URADI SAM

Martina Palić iz domaćeg brenda Makoland pokazuje kako napraviti ‘procvjetali‘ ukras za zid

 Martina Palić
Pogledajte kako je od cvijeća manjih dimenzija, okvira za slike i kartona napravila atraktivnu dekoraciju!

Martina Palić je pravnica i vlasnica malog obrta, koja svakodnevno miješa pravnu literaturu, dizajn interijera, fotografiju i DIY. Stoji iza instagramskog profila @mako.hr i web stranice Makoland, gdje uz savjete za uređenje doma u svojem shopu nudi Moonprinte, personalizirane darove za čuvanje uspomena, koji su trenutačno među kupcima nešto što se obavezno mora imati...

image
Martina Palić

POTREBAN MATERIJAL:

• cvijeće manjih dimenzija, vrsta po želji
• 2 okvira istih dimenzija
• 2 lista debljeg papira ili kartona
• bijeli marker
• bijela akrilna boja + kist
• vruće ili brzo ljepilo

image
Martina Palić

1. Cvijeće poslažite na list papira pa ga preklopite drugim listom pazeći da su cvjetovi pravilno složeni kako bi pri prešanju ostali pravilni.

image
Martina Palić

2. Tako posloženo cvijeće možete prešati klasičnom metodom držeći ga stisnutim pod težinom nekoliko dana ili to možete učiniti na brzo pomoću obične kućne pegle. Cvijeće složeno između listova pritisnite vrućom peglom bez pare, zadržite nekoliko sekundi pa pritisnite sljedeći dio papira bez da radite klasične pokrete peglanja, koji bi mogli pomaknuti cvjetove. Postupak ponavljajte dok ne pređete cijeli list i zatim još nekoliko puta dok se razmak između listova ne smanji, što znači da su se cvjetovi isprešali.

image
Martina Palić

3. Dok se cvijeće hladi, napisat ćemo ukrasni citat, rukom ili uz pomoću računala pa ga isprintati i staviti ispod okvira iz kojeg ste maknuli zadnju stranicu. Budući da ćemo bojati unutarnju stranu stakla, citat treba biti okrenut zrcalno.

image
Martina Palić

4. Prateći linije citata na papiru bijelim ih markerom precrtajte na staklo.

image
Martina Palić

5. Precrtani citat popunite kistom i akrilnom bojom. Ostavite da se boja u cijelosti osuši pa citat prođite kistom i akrilnom bojom još jednom kako biste popunili eventualne rupice.

image
Martina Palić

6. Iz drugog okvira izvadite samo staklo pa na njega posložite prešano cvijeće. Kako biste bili sigurni da je posloženi uzorak usklađen s citatom, stavite okvir s citatom preko stakla s cvijećem pa presložite cvijeće gdje želite. Cvjetove s ljepilom učvrstite za staklo.

image
Martina Palić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 21:15