Vrijedan začin

Malo poznata činjenica o soli: Stavite sol u kut svog doma i bit ćete sretni što ste to učinili

 IMAGO/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA/IMAGO/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Sol je posvuda. Čak i ako ju ne možete okusiti, velike su šanse da se nalazi u svemu, od zobene kaše za doručak do salate koju ste ponijeli za ručak. Prema FDA-u, Amerikanci u prosjeku pojedu 3400 miligrama natrija, kemijskog elementa koji se nalazi u soli, svaki dan (preko 1000 miligrama više od dnevne preporučene vrijednosti, što je ekvivalent jednoj žličici). Konzumacija soli izmakla je kontroli, pretvarajući sol u jeftinu robu koja se koristi za aromatiziranje naših omiljenih slanih grickalica. Toliko je jeftina da vjerojatno ne razmišljate dvaput o cijeni kutije u trgovini (osim ako se ne odlučite za bocu skupe ružičaste himalajske soli).

No, nije uvijek bilo tako. Sol postoji tisućama godina i nekoć je bila toliko vrijedna da su je ljudi njome trgovali. Zbog nje su se vodili ratovi, a potaknula je i živo crno tržište diljem Europe i Azije. Postoji čak i način na koji vam sol može donijeti sreću. Pa kako je tako vrijedan proizvod postao proizvod masovne proizvodnje koji nasumično dodajemo hrani, prstohvat po prstohvat? Možda će vas iznenaditi kada saznate neke od ovih manje poznatih činjenica o omiljenom začinu, soli.

image
SHUTTERSTOCK/

Vjerojatno jedete previše soli

Vaše tijelo možda treba sol da bi funkcioniralo, ali ne treba toliko. Našem tijelu treba samo 186 miligrama svaki dan — to je manje od onoga što stane u desetinu čajne žličice. Nažalost, unos tako male količine natrija gotovo je nemoguć jer se sol nalazi u gotovo svemu što jedemo i pijemo. Razne zdravstvene organizacije predlažu dnevni maksimum od 1,5 do 2,3 grama kako bi se spriječili zdravstveni problemi poput visokog krvnog tlaka, ali mi jedemo mnogo više od toga. Harvard School of Public Health procjenjuje da većina Amerikanaca konzumira 3,4 grama (ili 1,5 žličice) natrija dnevno. Ako ste u toj skupini, to znači da jedete 18 puta više soli nego što je vašem tijelu potrebno za funkcioniranje!

Također nije lako smanjiti unos soli. American Heart Association upozorava potrošače da natrij u našoj prehrani ne dolazi iz soljenke. Čak 70% dolazi iz pakirane ili restoranske hrane, zbog čega je teško znati stvarnu količinu soli koju unosite u svoje tijelo. Najbolji način da smanjite unos je preskočiti gotovu hranu, hranu u kutijama ili vrećicama i pokušati pripremiti svoje obroke od svježeg mesa, žitarica i poljoprivrednih proizvoda.

image
DIANE MACDONALD/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Sol bi mogla povisiti IQ svijeta

Suluda je tvrdnja misliti da bi nešto tako obično poput soli moglo učiniti svijet pametnijim mjestom, ali to je sasvim moguće. Razlog je jod. Otprilike trećina svjetske populacije je na rubu nedostatka joda. Što to znači? Ne samo da jod održava pravilan rad naše štitnjače, nego je također ključan za zdravu i normalnu funkciju mozga.

Ovdje dolazi inteligencija. Među onima koji su izloženi najvećem riziku od nedostatka joda su trudnice. Studije sugeriraju da će osobe s nedostatkom joda koje rode vjerojatno imati dijete s kvocijentom inteligencije između 10 i 15 bodova nižim nego što bi imale da su dovoljne razine joda uključene u prehranu te trudnice.

