LEGLO BAKTERIJA

Kad je vrijeme da bacite svoju drvenu kuhaču? Evo kako joj produljiti vijek

 /SHUTTERSTOCK

Gotovo da nema kuhinje bez drvenih kuhača. Neki ih koriste godinama, no problem je što kuhače s vremenom dobiju sitne pukotine iz kojih je teško isprati ostatke hrane, pogotovo sitna nataložena zrnca začina. Uz to upijaju ulje pa čak i ako ih redovito perete, velika je vjerojatnost da su idealno mjesto za razmnožavanje bakterija.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako provjeriti je li vaša kuhača za smeće ili se još može koristiti? Stručnjaci kažu da im je rok trajanja, ako ih svakodnevno koristite, maksimalno godinu dana. No što ako ih koristite rjeđe? Dobar način za provjeru je potopiti drvenu kuhaču u kipuću vodu. Ako voda ima neugodan miris i zamuti se, vrijeme je za novu. A kako joj produljiti vijek?

image
/SHUTTERSTOCK

Napravite sličnu stvar. Uzmite uspravnu staklenku i u nju stavite kuhaču. Prelijte vrelom vodom iz kuhala i u nju dodajte žlicu sode bikarbone. Razmutite kuhačom pa je ostavite u toj otopini petnaestak minuta. Voda će se zamutiti, ali će kuhača, zahvaljujući sodi bikarboni, biti čista i spremna za ponovnu upotrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. studeni 2024 01:50