoji više metoda za očuvanje, tako da što duže zadrži svoju živopisnu boju. Možete potopiti listove u gore spomenutu otopinu glicerina i vode na 3 do 5 dana, pritisnuti ih između teških knjiga dva tjedna, oličiti ih u lak za decoupage, umočiti u rastopljeni pčelinji vosak ili ih glačati između dva komada voštanog papira dok vosak ne ostane na listovima. Sve ove tehnike učinit će lišće fleksibilnijim i prikladnijim za ukrašavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 10:24