S obzirom na to da je jedan od najčešćih izvora joda jodirana sol, to je nedostatak koji se lako može spriječiti - uz malo soli i puno obrazovanja. Godine 1990. Svjetski summit za djecu potaknuo je kampanju koja je zagovarala dobrobiti jodirane soli i to je dalo stvarne rezultate. Uzmimo za primjer Kazahstan. U 1990-ima bili su jedna od zemalja s najvećim nedostatkom joda u svijetu, a čak 10% njihove djece je imalo zastoja u rastu i poteškoće u razvoju. Do 2006. godine povećali su upotrebu jodirane soli i radovali su se izjavi Ujedinjenih naroda da nemaju poremećaje uzrokovane nedostatkom joda.

image
/SHUTTERSTOCK

Postoje različite vrste soli, ali jedna nije zdravija od druge

Postoje sve vrste različitih soli. Mineralne mješavine mogu varirati ovisno o tome gdje se sol bere, a postoje i različite metode prerade soli. Raznolikost morske soli je gotovo beskonačna jer možete proizvesti sol iz bilo kojeg mjesta gdje ima slane vode. Voda kod havajske obale daje duboku morsku sol Kona, a sol iskopana u regiji Punjab u Pakistanu postaje ružičasta od tragova željeznog oksida, stvarajući himalajsku morsku sol.

Iako svaka vrsta soli ima drugačiji okus (osobito one pomiješane sa začinima poput tartufa), sve imaju sličan sadržaj natrija. Nažalost, većina ljudi ne zna da jedna vrsta soli nije zdravija od druge. U anketi American Heart Association iz 2011., 61 % od 1000 ispitanih ljudi smatra da je morska sol alternativa kuhinjskoj soli s niskim udjelom natrija. Košer sol i neke morske soli doista sadrže manje natrija po volumenu jer su njihove granule veće od kuhinjske soli. Ali kuhinjska sol i većina morske soli sadrže istu težinsku količinu natrija: 40 %. Zato samo naprijed i koristite morsku sol ako vam se sviđa okus, ali zapravo neće biti ništa zdravija od obične soli.

image
/SHUTTERSTOCK

Postoje različiti načini na koje dobivamo sol

Ako ste ikada vidjeli riječi "kamena sol" i "morska sol" na pakiranjima, to je zato što su tehnički dva različita proizvoda. Morska sol se proizvodi od isparene slane vode. Najstariji način proizvodnje soli uključuje hvatanje morske vode u plitkim jezercima. Sunce isparava većinu vode stvarajući koncentriranu slanu vodu. Na kraju, sva voda ispari, ostavljajući za sobom kristaliziranu sol. Danas neki proizvođači soli forsiraju taj proces korištenjem komercijalne opreme koja se zove vakuum tave. Koncentrirana slana voda kuha se pod pritiskom, stvarajući visokokvalitetnu sol fine teksture.

Kamena sol, s druge strane, uopće ne uključuje vodu. Sol raste ispod zemlje u podzemnim rudnicima. Rudari dolaze do soli preko rudarskih okana, buše rupe i eksplozivom izbacuju kamenu sol iz zidova. Odatle se sol drobi i sortira. Postoji li razlika između ta dva proizvoda? Malo: morska sol sadrži više minerala u tragovima, a kamena sol je ponekad siva zbog nečistoća u kamenu. Neki ljudi kažu da kamena sol ima i koncentriraniji okus.

image
/SHUTTERSTOCK

Sol se nekada koristila kao valuta

Jeste li ikada čuli izreku da netko "nije vrijedan soli?" To je zato što je sol nekoć bila toliko vrijedna da se koristila kao valuta. Prije zamrzivača sol je bila jedini način očuvanja hrane i nitko bez nje nije mogao putovati u nove krajeve a da mu se hrana ne pokvari. U starom Rimu vojnici su često bili plaćeni u soli (ili im je davan džeparac za kupnju soli). Riječ "plata" čak dolazi od latinske riječi za sol, sal. Dakle, ako je vojnik loše radio, plaća bi mu bila smanjena jer ne bi bio vrijedan tolikog novca. Sol kao valuta također nije ograničena na antičko doba.

