Začinski vrt... Naopačke!

OVE GODINE SVI ŽELE IMATI... Začinski vrt na prozoru!

 

Proljeće nam je stiglo i okruženi smo zelenilom na svakom koraku. Pravi je trenutak i da ga unesemo u svoj dom na što više načina, a jedan od posebno popularnih svakako je začinski vrt koji izgleda izvrsno, a pritom je i jestiv! Ako nemate dovoljno prostora na radnoj površini u kuhinji ili na prozorskoj klupici uz kuhinjski prozor, evo kako svoje začinske biljke objesiti i tako stvoriti vrt koji visi... Naopačke!

Potreban materijal
  • prazne velike plastične boce (čvršća plastika)
  • bušilica
  • škare
  • skalpel
  • uže (2 m)
  • boja po želji
  • tanki kist
  • biljka po želji

Postupak

1. Uklonite etiketu s vaše boce.

2. Skalpelom odrežite usko grlo boce taman ispod navoja za čep, kao i samo dno boce.

3. Bušilicom izbušite tri ravnomjerno raspoređene rupe blizu odrezanog dna.

4. Odrežite tri komada užeta, i to dužine 45 - 60 cm. Svaki komad zasebno presavijte popola i provucite nastalu omču kroz rupu na boci. Provucite krajeve užeta s druge strane kroz omču i pričvrstite.

5. Ponovite na svakoj rupi boce. Uzmite po jedan kraj zavezanog užeta sa susjednih rupa i zavežite ih u klasičan čvor. Ponovite postupak iznad ostalih rupa u boci sve dok ne napravite tri čvora na istoj visini.

6. Ukrasite bojom bocu ili kistom ispišite naziv biljke.

7. Kada se boja osuši, pripremite biljku za postavljanje u bocu. Ako imate, stavite oko svoje biljke plastični omotač kako biste je lakše provukli kroz grlo boce. Izvucite biljku iz teglice, smjestite je u bocu s plastičnim pokrovom i lišćem prema dolje te lagano provucite plastiku i lišće kroz plastično grlo.

8. Nježno pritisnite korijenje prema dolje dok provlačite biljku kroz grlo. Korijenje će doći taman do gornjeg ruba boce. Malo ga izmasirajte i dodajte odozgo zemlje u bocu.

9. Napunite bocu zemljom taman do probušenih rupa pri vrhu boce. Objesite svoju biljku, lagano je zalijte i gotovi ste!

Izvor: Califia Farms

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 16:10