iskustvo blogerice

"Napravila sam ovih 13 stvari u hladnjaku i tako ubrzala kuhanje i pospremanje"

 BRUNO KONJEVIC/CROPIX/CROPIX

Upravljanje vremenom sve je važnija vještina za dobar balans između poslovnih i kućanskih obveza. Dobra organizacija u domu tome može puno doprinjeti pa je važno gdje što stoji, kako se do potrebne stvari dođe i gdje se skladišti.

Ova pravila posebno su važna za hladnjak jer priprema jela oduzima dosta vremena i svako njegovo skraćivanje je dobrodošlo. Američka blogerica Erin Alexander, koja i inače dijeli kvalitetne svjete na stranici Food52, podijelila je svojih 13 trikova kojima je organizirala hladnjak tako da može što jednostavnije pripremati namirnice, kuhati i pospremati.

1. Sve označite

U ovaj se trik kunu kuhari iz velikih restorana. Posudice s natpisima idelano su rješenje kad trebate brzo dohvatiti neki sastojak ili začin, pogotovo ako su slične teksture. nabaqvite plastične posudice različitih veličina, slažite manju na veću, a natpise naljepite na prednje plohe.

2. Razdvojite voće i povrće

Ako vam je voće na jednoj polici, a povrće na drugoj i to još dobro razdvojeno, lakše ćete i brže doći do onog što trebate, neovisno pripremate li povrće za kuhanje ili želite pojesti bananu. ovdje je važno nabaviti prozračne kutije za hladnjak ili one bez poklopca kako bi se omogućilo dovoljno zraka za svježe namirnice.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

3. Koristite košare i kutije

Pokušajte sav sadržaj hladnjaka razvrtati u košare i kutije. ovo je dobro iz dva razloga; zbog natpisa odmah ćete znati gdje se što nalazi, a zbog toga što ne ostalvjate hranu na policama, hladnjak će biti čišći duže vremena.

4. Svježe bilje svežite u bukete

Svježi začini u stabmljikama poput peršina i celera bit će duže iskoristivi i lakže ćete ih posmremiti natragg u hladnjak ako ih stavite u čašu kao što buket cvijeća stavljate u vazu. Neke osjetljivije sorte u toj će čaši zahtjevati i malo vode kako ne bi odmah požutjele.

image
THE SPRUCE/CANDACE MADONNA/

5. Premjestite stvari iz ostave

Dio namirnica koje držite u drughim dijelovima kuhinje, kao što su orašasti plodovi i sjemenke, također mogu pronaći svoje mjesto u hladnjaku. Tako će vam uvijek biti na dohvat ruke skupa s ostalim namirnicama, ako ih želite dodati u salatu ili jušno jelo.

6. Pospremite ostatke

Gotove ostatke jela pospremite u plastične posude i to u one koje su mjerom jedna porcija. Tako ih nećete morati nanovo otvarati i prebacivati u drugu posudu ili na tanjur, ako su vam, primjerice, ostale dvije ili tri porcije jela.

7. Jaja i mliječne proizvode stavite na police

Iako ih većina drži u policama od vrata, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi mogu stajati na unutrašnjim policama. Tako će vam one na vratima ostati za sitnije namirnice, vrata će biti lakša i brža za otvoriti.

8. Limun i limeta mogu se skladištiti u vodi

Limuni, limete i drugi citrusi duže će održati svježinu ako ih držite u hladnjaku u posudi s vodom. U ljetnim mjesecima rado pijemo limunadu i mohito - svakako onda ove agrume držite u prednjem dijelu i na višim policama hladnjaka.

image
BILJANA BLIVAJS /CROPIX

9. Meso i riba ide na dno

Mesu i ribi mesto je na najnižoj polici. Njih ćete trebati tek jednom dnevno i uzet ćete ih netom prije pripreme za huhanje. Zato nije potrebno da budu na najbliže dostupnim policama, pogotovo u ljetnim mjesecima kad hladnjak češće otvaramo.

image
DUSKO MARUSIC/CROPIX

10. Kombinirajte namirnice

Razmislite o svojim svakodnevnim prehrambenim navikama i pronađite kombinacije za kojima najčešće posežete, a nakopn toga ih skupa grupirajte u hladnjak Što manje vremena provodim tražeći po hladnjaku i prevrćući (i prolijevajući) stvari, to sam sretniji, tako da ovo ima potpunog smisla.

11. Presvucite police

Kapljice otvorenih napitaka, kapljice džema, mrvice od peciva, vole se zadržati na staklenim policama frižidera. Najbolji i najlakši način za borbu protiv toga je obložiti ladice i police čvrstom, vodootpornom oblogom koja se lako briše.

12. Stavite okretne police

Mnogi trgovački lanci nude praktične male okretne police s posudicama koje možete iskoristiti za začine i tako ih držati u frižideru. osim začina, unutra možete pohraniti i sjemenje, a na poklopce napisati nazive kako bi lakše dosegnuli što vam treba.

13. Kolače ne treba prekrivati

Svježi kolači mogu u hladnjaku izdržati nekoliko dana, ali ih nije potrebno prekrivati folijom niti stavljati u posudu s poklopcem. Većina glazura ili prelijeva, poput čokolade, od sastojaka je koji mogu očuvati svježinu unutrašnjosti kolača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 04:54