Prema članku iz 1962. u Journal de la Société des Africanistes, Etiopljani su milenij i pol koristili robu umjesto novca. Glavni oblik valute bila je sol, a govorilo se da "tko je nosi, nađe sve što mu treba". Sjekirama se sol rezala u velike blokove zvane amole i karavana magaraca nosila ih je diljem zemlje. Ako se blok razbio u transportu, izgubio je vrijednost. Ova praksa nastavila se u 20. stoljeću u nekim udaljenim područjima. Čak i danas, Maldon Salt Company predlaže da ponesete paket soli u zemlju ako idete u posjet, u slučaju nužde.

image
/SHUTTERSTOCK

Leonardo da Vinci mogao bi biti odgovoran za praznovjerje da je prosipanje soli loša sreća.

Ako ste praznovjerni, možda mislite da je nesreća prosuti sol. Ako to učinite, legenda nalaže da biste trebali uzeti prstohvat i baciti ga preko lijevog ramena kako biste spriječili lošu sreću da vas prati okolo. Odakle taj strah? Neki smatraju da dolazi iz davnih vremena kada je sol bila vrlo skupa. Svatko tko je protraćio tako dragocjenu robu bio je označen kao nesreća kako bi motivirao ljude da budu oprezniji s upotrebom soli.

To bi mogao biti odgovor, ali bi također mogao biti kriv Leonardo da Vinci. Na njegovoj slici "Posljednja večera" vidjet ćete posudu prosute soli uz lakat Jude Iskariotskog. Budući da je tako blizu njegove ruke, može se pretpostaviti da je Juda slučajno prevrnuo posudu u nekom trenutku tijekom večere. Biblija opisuje kako je Juda izdao Isusa nakon ove večere, pa je prosipanje soli postalo povezano s nepoštenjem, izdajom i nesrećom.

image
/SHUTTERSTOCK

Izumitelj je zaradio milijune prodajući pištolj za sol

Iako se više ne koristi kao valuta ili za isplatu plaća, sol je i danas veliki biznis. Kuhinjska sol možda je jeftina, ali ružičasta himalajska sol je i do 20 puta skuplja (a ta jarko ružičasta boja je oh-tako-Instagrammable). Nije ni samo za jelo; Sjajne lampe od himalajske soli već su dugo u trendu na Amazonu, a postoji hotel u Boliviji koji je izgrađen od soli. Navodno je bilo potrebno milijun blokova komprimirane soli da se to dogodi!

Jedan od najimpresivnijih proizvoda povezanih sa solju je Bug-A-Salt gun. Lorenzo Maggiore je oduvijek imao ideju da napravi pištolj za ubijanje muha. CNBC izvještava da je, kada je to učinio, postao milijunaš. Pištolj koristi običnu kuhinjsku sol kao svoje "streljivo", raspršujući granule soli na muhu kako bi je sigurno uklonio sa stola u blagovaonici. Indiegogo kampanja za proizvod dobila je više od 500.000 dolara sredstava, a u 2018. godini tvrtka je dosegla prihod od 27 milijuna dolara. To je prilično impresivna svota za običnu staru kuhinjsku sol!

image
/SHUTTERSTOCK

Sol pomaže uravnotežiti okuse

Pet elemenata stvara naše iskustvo okusa: gorčina, slatkoća, umami i kiselost. Slanost je peta i koristi dva različita mehanizma za pakiranje određenog jela s okusom. Prvo, neutralizira gorčinu, a drugo, u prvi plan stavlja pozitivne osobine drugih okusa. To znači da tamo gdje je slatkoća zvijezda kulinarskog showa, sol drži reflektore pod pravim kutom kako bi zasjala.

