Jedna soba za majku, a druga za njezina sina tinejdžera

Obitelj planira preseljenje u novi stan, ali nije zadovoljna organizacijom prostora

Poštovani, šaljem tlocrt stana u kojem trenutačno živi jedna osoba. Razmatram mogućnost preseljenja u taj stan iz jednoipolsobnog stana u kojem živim sa sinom tinejdžerom. No, nismo sigurni hoćemo li dobiti dovoljno dodatnog prostora u drugom stanu. Naime, blagovaonica nije dovoljno velika da bude dnevni boravak (nema mjesta za sofu i tv), kako bismo onda dobili dvije spavaće sobe? Jedna od soba je velika, no s obzirom na izvor svjetlosti s jedne (uže) strane sobe, nije moguće napraviti nikakvu pregradu na dvije manje prostorije. Cilj nam je dobiti dvije spavaće sobe i dnevnu sobu. Postoji li kakvo rješenje, s mogućim preinakama u stanu? Vidjela sam razna rješenja u susjeda, čak i varijantu da je jedna spavaća soba ondje gdje je kuhinja, no to doista nije dobro funkcioniralo zbog malog prostora u koji se doslovno ugura jedan bračni krevet i vrlo, vrlo mali prozorčić. Hvala unaprijed i puno pozdrava!

Poštovana, kako ste i sami napisali, u postojećem stanju predviđeni prostor za dnevni boravak i blagovanje je neusklađen u odnosu na ostatak stana, tj. dvije spavaonice su izrazito komforne, a prostor dnevne zone je skučen. Osim toga, na dijelu zida gdje je predviđen dnevni boravak je i vertikala koja “ulazi” u prostor i dodatno ga čini užim. Postoji pretpostavka da je stan već bio adaptiran pa je u originalu dnevni boravak bio zaseban u drugoj sobi, odvojen od kuhinje i blagovanja, a stan je imao jednu spavaću sobu. Mi predlažemo sljedeće rješenje nove tlocrtne organizacije stana.

Na poziciji blagovanja i dnevnog boravka predlažemo novu sobu za tinejdžera. Soba je dovoljno velika za smještaj garderobnog ormara, kreveta, radnog stola i u niši polica za knjige. Na ulazu smo predvidjeli ugradbeni garderobni ormar. Kuhinja ostaje na istoj poziciji, no drukčije orijentirana. Nova dnevna zona je smještena na poziciji postojeće prve sobe i otvorenog je tipa. Dnevni boravak čine sofa, tabure, klub stolić, polica za knjige i element za tv koji je smješten u novoj niši, kako bi se ostvarila veća udaljenost na poziciji za gledanje televora.

U nastavku dnevnog boravka je stol za blagovanje. Kuhinja je organizirana u obliku slova “U”, s malim šankom koji ima ulogu radne plohe i prostora za brzi doručak. Druga spavaća soba je komforna za smještaj bračnog kreveta, garderobnog ormara i komode – prostora za šminkanje. U sklopu spavaće sobe je garderoba, koja po želji može biti dio spavaće sobe ili zajednička garderoba, za odlaganje i spremanje sezonske garderobe i svih ostalih stvari kojima je potrebno osigurati smještaj u malom stanu, a prostora nikad dovoljno. Adaptacijom je obuhvaćena i kupaonica, u kojoj je predviđena tuš-kada, odvojena zidićem za smještaj perilice – tzv. mini vešeraj te umivaonik i zahodska školjka. U ulaznom hodniku na zidu predlažemo postavljanje plitkih ormarića za cipele i police za ključeve i ostale sitnice.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite! :)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 09:17