SAVJETI ZA ODRŽAVANJE

Kako oprati omiljeni jastuk u perilici rublja, a da se ne uništi?

 /SHUTTERSTOCK
Priznajte, koliko vam se puta dogodilo da se jastuci nakon pranja deformiraju ili požute? Imamo rješenje!

Kažu da se madrac bira poput cipela - potrebno ga je isprobati prije kupnje. Isto je i s jastukom, jer gotovo je nemoguće na prvi pogled izabrati onaj koji će vam odgovarati. Nekoliko je kriterija koje jastuk treba ispuniti: trebao bi držati vašu kralježnicu u prirodnom položaju i odgovarati općenito položaju u kojem spavate, a ukoliko ste alergičar trebao bi biti otporan na grinje i napravljen od hipoalergenih materijala. Naravno, jastuk bi trebao biti i udoban, a kako bi ga što duže koristili jednako je važno i njegovo održavanje.

Jastuk je potrebno prati nekoliko puta godišnje, no znate li kako ga oprati u perilici rublja, a da on zadrži svoj oblik, da se ne deformira i da ne požuti? Priznajte, koliko vam se to puta dogodilo?

image
/SHUTTERSTOCK

Ovisno o vrsti jastuka koji imate, možete odabrati vrstu pranja i najnježniji program vaše perilice tako da temperatura, miješanje i ciklus centrifuge budu ujednačeni. Većina jastuka, a najčešći su oni od poliestera, sintetičkog perja ili pamuka, prikladna je za pranje u perilici rublja, a preporučuje se prati ih samostalno, bez druge odjeće u perilici. To će spriječiti da se pomiješaju s drugim tkaninama ili teksturama i da se unište tijekom ciklusa. Također je važno odabrati program prikladan za osjetljivu odjeću, jer će to pomoći da ciklus pranja i centrifuge budu nježni, te da se peru hladnom vodom kako se ne bi deformirali prilikom pranja vrućom vodom.

No, postoje i neki vrlo učinkoviti sastojci koje možete staviti u perilicu za pranje jastuka.

Za uklanjanje žuth mrlja može vam pomoći kombinacija sode bikarbone i octa. Soda bikarbona ubija bakterije, dok je ocat izvrsno sredstvo za izbjeljivanje. Stoga se preporučuje da u perilicu s jastucima dodate osam žlica sode bikarbone i pola šalice octa.

Limunov sok i vodikov peroksid također su odlični za čišćenje jastuka jer dezinficiraju, izbjeljuju i uklanjaju neugodne mirise. Jednu šalicu vodikovog peroksida potrebno je pomiješati s pola šalice limunova soka te u tu smjesu potopiti jastuk na 30 minuta. Nakon toga se stavlja u perilicu.

image
/SHUTTERSTOCK

U bubanj perilice zajedno s jastucima mogu se staviti i teniske loptice, kako po završetku ciklusa ne bi ostali zbijeni.

Ukoliko želite izbjeći eventualne tragove deterdženta na jastucima nakon pranja, sredstvo za pranje posuđa ili tekući sapun možete pomiješati s vodom i uliti u odjeljak perilice rublja za deterdžent.

Svakako treba paziti da jastuk nema puknutih šavova kako tijekom pranja podstava ne bi ispala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 11:44