Ova uobičajena praksa korištenja soli za poboljšanje okusa druge hrane datira čak 10 000 godina unatrag. Ovo je posebno snažno zbog činjenice da sol ima širok spektar "točaka blaženstva" na kojima njezin dodatak čini hranu ugodnog okusa. Štoviše, ne samo da uravnotežuje okuse i čini ugodnijim okus, može doprinijeti i drugim aspektima doživljaja okusa, kao što je gušća juha — što zauzvrat daje osjećaj više ugode — osobito tijekom hladnih dana.

image
KAJAKIKI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Simptomi konzumiranja previše soli

Relativno je lako unijeti preporučeni dnevni unos natrija jer ga možete naći u većini namirnica koje jedete redovito. To znači da prilično lako možete konzumirati previše soli – bez obzira je li to tijekom obroka ili tijekom jednog dana. Postoje i kratkoročni i dugoročni nedostaci previše soli u prehrani. Među kratkoročnim učincima su pojačana nadutost, otečene ruke i stopala kao posljedica zadržavanja vode, jaka žeđ i u ekstremnim slučajevima hipernatremija.

Hipernatremija se javlja kada voda prelazi iz vaših stanica u krv kako bi kompenzirala povišene razine natrija. Može biti kobno ako se ne liječi. U slučajevima kada se konzumira previše soli tijekom duljeg razdoblja, pojedinac može povećati rizik od razvoja raka želuca, jer visoka konzumacija natrija može ozlijediti želučanu sluznicu putem čira i upale. Konačno, previše soli također može rezultirati visokim krvnim tlakom – iako privremeno, osobito ako je vaše tijelo osjetljivije na sol – bez obzira na to jeste li je konzumirali u jednom obroku ili tijekom vremena.

image
SHANK_ALI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

New York je prednjačio u borbi za ograničavanje upotrebe soli

Tijekom godina u New Yorku je bilo prilično oštrih zabrana u restoranima. Zabranili su u restoranima korištenje transmasti 2006. i bili su prvi grad u zemlji koji je zahtijevao od lanaca restorana da objave broj kalorija na svojim jelovnicima. Stoga nitko nije trebao biti iznenađen kada je 2010. godine tadašnji gradonačelnik Michael Bloomberg pokrenuo Nacionalnu inicijativu za smanjenje soli (NSRI). Ovaj dobrovoljni plan zahtijevao je od tvrtki da smanje sadržaj natrija u svojoj hrani za 25% tijekom pet godina, postupno povlačeći sol tako da "promjena nije toliko vidljiva potrošačima".

Godine 2016. Odjel za zdravstvo grada New Yorka izvijestio je da je program bio uspješan u smanjenju razine natrija za oko 7% u uzorku najprodavanije pakirane hrane. Uspjeh je doveo do nove kampanje s ciljem educiranja javnosti s ikonom upozorenja na natrij. Ta bi se upozorenja pojavila na jelovnicima lanaca restorana kada stavka jelovnika ima sadržaj natrija veći od 2300 miligrama, što je ukupna dnevna preporučena granica. Zvuči nam dobro; tko želi pojesti sol za cijeli dan u jednom obroku?

image
IMAGO/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA/IMAGO/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Soljenje kutova vaše kuće može vam donijeti sreću, mir i blagostanje

Kroz povijest, sol je u mnogim religijama imala ulogu pročišćavanja predmeta ili odbijanja zla. U budističkoj tradiciji sol se koristi za tjeranje zlih duhova, a poznato je da nakon sprovoda bacaju sol preko ramena kako bi bili sigurni da ih zli duhovi ne prate kući. Shintoistička religija također je koristila sol za pročišćavanje područja, zbog čega se sol baca u središte ringa prije sumo hrvanja: kako bi se uklonili zlonamjerni duhovi.

