Spašava stvar

Zašto ljudi vikendom stavljaju šalicu na kvaku ulaznih vrata: Razlog je više nego dobar, a zahvalit ćete nam kasnije

 DOM I DIZAJN/

Uz porast zločina koji se događaju svakog ljeta i u vrijeme praznika kada napuštamo naše domove, važno je pravovremene korake kako biste zaštitili sebe i svoju imovinu. Čak i ako si ne možete priuštiti kućni nadzor ili kvalitetan sef za svoje dragocjenosti, još uvijek postoje načini da spriječite provalnike. Lopovi kada provaljuju – žele uzeti što je više moguće u najkraćem mogućem vremenu, bez dodatnih problema.

Ako ste vlasnik kuće ili iznajmljivač, ima načina da poremetite njihove planove. Učinite svoj dom manje privlačnim za lopove tako što ćete ga učiniti nezgodnim, frustrirajućim i teškim za provalu. Savjeti u nastavku su jeftini i neprocjenjivi za odvraćanje od krađe vaše imovine.

image
VLADIMIR VLADIMIROV/GETTY IMAGES

Sakrijte predmete koji ukazuju na skupe kupovine

Iako vam možda uzbuđuje raspakiranje stvari nakon kupovine. Umjesto da čuvate ambalažu, rastavite kutije, stavite ih u vrećice i smjestite duboko u kantu za smeće. Ako se želite potruditi, izrežite ih rezačem za kutije ili valovitim škarama kako biste kutije učinili još manje vidljivim.

Možda se čini teško zbrinuti materijal za pakiranje, ali lopovi traže te kutije kada istražuju kvartove. Ogromna kutija sa živopisnom slikom vašeg novog TV-a s velikim ekranom pokraj vašeg prilaza govori cijelom susjedstvu da u svom domu imate nešto novo i vrijedno. To može impresionirati vaše susjede, ali i namamiti provalnike.

Pričvrstite na šarke vrata zaštitne vijke

Vrata i prozori glavne su točke pristupa vašem domu. Budući da su to najdostupnije lokacije, trebali biste se potruditi da ih otežate pristup onima koji nemaju ključeve. Otežajte njihovo otvaranje postavljanjem sigurnosnih vijaka zaštićenih od neovlaštenog otvaranja šarka na vratima i prozorima. Ovi vijci obično dolazi u većim pakiranjima, kao što je ovo pakiranje od šest komada na Amazonu. Jednom kada imate opremu, sve što trebate učiniti je ukloniti postojeće vijke i zamijeniti ga ovim sigurnosnim vijcima.

Ovi su vijci dizajnirani su s umetcima za igle, koji sprječavaju ljude da ih odvrću bez posebnih alata. Neki se okreću samo u jednom smjeru i trajni su, pa ih ni vi ne možete ukloniti. Manipuliranje sigurnosnim šarkama teško je i zamorno, čak i za najspretnije lopove. Provalnici žele opljačkati vaš dom prije nego što se vratite, a odgađanje povećava njihove šanse da budu uhvaćeni ili odustanu nakon što shvate da vaš dom nije laka meta.

image
MARYANA SERDYNSKA/GETTY IMAGES

Neka misle da ste kod kuće

Sljedeći put kad budete odlazili na posao, u školu ili na druge dnevne obaveze, nemojte tako očito pokazati da niste kod kuće. Ostavite upaljeno svjetlo ili uključite stereo kako biste stvorili iluziju da je netko unutra. Ovi trikovi neće povećati vaš račun za struju, ali će i stvoriti dojam kao da ste kod kuće. Samo se pobrinite da su svjetla i zvuk slabijeg intenziteta kako bi predstava bila uvjerljivija.

