PRIJE I POSLIJE

Kamo sa starom bačvom? U spavaću sobu, naravno!

Ivančica Kršek iz brenda Makeover Addict ispričala nam je kako je i za koliko novca staru metalnu bačvu od motornog ulja prenamijenila u supermaštoviti noćni ormarić

Ivančica Kršek iz po struci je ekonomistica, a bavi se dizajnom interijera i preuređenjem namještaja. Blog i Facebook “Makeover addict” pokrenula je 2011.

- Tada sam se počela baviti preuređenjem i redizajnom namještaja te dizajnom i stiliziranjem interijera, tako da sam dosad preuredila na desetke interijera i stotine komada različitog namještaja. Blog sam pokrenula iz potrebe da svoju strast prema preuređenju podijelim s drugima, pa volim reći da je blog moja sretna virtualna platforma za druženje s drugim makeover ‘(su)ovisnicima’ - smije se Ivančica koja, osim prezentiranja vlastitih radova, inspirira čitatelje konkretnim idejama i praktičnim savjetima za uređenje doma.

- Kroz ‘izradi sam(a)’ projekte u obliku fotografija ili videozapisa čitatelji mogu korak po korak naučiti kako da sami preurede neki komad namještaja ili izrade dekoraciju za dom. Puno čitatelja rado prati takve projekte, osobito ako su jednostavni i praktični te im pokazuju da uz malo truda i nešto novca mogu sami nešto izraditi, preraditi ili preurediti - kaže ova svestrana kreativka, a za vas je u ovom broju pripremila jednostavnu prenamjenu stare bačve u šik noćni ormarić.

- Kao prvo, bačvu je potrebno dobro očistiti i odmastiti jer je služila kao spremnik za motorno ulje. Najbolje je to učiniti sredstvom za odmašćivanje pa zatim alkoholom. Zatim brusnim papirom granulacije 120 lagano prebrusite bačvu kako biste malo ‘zahrapavili’ površinu, a prašinu i ostatke boje uklonite vlažnom krpom - opisuje Ivančica i dodaje kako je zatim potrebno promiješati boju te ju nanijeti valjkom i kistom.

- S obzirom na to da koristimo 2 u 1 boju (sadrži i temeljnu boju), nije potreban temeljni premaz. Površina je suha nakon otprilike sata i spremna za nanošenje sljedećeg premaza nakon 10-12 sati. Ovisno o izabranoj boji i boji podloge, možda će biti potrebno nanijeti i treći premaz boje - ističe.

Želite li dodati tekst na bačvu, prvo ga isprintajte na papir. Zatim škarama izrežite slova tako da dobijete šablonu.

- Potom šablonu pričvrstite krep trakom na podlogu, a zatim koristeći malenu spužvicu ‘tufkajući’ nanesite boju unutar slova. Kad se boja malo osuši odlijepite šablonu s podloge - objašnjava Ivančica Kršek, a za dodatnu dozu inspiraciju posjetite njen blog www.makeoveraddict.com, Facebook makeoveraddict ili Instagram @ makeover.addict.

Sesvete, 181218.
Trg Lovre Matacica 9/1.
Stan Ivancicce Krsek u bozicno vrijeme.
Foto: Darko Tomas / CROPIX

Potreban materijal i troškovnik
  • Rabljena metalna bačva od motornog ulja (60 l) 50-70 kn (Njuškalo)
  • Odmaščivač i medicinski alkohol oko 30 kn
  • Brusni papir K120 8 kn
  • Swingcolor akrilatni bijeli lak za drvo, metal i tvrdi PVC, 375 ml, 2u1: 43 kn
  • Swingcolor valjak za nanošenje lak boje: 30 kn
  • Swingcolor kist za lakove: 50 kn
  • Swingcolor kadica za boju: 20 kn
  • Akrilna hobby boja 80 ml: 26 kn
  • Spužvica 2 kn
  • Krep traka: 20 kn

UKUPNO oko 300 kn

Foto: Darko Tomaš/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 16:33