Želite koristiti sol za pročišćavanje vlastitog doma? Sipanje soli u kutove vaše kuće navodno će vam donijeti sreću, mir i blagostanje. Jednostavan ritual soli uključuje stajanje usred vaše sobe, uzimanje šake soli i raspršivanje po kutovima sobe dok se krećete u smjeru kazaljke na satu. To tjera negativnu energiju, pročišćava i štiti vaš dom. Vrijedi pokušati, zar ne?

image
DIANE MACDONALD/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Najskuplja sol na svijetu dolazi iz Južne Koreje

Vjerojatno vam nikada nije palo na pamet platiti više od 100 dolara za šalicu soli. Međutim, to je upravo ono što biste vidjeli s korejskom bambusovom soli. Ponekad nazvana ljubičastom bambusovom soli, neki proizvođači korejske bambusove soli zaradili su i do 24 milijuna dolara u jednoj godini. Ne samo da se koristi za kuhanje, već je također hvaljen kao tradicionalni lijek koji sadrži više kalcija, željeza i kalija od obične soli, a može se pohvaliti dobrobitima poput pomaganja probavi, smirivanja upala i podržavanja zdravlja kože i usne šupljine.

Iako je potrebno više znanstvenih istraživanja kako bi se potvrdile ove zdravstvene dobrobiti, pravi razlog zašto je bambusova sol tako skupa ima mnogo veze s procesom njezine proizvodnje. To je navodno radno intenzivan proces koji uključuje pečenje morske soli u bambusovim mladicama na temperaturama višim od 1400 stupnjeva Fahrenheita. To se obično ponavlja devet puta tijekom 30 dana. Sve se to radi ručno, a vjeruje se da taj proces omogućuje unošenje minerala u sol dok se istovremeno skidaju svi toksini koji bi mogli biti prisutni. Uz sve što sol čini za poboljšanje okusa, za bambusovu sol se kaže da upija i okus sličan bambusu – što mora učiniti čuda za profil okusa bilo kojem jelu kojem se dodaje.

image
/SHUTTERSTOCK

Može sačuvati ljude kao i hranu

Sol je izvrstan konzervans za hranu zbog svoje sposobnosti da zaustavi ili uspori kretanje vode tako da se rast mikroba i kemijske reakcije odvijaju sporije. To znači da se posoljena hrana ne kvari tako brzo. Baš kao što sol može pomoći u usporavanju mikrobnih napada na hranu kako bi ih sačuvala, sol može pomoći u očuvanju ljudskih tijela.

Drevni Egipćani vjerojatno su bili jedni od prvih ljudi koji su otkrili da solju mogu konzervirati hranu i ljudska tijela. Zapisi pokazuju da je drevni Egipat čak imao posebnu kategoriju poreza za usoljeno meso koje su trgovci prevozili niz Nil. Taj se porez primjenjivao bez obzira radi li se o posoljenoj strani govedine ili ljudskoj mumiji natovarenoj solju.

Sol čak može prirodno mumificirati ljude, kao što se dogodilo iranskim mumijama pronađenim u rudniku soli 1993. Negdje između pr. 500. do 500. godine naše ere, ostaci ovih ljudi su mumificirani solju pronađenom oko njihovih ukopa. Čak i danas neki zatvori na mjestima kao što je Sirija koriste konzerviranje solju umjesto tradicionalnih mrtvačnica. A studija slučaja iz 2022. objavljena u International Journal of Legal Medicine opisuje kako je sin čuvao svoju mrtvu majku u kuhinjskoj soli kako bi mogao nastaviti primati njezinu mirovinu. Iako je nekoliko insekata i gljivica koloniziralo njezino mumificirano tijelo, još uvijek je bilo u inače dobrom stanju kad su ga službenici otkrili dvije godine kasnije.

image
/SHUTTERSTOCK

Sol je prirodni neprijatelj infekcija i bolesti

S obzirom na to da sol može zaustaviti rast bakterija i sačuvati hranu, logično je da je također korisna u sprječavanju infekcije i bolesti. Studija predstavljena na konferenciji Američkog koledža za alergiju, astmu i imunologiju 2023. pokazala je značajno niže stope hospitalizacije za osobe s COVID-19 koje su grgljale i ispirale nosne prolaze slanom vodom dva tjedna. Nadalje, studija u Scientific Reports otkrila je da je premaz od soli pomogao smanjiti replikaciju virusa gripe na platnenim maskama za lice.

