JEDNOSTAVNO

Ovaj sastojak sprječava nakupljanje leda u zamrzivaču: više nećete morati stalno odmrzavati uređaje, svi imate tu namirnicu u kuhinji

 /SHUTTERSTOCK

Normalno je da se u zamrzivačima stvaraju inje i led. Led se stvara kad se vrata otvore i vlažan zrak uđe u zamrzivač. Ispravnom instalacijom i upotrebom zamrzivača štedi se energija i štiti okoliš. Namirnice koje nisu umotane otpuštaju veliku količinu vlage i povećavaju količinu leda i zamrzivaču.

Lako je zaključiti - led u hladnjacima i zamrzivačima najčešće se stvara zbog prevelike vlage i nepravilnog skladištenja namirnica. Kako bismo spriječili ovaj problem, ključno je pravilno pakirati hranu i održavati optimalne uvjete unutar uređaja. Svi proizvodi, posebno oni u vrećicama, trebaju biti čvrsto zatvoreni kako bi se smanjila količina vlage koja pridonosi stvaranju leda.

Iako moderni hladnjaci i zamrzivači često nemaju tehnologiju zamrzavanja, stariji modeli i dalje zahtijevaju redovito odmrzavanje kako bi se spriječilo nakupljanje leda.

Prvi korak u rješavanju ovog problema je temeljito čišćenje i odmrzavanje uređaja. Nakon uklanjanja leda, važno je temeljito osušiti sve unutarnje površine.

Jedan praktičan savjet za sprječavanje stvaranja novog leda je nanošenje tankog sloja ulja na unutrašnjost hladnjaka i zamrzivača, što stvara zaštitni sloj i otežava nakupljanje leda. Tako unutrašnjost ostaje suha, a smanjuje se potreba za čestim odleđivanjem, piše Alo.

Ako se led nastavi stvarati, potrebno je provjeriti vrata i stanje gume na vratima. Također, važno je izbjegavati često otvaranje zamrzivača kako biste spriječili ulazak toplog zraka koji uzrokuje kondenzaciju i stvaranje leda. Osim toga, treba paziti da zamrzivač ne bude prenatrpan jer se time onemogućuje slobodno kruženje zraka, što također može dovesti do stvaranja leda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2024 13:10