Prema nekim istraživanjima, većina provala događa se tijekom dana između 10 i 15 sati. Iako često mislimo da se provalnici uvlače u domove noću, istina je da vole provaljivati i danju kada su ukućani vani. Lopovi ne žele naletjeti na ljude koji bi dodatno zakomplicirali njihove podle planove i eventualno otežali njihov zločin. Stoga ih zvukovi i svjetla u vašem domu čine daleko manje poželjnom metom. Ovaj savjet vrijedi i za ljude koji noću ostavljaju svoje domove bez nadzora. Ako ništa drugo, svjetla i zvuk radija bit će očigledniji tijekom mirnih sati. S obzirom na ove uvjete, ovaj trik je učinkovit za one koji rade noćne smjene ili provode noći negdje drugdje.

image
WIKIVERSE/GETTY IMAGES

Istaknite sigurnosne znakove - čak i ako vaš dom nije zaštićen

Malo je stvari koje brže zaustavljaju provalnike na putu od sigurnosnog znaka ispred. Ako imate instaliran pravi alarm ili sustav nadzora, proizvođač će takve znakove vjerojatno uključiti uz kupnju. Međutim, ako si ne možete priuštiti pravi sustav zaštite iskoristite ovaj trik tako što ćete postaviti imitaciju video kamera poput ove na Amazonu.

Ali trebate imati na umu da ovi sustavi vode samo pola bitke. Provalnike odvraćaju skriveni sigurnosni sustavi tek nakon što ih aktiviraju. Postavljanje znakova ili očiglednih kamera koje upozoravaju da imate alarmni sustav daje provalnicima do znanja da je vaš dom zaštićen prije nego što razbiju brave ili razbiju prozore. Zapravo, 25 % zatvorenih provalnika otkrilo je Odjelu za kazneno pravosuđe i kriminologiju da bi otišli iz domova koji jasno pokazuju sigurnosne sustave. Ne žele se upuštati u istraživanje kamera i je li stvarno spojen pravi sigurnosni sustav.

image
RYAN HOEL/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Nabavite psa ili se pretvarajte da ga imate

Nemaju svi novaca ni vremena udomiti psa u svoje kućanstvo. Vlasnici pasa troše između 40 i 290 eura mjesečno na brigu o svom ljubimcu, ne uključujući početne troškove udomljavanja ili iznenadne posjete veterinara. Uz ove troškove na umu, posjedovanje psa nije za svakoga, ali to ne znači da ne možete inscenirati da imate vjernog zaštitnika u svom domu. Postoje alarmi koji oponašaju zvukove pasa, varajući uljeze da pomisle da je jedan u vašem domu. Ovaj alarm detektora pokreta košta samo 40 dolara na Amazonu. Također možete objesiti upozorenja "Čuvajte se psa" oko svog posjeda. Ako želite biti još očigledniji i ne smeta vam što morate prijateljima i obitelji objašnjavati svoje postupke, možete ostaviti stari povodac i ogrlicu pokraj ulaznih vrata.

Psi su poznati po tome što su odani prijatelji. Mnoge vrste pasa svojim životima čuvaju svoje vlasnike, ali i velike i male pasmine podjednako mogu spriječiti zločin. Obično veliki psi plaše provalnike jer su fizički moćni, dok ih mali psi odvraćaju time što su bučni.

Ne otkrivajte previše osobnih podataka u dizajnu svog doma

Zahvaljujući popularnosti Instagrama, TikToka, Etsyja i drugih internetskih platformi, male tvrtke pronašle su mjesta za etabliranje i kupcima ponudile stotine prilagodljivih proizvoda. Personalizirani proizvodi su u modi, a dizajnere interijera posebno privlače pločice s kućnim brojevima ispisanim velikim, lijepim slovima.Ovo je sjajna ideja da svoje kućne brojeve učinite vidljivijima s ulice, čime će pozvani gosti i vozači dostave lakše pronaći vaš dom.