Studija Gaceta Sanitaria iz 2021. pokazala je da je 7% otopina kuhinjske soli u vodi zacijelila rane kod miševa brže od kontrolne skupine. Zanimljivo, studija o Staničnom metabolizmu pokazuje da naša koža skuplja sol iz našeg tijela kako bi pomogla bijelim krvnim zrncima koja su radila u blizini mjesta infekcije. Istraživači su također uspješno riješili kožne infekcije kod miševa s prehranom s visokim udjelom soli.

Međutim, važno je znati da unos soli u prehrani u nekim situacijama ima suprotan učinak. Studija objavljena u EMBO-u otkrila je da su miševi hranjeni hranom s visokim udjelom soli imali smanjenu imunološku funkciju. Druga EMBO studija pokazuje da visok unos soli smanjuje sposobnost tijela da se bori protiv virusa. Dijeta s malo soli može biti korisnija tijekom izbijanja virusnih bolesti. Također znamo da prehrana bogata natrijem može pogoršati visoki krvni tlak i može inhibirati funkciju ključnih organa poput bubrega i mozga.

image
/SHUTTERSTOCK

Imala je ulogu u duhovnosti i religiji

Sol je kroz povijest imala duhovni i vjerski značaj. Astečka božica Huixtocihuatl vladala je solju, slanom vodom i onima koji su radili u industriji soli. Narod Hopi s američkog jugozapada imao je posebne rituale za one koji su putovali Hopi Salt Trailom kako bi nabavili sol, a Zuni još uvijek ceremonijalno hodočaste Staroj majci soli na Zuni Salt Lake u Novom Meksiku. U međuvremenu, Aboridžini pričaju priče o tome kako je sol dospjela u unutrašnjost Australije s upozorenjima o čudovištima koja vrebaju slana jezera.

Ljudi su se štitili od zlih duhova i uroka noseći sol u amuletima, posudama ili paketićima. Drugi su posuli sol ispred svojih vrata kako bi se zaštitili od vještica ili zlih duhova. Europsko praznovjerje često kaže da biste trebali baciti sol preko lijevog ramena kako biste se riješili zlih duhova. Osim toga, Shintos pročišćava ringove za sumo hrvače bacajući sol u ring prije meča (što može biti jednako korisno protiv mikroba koliko i duhovno).

image
/SHUTTERSTOCK

Moguće je dobiti sav natrij iz cjelovite hrane

Dok ljudsko tijelo treba natrij da bi preživjelo, on ne mora dolaziti iz soli. Dok su ljudi živjeli kao lovci i sakupljači umjesto u selima, sav natrij koji nam je bio potreban dobivali smo iz mesa i druge hrane.

Prema Baylor University Medical Center Proceedings, paleolitski ljudi koji su živjeli prije 2,5 milijuna do 12 000 godina vjerojatno su konzumirali manje od grama soli svaki dan u pravoj Paleo prehrani. Ljudi nisu toliko koristiti sol sve do prije 5 000 do 10 000 godina kada se pojavila poljoprivreda i mnogi su koristili sol za konzerviranje hrane.

Danas, starosjedioci Yanomami koji žive u amazonskoj prašumi još uvijek jedu nomadsku prehranu koja se sastoji od hrane koju uzgajaju, skupljaju i love. Prema Johns Hopkins Magazinu, Yanomami jedu manje od 100 miligrama natrija svaki dan. Većina istraživanja tvrdi da vam je potrebno oko 500 miligrama natrija da bi vaše tijelo pravilno funkcioniralo. S obzirom na to da možete pojesti mrkvu srednje veličine i unijeti 42 miligrama natrija ili pojesti neslano jaje za 80 grama natrija, sol jednostavno nije potrebna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. kolovoz 2024 09:40