Država sufinancira i kupnju kuće!

OBJAVLJENE NOVE MJERE ZA KUPNJU, EVO ŠTO KAŽU STRUČNJACI Kupujte nekretnine odmah, ne čekajte državne subvencije!

Zašto? Postoji realna mogućnost da će se više kupaca nadmetati za istu nekretninu, što će dovesti do porasta cijena, pa u konačnici kupnja stana ili kuće uz subvencije može ispasti skuplja nego što bi bila danas. O tome razgovaramo s Borom Vujovićem iz agencije Opereta.

Prije nekoliko dana ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević iznio je nove kriterije za subvencioniranje stambenih kredita za kupnju nekretnine koje su, kako je rekao, prilagođene prijedlozima struke i građana.

Tako će se od 1. srpnja sufinanciranje kredita odobravati za kupnju nekretnine čija prodajna cijena, umjesto prvotno najavljenih 1900 eura, nije viša od 1500 eura po kvadratu, dok ukupna cijena nekretnine ne smije biti veća od 100.000 eura. S tim da kredit može biti i veći 100.000 eura, akvadrat skuplji od 1500 eura, ali razlika se neće subvencionirati. Također, s bankama je dogovoreno da u vrijeme subvencija kamata ne bude veća od 3,75 posto. Osim kupnje stana, država će sufinancirati i kupnju obiteljske kuće, a ako se donesu vlasnički list, građevinska dozvola i troškovnik, sufinancirat će se i gradnja obiteljske kuće.

Uz plaćanje polovice mjesečne rate prve četiri godine, država mlađima od 45 godina nudi produljenje subvencije od dvije godine za svako dijete rođeno u tom razdoblju, dok će se godinu dana dulje sufinancirati one obitelji čiji članovi imaju invaliditet veći od 50 posto. Subvencije mogu tražiti svi koji kupnjom prve nekretnine rješavaju svoje stambeno pitanje ili kupuju veću nekretninu.

ZASTOJ PROMETA

Smanjenje maksimalne dopuštene cijene ministar je pojasnio komentarima agencija za nekretnine i banaka kako zbog najavljenih subvencija dolazi do povećanja cijena nekretnina, o čemu smo i mi pisali. Osim povećanja cijena, u prva dva mjeseca ove godine najavljene su subvencije dovele do zastoja prometa jer se kupnje odgađaju za drugu polovicu godine kada bi mjere za kupnju stana po povoljnijim uvjetima trebale stupiti na snagu. I to u trenutku kada je tržište nekretnina, nakon višegodišnjeg utjecaja duboke krize, napokon živnulo. Naime, 2016. je bila godina preokreta: cijene nekretnina su se stabilizirale, broj izdanih građevinskih dozvola u porastu je, grade se stanovi, a raste i broj transakcija.

- Situacija na tržištu je puno bolja od očekivane. S porastom BDP-a na tržište nekretnina se vratio optimizam. Podaci Porezne uprave, iako su još nepotpuni, već pokazuju da je prošle godine bilo više kupoprodaja nego 2015., kao što smo i predviđali - komentira Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK i vlasnik agencije Opereta. Dodaje kako je pokretač bilo ukidanje oslobađanja od poreza na kupnju prve nekretnine, koje je rezultiralo velikim brojem transakcija u prosincu, što je donijelo veliku živost.

1400 STANOVA

- Tržište je izrazito dobro prihvatilo nove projekte u tramvajskoj zoni, tako da se novogradnje prodaju u fazi temelja po cijenama koje su blizu pretkriznima! Lani je u Zagrebu u jednom trenutku bilo 1400 stanova u gradnji, što govori o pojačanoj aktivnosti investitora. I ova je godina dobro počela, transakcija ima više nego lani, ali je zamjetan pad broja kupaca koji kupuju kreditom. Prošle je godine 70 posto prodanih stanova iz naše ponude bilo financirano kreditom banke, a u siječnju i veljači ove godine to je samo 20 posto. Kupci čekaju najavljene subvencije kako bi povoljnije prošli što se tiče kreditiranja, no zaboravljaju neke važne činjenice - ističe.

CJENKANJE

Prvo, dodaje, u ovom se trenutku o cijeni nekretnine može pregovarati s prodavateljem i na taj način možda korigirati kupoprodajnu cijenu. Primjerice, nekretnina je danas u ponudi po cijeni od 100.000 eura, a uz pregovore i nedostatak drugih kupaca možda se može dogovoriti cijena od 90.000 eura. Drugo, kad se raspišu subvencije, s obzirom na to da će najavljeni broj kredita biti oko 2000, pojavit će se kupci koji žele kupiti stan ili kuću što prije kako bi iskoristili pogodnosti.

Za stan od 100.000 eura, za koji je u ovom trenutku ozbiljno zainteresiran jedan kupac, velika je vjerojatnost da će ih u tom trenutku biti dva ili više. Realno je da se prodajna cijena sa 100.000 neće smanjiti, nego je vjerojatnije da će rasti i završiti na 110.000 eura. To je, kaže Vujović, zakon ponude i potražnje. A posljedica je toga da će kupci koji čekaju subvencije možda platiti nekretninu više nego što bi platili danas i na taj način poništiti efekt subvencije.

- Ako imate nekretninu koja odgovara vašoj potražnji, ne čekajte subvencije, nego kupite odmah - savjetuje.

Foto: Shuterstock, Living4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 04:57