zbogom dosadni insekti

Pomiješajte ova dva sastojka, mravi i komarci ih ne mogu smisliti: zaobići će vas u širokom luku

 ROGER ERITJA/BIOSPHOTO VIA AFP

Ako vam u domu dolaze nepoželjni gosti u obliku mrava, komaraca i drugih dosadnih insekata, pokušajte ih se riješiti prirodnim mješavinama. Različiti mirisi, a posebno kombinacije više njih, lako i učinkovito odbijaju najezdu insekata, pa ako ne želite bacati novac na različite preparate, isprobajte ovaj jeftini trik iz kućne radinosti.

Sve što vam treba je obični bijeli ocat, inače poznat kao jedan od najdragocjenijih sastojaka u kućanstvu. Ulijte ocat i vodu u omjeru 1:1 u bočicu s raspršivačem, dobro protresite, pa nanesite na okvire prozora i vrata posvuda u kući, piše Apartment Therapy. Ova mješavina može poslužiti i u druge svrhe - primjerice, sjajno uklanja mrlje i prljavštinu sa stakla pa je koristite za pranje prozora i brisanje ogledala.

Ako se bojite da će vam kuća zaudarati na ocat, ne brinite – postoji varijanta ove mješavine, ali s dodatkom eteričnog ulja. U bočici s raspršivačem pomiješajte pola šalice alkoholnog octa, 20 kapi eteričnog ulja paprene metvice i šalicu i pol vode. Protresite i poprskajte okvire prozora i vrata.

Ni mravi ne podnose miris cimeta, pa pospite malo cimeta na mjesto gdje se obično okupljaju. Na isti način djeluje i limun - dovoljno je iscijediti sok ovog citrusa na kritične točke. Ni moljci ne vole cimet pa nekoliko štapića ovog začina stavite u platnenu vrećicu u ormar, prenosi Krstarica.

Protiv mrava vam može pomoći i prirodni sprej od kojeg oni odmah bježe. Pomiješajte vodu, malo tekućeg sapuna i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, pa dodajte malo zgnječenog lista lovora ili metvice. Protresite i nanesite smjesu na mjesta gdje se mravi skupljaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 19:09