Dodavanje vašeg kućnog broja i prezimena kurzivnim velikim fontom može izgledati simpatično, ali ovaj trend kućnog uređenja interijera opasniji je nego što mislite. Oglašavanjem svog imena nasumični pješaci i automobili u prolazu znaju tko živi u vašoj kući. Mogu upotrijebiti te informacije da vas potraže na internetu, uhode vaše društvene medije i procijene koje dragocjenosti posjedujete i kada ćete izaći iz kuće. Također mogu uvjeriti susjede da vas poznaju pretvarajući se da su vam poznati po imenu ili prezimenu. Ako dobijete jedan od ovih znakova na dar ili se počastite njime, razmislite o tome da ga objesite na diskretnom mjestu, gdje je manje vidljiv strancima na ulici.

image
MINISERIES/GETTY IMAGES

Nemojte pretjerano dijeliti informacije o sebi na društvenim mrežama

Zaštita vaše privatnosti na internetu jednako je važna kao i zaštita u stvarnom životu. Provjerite jesu li vaši društveni mediji postavljeni za dijeljenje fotografija, priča i ažuriranja samo s osobama kojima je odobreno da vas prate. Ako ste javno prisutniji na internetu, budite pametni u pogledu toga koliko toga dijelite. Vaši pratitelji ne moraju znati točno vrijeme i dane kada putujete, kada ste na poslu ili posjećujete događaje. Ako idete na duži odmor, odgodite objavljivanje fotografija dok se ne vratite. Nema razloga da svijetu kažete da je vaša cijela obitelj kilometrima daleko i da je vaš dom trenutno nenastanjen.

Držite ključeve automobila kraj kreveta

Prije nego što navečer legnete spavati, ne zaboravite staviti ključeve na noćni ormarić. To olakšava pronalaženje vašeg privjeska za ključeve ujutro i drži ga nadohvat ruke za sve hitne slučajeve. Ne košta ništa staviti svoj elektronički privjesak za ključeve pokraj kreveta, bilo da ga stavite na stol ili na ukrasni pladanj.

Kada noću čujete čudne zvukove ili sumnjate da se netko šulja oko vašeg imanja, možete lako posegnuti i pritisnuti tipku za paniku. To uključuje alarme u vašem automobilu, trubeći neugodne zvukove koji brzo tjeraju potencijalne provalnike da pobjegnu. Buka ih ne plaši samo. Također će privući pozornost susjeda na vaš dom, a lopov neće ostati u blizini da ga vide svjedoci.

image
AKINTEVS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ostavite velike čizme kraj vrata

Bez obzira na dob, spol, visinu ili stas, stavite par muških čizama kraj ulaznih vrata. Ovo javno izlaganje stvara iluziju (ili pokazuje stvarnost) da netko velike veličine živi unutra.Ne morate se razbacivati ​​kupnjom sjajnih čizama, koje bi mogle navesti lopove da same ukradu cipele. Nabavite sniženi par u trgovini rabljenom robom. Samo se pobrinite da baš ne izgledaju potpuno nove.

Ukratko, ovaj trik pali jer uspješni kriminalci često pretražuju kuće, tražeći znakove da će to biti laka meta. Ostavljanje impozantnih čizama vani moglo bi otjerati uljeze koji nemaju povjerenja u svoje fizičke sposobnosti. Ne žele riskirati sukob s nekim tko bi ih lako mogao svladati.

Noću stavite šalicu na kvaku

Ako tražite savjet za noćnu zaštitu, pokušajte objesiti šalicu na ručke vrata. Nažalost, ovo ne funkcionira na okruglim kvakama jer njihovi oblici ne odgovaraju ovom hacku. Međutim, ručke na vratima ravnog dizajna stvara izvrsnu kuku za vješanje šalica za kavu. Objesite šalicu na ručku vrata, gurajući je dovoljno visoko da polako ne sklizne.

Ovaj trik funkcionira, ako vam netko pokuša otvoriti vrata izvana. Kad pritisne ručku, šalica će skliznuti s ručke i srušiti se na pod. Ovo upozorava vas i sve ostale u vašem domu da vam je netko pred vratima, a uljeza će prestrašiti izazivanjem neželjene buke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 12:35