EKSPERIMENT

Uz krastavac je stavila jedan predmet iz kuhinje i ostao je svjež čak 2 tjedna!

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK
Jedna je metoda skladištenja dala još i bolje rezultate! Isprobala ih je čak devet

Krastavac, osvježavajuće, hrskavo i niskokalorično povrće, nezaobilazan je dodatak mnogim ljetnim jelima, od salata, sendviča i smoothieja do laganog variva. Međutim, već nakon nekoliko dana njegova skladištenja može postati mekan, mlitav i kašast. Priznajte, koliko ste puta kupili krastavac, pospremili ga i onda u vrijeme ručka razočarano shvatili da je neupotrebljiv za jelo? Jeste li ga jednostavno zaboravili ili ste ga možda krivo skladištili? Ovog je trenutka odgovor možda i nebitan, no kako vam se to sljedeći put ne bi dogodilo, pogledajte što je napravila Ann Taylor Pittman s gastroportala The Kitchn.

Ona, se, naime, odvažila na jedan eksperiment: isprobala je čak devet metoda skladištenja krastavca i pronašla najbolji način kako ga održati svježim više od dva tjedna!

Isprobala je, među ostalim, držati ga na sobnoj temperaturi na kuhinjskom pultu, omotanog u vratima hladnjaka, a odlučila se i na jedan bizaran potez: krastavac ostaviti u hladnjaku u plastičnoj vrećici s metalnom žlicom. Od ukupno devet isprobanih načina, jedan je polučio izvrsne rezultate - krastavac je ostao svjež čak 19 dana! Ta je metoda uključivala papirnati ručnik i vrećicu s patentnim zatvaračem.

image

Ilustracija

/SHUTTERSTOCK

"Metoda skladištenja podrazumijeva da svaki krastavac zasebno zamotate u papirnati ručnik, stavite ih zajedno u vrećicu s patentnim zatvaračem, zatvorite vrećicu i pohranite u hladnjak", rekla je Ann Taylor Pittman, dodajući kako je odabrala gornju policu u hladnjaku za spremanje. Detaljno je opisala proces.

"Osmog dana bila je primjetna kondenzacija na unutarnjim stijenkama vrećice, što me zabrinulo. Papirnati ručnici bili su vlažni, ali krastavci su bili u besprijekornom obliku", istaknula je.

U eksperimentu je koristila više vrsta krastavaca, pri čemu je primijetila da engleski (sorta bez sjemenki) i perzijski (spadaju u kategoriju bez podrigivanja) traju dulje kad su pohranjeni na ovaj način u usporedbi s tradicionalnim krastavcima s debelom korom i krastavcima za kiseljenje.

"Šesnaestog dana, tradicionalni krastavac i krastavac za kiseljenje uvenuli su i postali pomalo sluzavi, dok su engleski i perzijski ostali svježi još tri dana, što znači da mogu trajati čak 19 dana, ako se pravilno skladište", istaknula je.

Usput rečeno, metoda s metalnom žlicom prošla je iznenađujuće dobro, smjestila se na drugom mjestu. Uz nju su krastavci ostali svježi 14 dana.

"Nemam pojma zašto je ova metoda tako dobro funkcionirala u održavanju krastavaca svježima toliko dugo, a nisam mogla pronaći objašnjenje ni na internetu. Priznajem da sam bila prilično skeptična, ali sam svakim danom, kako sam provjeravala krastavce, sve više vjerovala u ovu metodu", opisala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 12:24