Odaberite savršeno drvce

Stručnjaci iz Zrinjevca objašnjavaju prednosti pojedinih vrsta božićnih jelki i savjetuju kako ih njegovati

Stručnjaci iz Zrinjevca objašnjavaju prednosti pojedinih vrsta božićnih jelki i savjetuju kako ih njegovati da bi što dulje trajale i izgledale što bolje tijekom blagdana.

Blagdansko vrijeme ne bi bilo isto bez božićnog drvca i njegova jedinstvenog mirisa te ugođaja koji stvara. Mjesto okupljanja cijele obitelji, pogotovo na Badnjak kada se izmjenjuju darovi. – Božićno drvce u našim podnebljima najčešće nije bor, već se radi u smreci ili jeli, ponekad čak i božikovini – objašnjava voditelj podružnice Zrinjevac Igor Toljan. To su ujedno i vrste najpogodnije za držanje u kućama i stanovima, s tim da smreka odbacuje iglice prije od svih vrsta jela.

Toljan tvrdi kako se opadanje može spriječiti kupnjom božićnih drvaca s korijenom u tegli jer su takva namijenjena držanju u kućnim prostorima, a ako osoba želi rezano božićno drvce, treba paziti da u prostoriji ima dovoljno zračne vlage i da je samo drvce postavljeno što dalje od izvora topline, radijatora ili peći. Nakon božićnih i novogodišnjih blagdana živa božićna drvca potrebno je iznijeti iz prostorije kako bi se prilagodile klimatskim uvjetima, a čim vremenske prilike dozvole, posaditi uz okućnicu. Zrinjevac upozorava kako je borove zabranjeno saditi na javnim zelenim površinama grada Zagreba bez savjetovanja s njihovim stručnjacima.

Rezana božićna drvca potrebno je iznijeti iz stambenih prostora na za to uobičajene prostore pa će ih stručnjaci zbrinuti na prostore za kompostiranje biootpada. Kako bi živa božićna drvca što bezbolnije proživjela period u zatvorenom prostoru, potrebno je voditi brigu o količini vlage u tegli i zračne vlage u prostoriji te ih fizički ne oštećivati. Toljan, kao voditelj podružnice Holdinga zadužen za zelenilo grada, naginje upotrebi prirodnih božićnih drvaca, a ne umjetnim. – Iako današnje tehnologije na tržištu nude velik broj primjeraka umjetnih božićnih drvaca od raznih materijala i dizajna, koja na kraju ispadnu vrlo slična živim drvcima, a mogu se višekratno koristiti, prirodna božićna drvca stvaraju jedan drugačiji ambijent u prostorima, svojom bojom, izgledom i mirisom – smatra Toljan. Zrinjevac najviše preferira prodaju božić- nih drvaca u tegli, koji su prirodni, a mogu se višestruko koristiti. Njihove cijene se kreću od 100 do 600 kuna, ovisno o vrsti i uzrastu.

Savjeti da bi manje padale iglice

1 kupiti jelu jer smreka prije odbacuje iglice

2 od vrha bora do stropa mora biti barem pola metra udaljenosti

3 drvce ne smije biti preblizu kaminu, televizoru ili rashladnim uređajima

4 ako je drvce u tegli, potrebno ga je zalijevati s dvije do tri litre vode dnevno

Piše: Daria Bertek

Izvor: Magazin Like!

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 15:38