Istražili smo ponudu kuća na jadranskoj obali

Temperature padaju, ali cijene se i dalje 'drže'

Luksuzne vile, rezidencije, privatni posjedi ili kamene kuće uz more, samo su neke vrste nekretnina za koje se traže milijunski iznosi.

Bez obzira na zimsko razdoblje kad se na Jadranu znatno smanjuje potražnja, a većina aktivnosti vezana za tržište nekretnina odvija u unutrašnjosti Hrvatske, konkretnije u Zagrebu, čini se da kućama na moru vrijednost ne pada, za razliku od temperatura koje se opasno približavaju nuli.

Naime, podaci portala za nekretnine i turizam Crozilla.com pokazuju da su cijene kuća na Jadranu zadržale svoje vrijednosti i tijekom studenoga bile znatno više od onih u brojnim gradovima u unutrašnjosti. Štoviše, pojedini su gradovi zabilježili porast cijena u odnosu na mjesec ranije.

Najskuplje kuće su u Dubrovniku, gdje se traži više od 3000 € po m2

Znamo li da je lokacija ključan faktor pri određivanju cijene nekretnina, pa tako na Jadranu rastu proporcionalno s blizinom mora, logično je da će kuće uz more ili barem s pogledom na more imati veću cijenu. Tako su i tijekom studenoga najveće vrijednosti imale kuće smještene uz obalu i nerijetko su dosezale milijunske iznose.

– Luksuzne vile, rezidencije, privatni posjedi ili stare kamene kuće na dobrim lokacijama, neke su od vrsta kuća koje su tijekom studenoga u brojnim gradovima na Jadranu, pa tako i na području Dubrovnika, imale najviše oglašavane cijene kvadrata – kažu stručnjaci s portala Crozilla i dodaju da su cijene porasle u Dubrovniku, Zadru, Senju i Šibeniku.

Gradovi u kojima prodavatelji najmanje traže za kuće su Rijeka i Senj

Pritom je prosječna tražena cijena inače najskupljih dubrovačkih kuća dodatno porasla za 1,6 posto pa se za kvadrat u prosjeku tražilo 3663 eura. Zadar bilježi još veći mjesečni porast cijena, i to za 1,8 posto, a cijena se popela na 1746 eura po kvadratu. Senj, pak, iako među najpovoljnijim gradovima, bilježi porast od 2,3 posto u odnosu na listopad, što znači da su tamošnji prodavatelji za svoje kuće u prosjeku tražili 1210 eura po kvadratu.

Uz Senj, među najpovoljnijim gradovima na Jadranu je i Rijeka, gdje je vrijednost kuća, pak, pala za 1,9 posto i iznosila je 1191 euro po kvadratu. Poreč bilježi istu vrijednost kuća kao i Zadar, no cijene u tom istarskom gradu, za razliku od Zadra, bilježe minus od 2,1 posto. Također, mjesečni pad bilježe Opatija i Split. Ta dva grada, međutim, i dalje imaju visoke vrijednosti oglašavanih kuća. Tako se za splitske kuće u prosjeku traži 2216 eura po kvadratu, što je za 2,7 posto manje nego prethodni mjesec, dok su se opatijske spustile na 2348 eura po kvadratu, što je pad od 4 posto.

Foto: EPH arhiva, CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 03:47