Čišćenje pećnice jedan je od onih poslova kojih se većina ljudi grozi. Između masnih prskanja i zagorene hrane, može se izgledati kao bitka bez kraja. Ipak, zanemarivanje pećnice ne utječe samo na njezin izgled – može utjecati na okus vaših jela, pa čak i predstavljati sigurnosni rizik. Dobra vijest je da održavanje vaše pećnice čistom ne zahtijeva skupa, jaka kemijska sredstva za čišćenje. Uz nekoliko jednostavnih trikova, svojoj pećnici možete jednostavno vratiti najbolji sjaj. Jedan iznenađujući alat koji može pomoći? Kore od jabuka, tvrde na essanews.com.
Zašto kore od jabuke mogu pomoći u čišćenju vaše pećnice
Možda niste očekivali da će kore jabuke biti dio vaše rutine čišćenja pećnice, ali one su iznenađujuće učinkovite. Tajna leži u jabučnoj kiselini, prirodnom spoju koji se nalazi u jabukama. Ova kiselina ima antibakterijska, antifungalna i izbjeljujuća svojstva, što je čini izvrsnim saveznikom u borbi protiv prljavštine iz pećnice.
Da biste koristili kore od jabuka za čišćenje, jednostavno ih raširite na pladanj i stavite ga u pećnicu zagrijanu na oko 150°C. Neka se peku oko 30 minuta. Toplina oslobađa jabučnu kiselinu iz kore, koja razgrađuje masnoću, prljavštinu i mrlje od hrane. Nakon što se pećnica ohladi, uzmite vlažnu krpu i prebrišite unutrašnjost pećnice. Vidjet ćete da se prljavština i masnoća mnogo lakše skidaju. To je prirodan i ekološki način da osvježite svoju pećnicu, a to je nešto što mnogi ljudi niti ne uzimaju u obzir.
PROČITAJ VIŠE Ostavljate li pećnicu otvorenu nakon pečenja?
Soda bikarbona i voda: moćna kombinacija za tvrdokornu prljavštinu
Još jedan klasični trik za čišćenje pećnice koji je učinkovit i ekološki prihvatljiv uključuje korištenje sode bikarbone i vruće vode. Soda bikarbona je blagi abraziv i prirodni odmašćivač, što je čini savršenom za rješavanje tvrdoće, zalijepljene hrane bez oštećenja površine pećnice.
Za početak pomiješajte pastu od sode bikarbone i tople vode. Omjer bi trebao biti oko 1/2 šalice sode bikarbone na 1/4 šalice vode, ali možete prilagoditi količine ovisno o veličini područja koje trebate očistiti. Nanesite pastu na prljave dijelove pećnice, i ostavite da odstoji nekoliko sati ili čak preko noći ako je prljavština posebno tvrdokorna. Pasta će početi podizati i otapati masnoću i ostatke hrane. Nakon isteka vremena jednostavno obrišite vlažnom krpom i vaša će pećnica izgledati kao nova. Ova metoda nije samo učinkovita, već je i sigurna za vaše zdravlje, budući da izbjegava jake kemikalije.
Limun i ocat: osvježavajuće i učinkovito rješenje
Za istinski prirodno sredstvo za čišćenje pećnice koje također ostavlja osvježavajući miris, limun i ocat čine čuda. Oba sastojka poznata su po svojim svojstvima odmašćivanja i dezinfekcije, a u kombinaciji čine moćno rješenje za čišćenje pećnice.
Kako biste napravili ovo jednostavno sredstvo za čišćenje, iscijedite sok jednog limuna u zdjelu. Dodajte 1/4 šalice octa, a zatim ulijte šalicu tople vode. Smjesu dobro promiješajte, a zatim je krpom nanesite na unutrašnjost pećnice. Usredotočite se na područja s masnoćom, spaljenom hranom i prljavštinom. Pustite otopinu da odstoji oko 30 minuta, dajući limunu i octu vremena da otope ostatke. Nakon pola sata obrišite pećnicu čistom, vlažnom krpom. Rezultat će biti čista, sjajna pećnica koja miriše predivno citrusno - savršeno za stvaranje svježe kuhinjske atmosfere.
PROČITAJ VIŠE Kako očistiti masnoću sa stakla pećnice
Prednosti prirodnog života
Korištenje prirodnih sastojaka poput kore jabuke, sode bikarbone te limuna i octa za čišćenje pećnice ima nekoliko prednosti. Prvo, ove su metode ekološki prihvatljive i ne sadrže jake kemikalije koje se često nalaze u komercijalnim sredstvima za čišćenje pećnica. Drugo, sigurni su za vaše zdravlje, što ih čini idealnim za domove s malom djecom, kućnim ljubimcima ili osobama osjetljivim na kemijske pare. Treće, isplativi su - kore od jabuka i soda bikarbona su jeftine i često ih ima u većini kućanstava, tako da ne morate kupovati posebna sredstva za čišćenje da biste obavili posao.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....