Korisni savjeti

Dobra priprema bilja znači godišnji odmor bez brige

Savjeti i trikovi uz koje će vaše zeleno carstvo preživjeti dok ste vi odsutni

Vrijeme je godišnjih odmora. No prije nego što dva puta provjerite jeste li dobro zaključali kuću ili stan i zaputite se na more, valja se pobrinuti za svoje ljubimce. Naravno, kada je riječ o vašem psu, dobro ste provjerili prima li hotel u koji idete dlakavog člana obitelji. Neki se pak odluče za hotele za pse. Bilo kako bilo, brižno ste promislili gdje ćete sa svojim četveronošcem.

No on nije jedini koji zahtijeva vašu pažnju. Ako ste ljubitelj cvijeća, začinskog bilja ili pak imate povrtnjak, morate se dobro organizirati kako vas na povratku s godišnjeg odmora ne bi dočekao ružan prizor u obliku posušenog bilja. Kako izbjeći takvu situaciju i kako očuvati bilje za vrijeme visokih temperatura, razgovarali smo sa stručnjakinjom Jasnom Rudež. Nije ista stvar radi li se o bilju koje se nalazi na vašem balkonu i koje možete bez problema premjestiti u hlad i o cijelom vrtu koji nema tu mogućnost. Također, postoje razlike u otpornosti bilja na visoku temperaturu i manjak vode.

– Biljke na terasi i balkonu u ljetnim mjesecima treba zalijevati svaki dan ujutro ili navečer, pogotovo za vrućih dana. Stoga kad odlazite na godišnji odmor biljke i na balkonu i u vrtu treba pripremiti za to njima stresno razdoblje – objašnjava Rudež i dodaje da ako odlazite na kraći odmor od nekoliko dana, tada ne trebate pomagača koji će zalijevati cvijeće dok vas nema. U tom slučaju biljke treba smjestiti na sjenovito mjesto, prihraniti ih i obilno zaliti. U hladu je svježije i voda sporije isparava pa biljke trebaju manje vode. Također, mogu pomoći i staklene kugle kao rezervoari vode koje služe kao dekoracija. Isti učinak se postiže i s preokrenutim bocama utaknutim u zemlju. – Ako odlazite na dulji godišnji odmor u trajanju od dva i više tjedana, nužno je osigurati automatsko zalijevanje (kap po kap) ili zamoliti susjede i prijatelje za pomoć. Pri tome je važno da zalijevanje bude obilno i rjeđe, a ne često i površno – kaže Rudež.

Pokosite travnjak

Idealne biljke za sunčane balkone koji se rijetko zalijevaju, a ne traže posobnu pažnju su sukulenti. To su vrlo otporne biljke koje u svojim mesnatim listovima i zadebljanim stabljikama pohranjuju vodu i hranjive tvari pa tako preživljavaju dulja sušna razdoblja. – Tu spadaju aloja, eonij, krasula, kalanhoja, eševerije. Valja napomenuti da sve ove biljke prije zime treba spremiti u zatvoreni prostor. Čuvarkuće i žednjaci otporni su na hladnoću pa mogu ostati na balkonu cijele godine. Za sunčana i suha mjesta pogodne su i biljke koje zbog strukture lista gube malo vode. To su velikim dijelom biljke mediteranskog podrijetla kao lavanda, ružmarin, svetolin, kadulja, smilje – kaže. Začinsko bilje kao kadulja, ružmarin, origano, mažuran podnijet će dulja sunčana razdoblja dok metvicu i vlasac treba staviti u sjenu.

Biljke u vrtu odsutnost svojih vlasnika podnose nešto lakše od onih na balkonu. Ako ih nema tko zalijevati, važno je gredice pripremiti za sušne dane, tj. smanjiti isparavanje vode. Stoga tlo u gredicama treba obilno zaliti, prorahliti motikom i oplijeviti korov. Na kraju se tlo oko biljaka malčira pokošenom travom, čime će se održavati vlažnost tla i suzbiti rast korova. – Prije odlaska na godišnji travnjak treba pokositi. Pritom treba voditi računa da se ne pokosi nisko da bi se bolje podnijela suša. Kraća sušna razdoblja travnjak može preživjeti bez zalijevanja, ali pritom pojedina mjesta mogu posmeđiti. Bilo bi korisno zaliti ga jednom tjedno, i to obilno da bi se zemlja namočila do dubine od približno 15 centimetara. Za to su najpovoljniji rasprskivači – zaključuje Rudež.

Foto: Living4Media

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijlite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 03:15