INSTANT ZAŠTITA

Pas vam uporno uništava namještaj? Poprskajte omiljene komade ovim sprejem, neće mu se više ni približiti!

 OLEKSIY BOYKO/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
Ne biste vjerovali, ali potencijalno rješenje krije se u jabučnom octu, čili papričici, pripravku od crnog papra...

Priče o tome kako je pas đaku pojeo domaću zadaću - čak i danas, kad se domaće zadaće pišu na tabletu - dobro su poznate iz urbane mitologije. Nerijetko je takvom pričom izbezumljeno dijete pokušalo opravdati prazne stranice u bilježnici, s gotovo nikakvim postotkom uspješnosti...

Ali su zato priče o psima koji su uništili namještaj, sažvakali cipele ili izgrizli kut zida svakodnevica vlasnika ovih omiljenih kućnih ljubimaca. Čekajući da se vlasnici vrate s posla, psi si krate vrijeme grickanjem njima zanimljivih predmeta, za koje se često ispostavi da ne bi smjeli grickati. Ako ste se često po povratku s posla uhvatili za glavu ugledavši scenu nasred dnevnog boravka - i svog ljubimca kako stoji usred nereda s izrazom ‘Ja nemam ništa s time‘ - ovo je tekst za vas.

image
SANDRA MARISOL DEL RO MENDOZA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Kako spriječiti da vam pas uništava namještaj i omiljene predmete po stanu? Za početak, potrudite se da pas svakoga dana bude dovoljno psihički aktivan, da se vani ‘ispuca‘ u igri s vama i sa svojim četveronožnim prijateljima. Psu krug oko zgrade prije vašeg odlaska na posao nije dovoljna tjelovježba, to mu je dovoljno tek da obavi nuždu.

Stoga, ako vam je pseći park u blizini, dogovorite se ujutro s nekim vlasnikom čiji se ljubimac voli družiti s vašim, da ih ujutro pustite da se istrče i poigraju zajedno. Kad se pas tjelesno umori, bit će mirniji i spremniji na dugo čekanje da se vratite s posla, a vaš će namještaj biti u bitno manjoj opasnosti...

image
JANA SCHOENKNECHT/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Ako ste ovu ‘domaću zadaću‘ obavili, ali vaš ljubimac i dalje gricka sve što mu se nađe na putu, probajte otkriti što ga tjera na takav čin. Ako je riječ o mladom psu ili štencu, možda mu niču zubi; ako se radi o starijem psu, možda mu je jednostavno dosadno ili je zabrinut. Ili vaš pas nema odgovarajuću igračku za žvakanje? Ako ste sigurni da vašem psu ne smeta ništa od navedenog, probajte problem riješiti zaštitom namještaja pomoću jednog od sljedećih pripravaka iz kućne radinosti.

image
SANDRA MARISOL DEL RO MENDOZA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Sprej od jabučnog octa

Jabučni ocat ima intenzivan miris i neugodan gorko-kiseli okus, što bi trebalo vašeg psa odbiti od ideje da žvače komade namještaja koje ćete njime tretirati. Psu ovaj pripravak neće štetiti ako ga poliže, ali mu zbog mirisa i okusa sigurno neće ostati u dobrom sjećanju.

Sve što vam treba su jabučni ocat, voda i bočica s raspršivačem. Pomiješajte jedan dio jabučnog octa s pet dijelova vode u boci s raspršivačem, pa dobiveni pripravak testirajte na malom, skrivenom području kako biste bili sigurni da neće oštetiti materijal od kojeg je namještaj napravljen. Ako ste se uvjerili da tekućina ne izaziva nikakve promjene na namještaju, pošpricajte pripravak po mjestima koja su naročito primamljiva za žvakanje vašem psu. Pripravak ne nanosite izravno na životinju.

image
JLPH/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA

Blagi sprej od čili papričica

Psi općenito ne uživaju u ljutim, začinjenim okusima, tako da je blagi sprej od čili papričica odlično sredstvo za odvraćanje od žvakanja. Koristite samo malu količinu čili papričica u prahu kako psu ne biste stvarali nelagodu. Za pripremu su dovoljni sljedeći sastojci: jedna žlica blagog čilija ili kajenskog praha, litra vode i bočica s raspršivačem.

Pomiješajte čili u prahu u vodu u boci s raspršivačem. Dobro protresite sadržaj boce, pa testirajte tekućinu na skrivenom dijelu namještaja, da se uvjerite da se namještaj neće promijeniti ili promijeniti boju. Lagano poprskajte namještaj koji vaš pas žvače, fokusirajući se na najugroženija mjesta. Tekućinu nanosite redovito, osobito nakon čišćenja namještaja ili ako vaš pas ponovno pokaže interes za grickanjem određenih dijelova.

Izbjegavajte da tekućina dođe u oči i njušku vašeg psa, a sprej čuvajte izvan dohvata djece i ljubimaca. Ako vaš pas pokazuje nelagodu ili alergijsku reakciju, prekinite upotrebu i obratite se veterinaru.

image
ELEGANT01/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Pripravak od crnog papra

Crni papar je jak, ali male količine neće naškoditi vašem psu ako ga ovaj poliže. Efikasno je sredstvo za odvraćanje od žvakanja, a za pripravak će vam trebati mljeveni crni papar, voda, mala posuda, žlica i čista krpa. Prvo pomiješajte jednu žlicu mljevenog crnog papra s jednom žlicom vode - dobivenu pastu nanesite na čistu krpu i prvo testirajte na malom, skrivenom dijelu namještaja.

Ako je sve u redu, utrljajte pastu od papra na namještaj. Ako se ukaže potreba, ponovite postupak. Izbjegavajte izravan kontakt paste s kožom i očima vašeg psa - već sam miris paste na psa će djelovati odbojno.

image
LESLIE MURRAY/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Otopina limunovog soka

Psi ne vole citruse i bilo što kiselog okusa, pa je malo limunovog soka pomiješanog s vodom odličan izbor da psa držite podalje od namještaja. Osim limuna, za ovaj će vam pripravak trebati još malo vode i bočica s raspršivačem. Pomiješajte jednu šalicu vode s dvije žlice limunovog soka u bočici s raspršivačem.

Dobro protresite, pa testirajte tekućinu na skrivenom dijelu namještaja. (Oprez: sok od limuna je kiseo, pa čak i niske koncentracije mogu obojiti ili posvijetliti neke materijale.) Ako je sve u redu, tekućinu raspršite po namještaju. Povremeno ponovno primijenite, a svakako izbjegavajte prskanje izravno na životinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 12:17