Određene vrste plijesni dodaju jedinstven okus odabranim vrstama sira, ali nitko ne voli kada se neočekivano pojave na komadu ementalera, na primjer. Čak i kada su zamotani u prozirnu foliju i pohranjeni u hladnjaku, neke vrste ovog popularnog mliječnog proizvoda osjetljivije su na nicanje neuglednih zelenih spora. Iako se pravilno pohranjivanje može činiti kao nemoguća misija, jedna vlasnica trgovine sirom tvrdi da je skladištenje sira lakše nego što se čini.
U razgovoru za The Guardian, Patricia Michelson iz La Fromagerie u Londonu objasnila je da postoji samo "nekoliko osnova" kojih se treba pridržavati kako bi sir ostao svjež.
Jedan od njezinih savjeta bio je otići korak dalje od upotrebe same prozirne folije i posegnuti za cijelim kockama šećera.
Patricia koristi dvije "standardne" kocke šećera za produljenje roka trajanja svojih mliječnih delicija.
"Uvijek dvostruko zamotajte svoj sir – u voštani papir ili papir za pečenje – i stavite ga u plastičnu posudu obloženu navlaženom kuhinjskom krpom", savjetuje. "Nakon toga stavite dvije cijele kocke šećera sa sirom, zatvorite i ohladite."
Patricia je preporučila da posudu držite na gornjoj polici hladnjaka gdje je temperatura najbolje regulirana.
Kocke šećera djeluju tako da reguliraju atmosferu unutar kutije što pomaže da sir ostane svježiji.
Treba imati na umu da će se kockice s vremenom otopiti i treba ih zamijeniti ako sir do tog trenutka još nije pojeden.
"Nadam se da ste upotrijebiti sir prije nego što se to dogodi. Ako niste, očistite kutiju, zamijenite vlažnu krpu i vratite sir s dvije nove kocke šećera."
Ova metoda nevjerojatno dobro funkcionira za tvrde, slane sireve, iako je možda najbolja za mekše sorte.
Na primjer, kremaste sireve bolje je staviti u prozirnu foliju nego u voštani ili pergamentni papir u fazi dvostrukog omatanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....