3 važna razloga

Zašto posljednja minuta pranja traje puno duže od minute? Ovo sigurno niste znali o svojoj perilica rublja

 PHAELNOGUEIRA/GETTY IMAGES

Jeste li primijetili kako zadnja minuta pranja na perilici rublja traje ‘cijelu vječnost‘? Ukratko, puno dulje od jedne minute kako piše. Zašto je tomu tako? Prema riječima stručnjaka, na ciklus pranja utječu razni čimbenici. Objašnjavaju da se perilica pokušava držati zadanog trajanja, ali ne uspijeva uvijek.

Ovo su neki od razloga koje stručnjaci navode kao razlog zašto perilica pere dulje od planiranog:

1. Previše deterdženta

Senzor detektira kada ima puno pjene u bubnju. To može biti zato što ste stavili previše praška ili deterdženta za pranje ili ste, pak, stavili pogrešan deterdžent. Ako se na kraju ciklusa pranja pojavi velika količina pjene, uređaj će pričekati dok pjena nestane. Zatim je ispere vodom. Postupak se ponavlja dok više nema pjene. Zbog toga zadnja minuta ponekad može potrajati duže.

2. Neravnoteža u bubnju

Ako postoji samo jedan veliki komad, poput tepiha ili deke, doći će do neravnoteže. To se također može dogoditi ako se opere samo nekoliko stvari. Stroj detektira da bubanj ne radi glatko i prestaje se okretati kako bi izbjegao oštećenje. Bubanj se zatim okreće unatrag kako bi se rublje ravnomjerno rasporedilo. Međutim, budući da to ne funkcionira dobro za određene velike predmete, stroj ponavlja postupak sve dok konačno ne završi ciklus pranja bez centrifuge. Može utjecati i na posljednji trenutak. Također se može dogoditi da u rublju ostane previše vode, prenosi Espreso.

3. Temperatura i tlak vode

Za razliku od prve, na ovu točku se nažalost može malo utjecati. No, to svakako utječe i na ukupno vrijeme rada perilice. Ako voda izlazi iz ulaza s preniskim tlakom, punjenje traje duže. Slična je situacija i s radnom temperaturom: ako u uređaj uđe vrlo hladna voda, potrebno ju je prvo zagrijati ovisno o ciklusu pranja. Što je voda hladnija, potrebno je više vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 22:29