PREPORUKA STRUČNJAKINJE

Jednu namirnicu uporno držimo u vratima hladnjaka, a to bismo trebali prestati raditi. Evo zašto

 /SHUTTERSTOCK

Čak i ako ne slijedite ‘zero waste‘ pokret, vjerujemo da ste u posljednje vrijeme, uslijed rasta troškova života, počeli sve više obraćati pažnju na to koliko stvari, a pritom prvenstveno mislimo na hranu, zapravo završi u smeću. Osim toga, prekomjerne količine kupljenih namirnica na visokim temperaturama ne mogu dugo stajati, pa se neki odlučuju na njihovo zamrzavanje. No, to nije rješenje za sve namirnice.

Kako bi se izbjeglo bacanje hrane, Jennifer Shaw, britanska stručnjakinja iz tvrtke Plumbworld, rekla je za Daily Express kako treba ciljano kupovati i organizirano skladištiti namirnice, što će smanjiti vjerojatnost da zaboravite na neku hranu uguranu na stražnju stranu polica u hladnjaku. Podijelila je i savjet o tome gdje, primjerice, držati mlijeko kako bi mu se produljio vijek trajanja. Suprotno navikama većine kućanstava, upozorila je da se mlijeko ne bi trebalo držati u vratima hladnjaka.

image
/SHUTTERSTOCK

"To je područje toplije od ostatka hladnjaka, što bi mogao biti razlog zašto vaše mlijeko ne traje jako dugo. Pokušajte ga umjesto toga pohraniti u glavni dio hladnjaka. Trebali biste moći pomicati police kako biste ga smjestili", rekla je za Daily Express. Također je upozorila ljude da obrate pozornost na to gdje u hladnjak idu namirnice iz supermarketa: ako jaja držite u hladnjaku, neka budu u glavnom dijelu, dok su boce s umacima i napitcima sigurne u vratima.

"Hladnjaci imaju dijelove koji su hladniji i topliji, što pomaže pri skladištenju jer se različita hrana bolje čuva na različitim temperaturama", rekla je i dodala da meso i riba, primjerice, moraju biti na nižim temperaturama, a to je uglavnom na stražnjoj strani hladnjaka, gdje često otvaranje vrata i ulazak zraka neće toliko utjecati na te namirnice.

Otkrila je i zanimljiv razlog zašto voće i povrće treba ići u zasebnu ladicu na dnu hladnjaka. Rekla je da taj odjeljak nije toliko suh kao ostatak hladnjaka, što znači da bi trebao duže održavati namirnice svježima. Također je predložila da se prilikom kupnju biraju namirnice s dužim rokom trajanja, koje su obično dublje na policama trgovina, a upozorila je i na nepotrebno punjenje hladnjaka.

"Slaganje stvari jedne na drugu spriječit će cirkuliranje zraka između vaše robe i dolazak hladnog zraka gdje god treba. To znači da vaš hladnjak mora više raditi i da će hrana brže pokvariti", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2024 17:18