Ako već niste znali ponekad čišćenje i bacanje starih i nepotrebnih stvari može imati terapeutski učinak. Predlažemo vam, kada dođe onaj jedan dan kada ne znate što ćete sa sobom krenite u rašćišćavanje svoga doma i to ciljano bacajući stvari koje vam više ne koriste. Nije bitno radi li se o staroj hrani, nekorištenim uređajima i neidentificiranim plastičnim poklopcima, vrijeme je da jednom za svagda oslobodite taj prostor koji oni zauzimaju i date mu novu namjenu. Prvenstveno smanjivanjem broja nepotrebnih predmeta maksimizirat ćete upotrebu svega u vašoj kuhinji, a istovremeno osloboditi i nešto prijeko potrebnog prostora za pohranu. Evo vašeg kontrolnog popisa odakle početi:
Stari začini
Možda vam se čini da traju vječno, ali većina začina nakon nekog vremena izgubi okus - a posljednja stvar koju želite kada se potrudite oko kuhanja je da vam začini pokvare sve. Sol ili papar mogu trajati nekoliko godina, ali suho bilje nakon dvije godine ostaje bez okusa. Ako se ne možete sjetiti kada ste kupili začine, vjerojatno je vrijeme da ih zamijenite.
Smrznuta hrana
Ako ne možete prepoznati onu hrpicu u dnu zamrzivača ona vjerojatno ni nema više dobar okus. Stoga, najbolje je da ju bacite, osim ako nemate zaista uvjerljiv razlog zašto biste ju morali konzumirati. Da biste maksimalno iskoristili vrijeme trajanja smrznute hrane, prvo je ohladite pa tek onda zamrznite. Ipak, skuhajte ih u roku od šest mjeseci za idealan okus.
Preljevi
Kečap i senf obično su dobri otprilike godinu dana nakon otvaranja, ali samo ako ste ih stalno držali u hladnjaku. Majoneza je ipak nešto sasvim drugačije i može biti jako opasan ako joj prođe rok trajanja, stoga pripazite i izbacite sve što je dotrajalo.
Stare konzerve
Kao i kod začina, konzervirana hrana neće potrajati dok svijet ne završi. Općenito, većina konzervi može se čuvati do pet godina, ali samo do 18 mjeseci ako sadrže nešto vrlo kiselo, poput umaka od rajčice. Međutim, ako imate udubljene limenke ili one na kojima je narasla čudna izbočina, bacite ih odmah jer bi mogle biti pokvarene.
Spužve
Do sada već dobro znate da stare žice i spužve za ribanje sadrže tonu klica. Ako ih možete ponovno upotrijebiti na drugi način, učinite to. Ali ako ne možete, bacite ih i odaberite nove izrađene od biorazgradive celuloze ili upotrijebite druge ekološki osviještene alternative.
Ostatci narudžbi
Prihvatite već jednom da nikada nećete potrošiti one male paketiće umaka kojeg ste dobili uz naručenu hranu pa je došlo vrijeme da ih bacite. Ako ipak i dalje ne želite, postoji jedna alternativa - takve umake možete isprazniti u pojedinačne staklene posude, jer kad ih vidite u hladnjaku, možda će vas podsjetiti da ih potrošite.
Isto vrijedi i za plastični pribor koji ste dobili s hranom. Stvorite naviku tražiti da se posuđe ne dodaje vašoj narudžbi. Uostalom, ako jedete kod kuće uvijek možete koristiti vlastite vilice i žlice, koje će ionako bolji izbor od plastičnih. Dugoročno će biti bolje za vašu kuhinju i bolje za okoliš.
Orašasti plodovi
Da, dugo traju - na to računaju vjeverice koje ih zakopaju za zimu - ali ako su bile u otvorenom spremniku, postat će kiselkaste nakon šest do devet mjeseci (neke brže od drugi). Stoga pripazite kako ih čuvate i bacite ih ako nisu bili dobro spreljeni.
Plastični proizvodi
Ne preporučujemo da otpad punite plastikom, ali ako su vše plastične posude pune ogrebotina, mrlja ili su deformirane, tada vjerojatno više nisu sigurne za hranu. Ako nemaju odgovarajuće poklopce, nisu previše korisne ni za ostatke. Reciklirajte spremnike koje možete, a one koji više nisu sigurni za hranu, ali dobro izgledaju, prenamijenite u nešto drugo.
Sve što više ne funkcionira
Riješite se svih predmeta u vašoj kuhinji koji više ne funkcioniraju, koje nikada niste koristili ili kojih imate previše. Primjerice, trebate li doista pet otvarača za boce? Donirajte ih, reciklirajte ili pitajte želi li ih netko od vaših prijatelja. Minimalistička kuhinja u kojoj možete sve vidjeti i koristiti puno je učinkovitija.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....