UČINKOVITO RJEŠENJE

Vječita muka s pranjem bijelih čarapa. Samo ubacite ljuske jajeta u vrećicu i divite se

 /SHUTTERSTOCK

Jeste li ikada izvukli bijele čarape iz perilice samo da biste ustanovili da izgledaju kao da nisu oprane? Pokušajte s domaćim rješenjem ako želite da im se vrati izvorna snježnobijela boja. Rezultati će nadmašiti vaša očekivanja, piše DailyWrap.

Bijele čarape vrlo se lako zaprljaju. Štoviše, s vremenom se počnu gubiti bjelinu, zbog čega izgledaju jako istrošeni čak i nakon temeljitog pranja. Nažalost, čak ni specijalizirani deterdženti za pranje rublja sa svojstvima izbjeljivanja često ne uklanjaju tvrdokorne mrlje na čarapama.

Ako primijetite da vam čarape počinju izgledati istrošeno i razmišljate o kupnji novih, pokušajte pripremiti domaće sredstvo za pranje prije nego što bacite stare. Vjerojatno će se uhvatiti u koštac i s najtvrdokornijim mrljama.

Bijele tkanine nevjerojatno su sklone raznim vrstama mrlja. Nadalje, s vremenom postaju žute ili sive. U takvim slučajevima mnogi od nas kupuju skupe deterdžente ili izbjeljivače, nadajući se da će tkanini vratiti izvornu nijansu.

Za učinkovito čišćenje bijelih čarapa pripremite sredstvo za ispiranje koje će ne samo izbijeliti tkaninu, već ju i dezinficirati. Ovo je osobito važno ako netko u vašem kućanstvu pati od znojenja nogu. Ulijte najmanje 4 litre tople vode u posudu i dodajte dvije žlice sode bikarbone. Ako su mrlje tvrdokorne, slobodno povećajte količinu. Namočite čarape u ovoj otopini najmanje pola sata. Nakon toga ih operite u perilici rublja. Nakon što se osuše, vaše čarape će biti čiste i snježno bijele.

Ako nemate sodu bikarbonu, jednako dobro djeluje i ocat. Ulijte šalicu octa u 4 litre tople vode i umočite čarape u tu mješavinu. Nakon 30 minuta bacite ih u perilicu rublja. Miris octa će nestati nakon pranja.

Izbijelite čarape trikom s ljuskom jajeta

Soda bikarbona i ocat su ekološka rješenja za čišćenje. No, ako ih nemate pri ruci, od ljuski jajeta možete izbijeliti čarape. Iako se može činiti čudnim, ova metoda je učinkovita jer ljuske jaja imaju svojstva izbjeljivanja. Stavite čiste ljuske jaja u mrežastu vrećicu, poput onih koje se obično koriste za pranje osjetljivog rublja. Zatim stavite vrećicu u perilicu i pustite je kao i obično. Nakon sušenja čarape će biti osjetno bjelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 06:07