NEMA BOLJEG

Najbolja zaštita vaše popločene terase ili prilaza je ovom tekućinom: Štiti, daje poliran izgled i naglašava boje

 /SHUTTERSTOCK

Jeste li znali da možete zabrtviti svoj prilaz ili popločenu terasu? Nanošenje brtvila na kamenje ne samo da štiti kamenje od vremenskih nepogoda, već i površini daje poliran izgled i naglašava boje opločnika. Ali uporaba tradicionalne metode valjka za brtvljenje opločnika je kontraproduktivna, budući da se pijesak iz fuga opločnika širi uokolo, ostaje zarobljen u brtvilu i uništava cjelokupnu estetiku. Umjesto da se odlučite za ovaj tradicionalni pristup brtvljenju, trebali biste uložiti u raspršivač za nanošenje i prskati brtvilo.

Prskanje opločnika tekućinom najbolja je metoda brtvljenja, budući da izbjegavate pomicanje pijeska iz spojeva opločnika. Također, prskanje vam daje veću kontrolu nad količinom tretmana koju nanosite na različite dijelove površine. Kako biste ovu metodu učinili još učinkovitijom, trebate pričekati nakon postavljanja opločnika dok njihovo inherentno cvjetanje (koje nalikuje mutnom premazu) u potpunosti ne nestane. Ovo može potrajati nekoliko mjeseci, ali ne želite zatvoriti ove stvari, pa će vaše strpljenje biti nagrađeno. Još jedan važan čimbenik koji treba uzeti u obzir je vrijeme. Idealna temperatura za nanošenje brtvila za popločavanje je otprilike 15 C, a raspršivač će najbolje raditi ako ga koristite po danu bez ili s vrlo malo vjetra. Imajući na umu najbolje prakse, prođimo kroz korake za brtvljenje vaše terase ili prilaza.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako zabrtviti popločene terase ili prilaz s pomoću prskalice za nanošenje

Prvo morate temeljito očistiti popločavanje terase. Ako to ne učinite ili ako ne očistite dovoljno duboko, sva prljavština ili ostaci će se zaglaviti u brtvilu. Osobito će mrlje postati istaknutije nakon što budu ugrađene u tretman.

Nakon što se opločnici osuše nakon čišćenja, bacite se na posao s raspršivačem. Započnite nanošenjem "potopnog premaza" — značajnog sloja brtvila koji potpuno natapa opločnike i spojeve između njih. Morat ćete biti pedantni s ovim korakom i osigurati da svaki dio prilaza ili terase bude ravnomjerno natopljen brtvilom. Također je važno tretirati cijelo područje u jednom udarcu, umjesto nanošenja brtvila malo po malo ili praviti pauze između. U suprotnom, moguće je propustiti neka područja i nenamjerno prezasititi druga s više slojeva brtvila.

Nakon što je cijela površina dovoljno natopljena, preko opločnika morate proći suhim valjkom. Ovim se korakom riješite viška brtvila, tako da na prekrasnim kamenim pločama koje ste odabrali za svoj prilaz ili terasu ne ostanu mrlje od tekućine nakon što se osuše. Morat ćete pustiti da se brtvilo dobro stvrdne prije korištenja popločanog područja. Hodanje po svježe zapečaćenim opločnicima sigurno će ostaviti tragove. Obično su potrebna oko dva puna dana da se brtvilo potpuno stvrdne, nakon čega će opločnici biti spremni za promet pješaka i vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 16:06