NI U LUDILU

Djelatnica zlatarne objasnila: ‘Ne perite ovaj nakit octom i sodom, moći ćete se pozdraviti s njim!‘

 /SHUTTERSTOCK

Nakit od plemenitog metala je vječan ali njegova čistoća, naravno nije. Redovito održavanje takvog nakita važno je za njegov dugotrajniji očuvan i sjajan izgled, no nisu svi savjeti za brzo i učinkovito čićenje ovakvih dragocjenosti koje možemo pronaći na internetu vrijedni pokušaja.

Kako ne bi došlo do oštećenja modnih dodataka koji su ujedno i imovina kojoj zapravo s godinama raste vrijednost, britanski je medij Mirror odlučio potražiti savjete pravih stručnjaka. Obratili su se stoga Kylie Pitt, djelatnici poznatog lanca draguljarnica i nakita Shiels, a ono što im je otkrila prilično ih je iznenadilo.

image

Redovito održavanje nakita od plemenitih materijala pomaže održanju njegove dugoročnosti i kvalitete

DAMIANI NAKIT

Njezin prvi izbor možda je malo skuplji od najgledanijih TikTok rješenja s predmetima i proizvodima koje sigurno imate u kući, ali smatra da je dobro uložiti u ultrazvučni čistač.

- Korištenje ultrazvučnog čistača učinkovit je način čišćenja vašeg nakita, posebno kada se radi o temeljitom uklanjanju prljavštine i prljavštine na teško dostupnim mjestima. Izbjegavajte korištenje ove metode za finije predmete, s delikatnim gravurama ili drago kamenje koje nije dijamantno, poput smaragda ili opala - rekla je Pitt i dodala da u tom slučaju radije uzmu nježno sredstvo za ručno pranje suđa.

Pritom treba paziti da voda nije vruća jer takva može oštetiti drago kamenje. Također, kaže ova stručnjakinja, važno je temeljito isprati sapun i nakit osušiti tapkanjem mekom krpom. Za Mirror je prokomentirala i najčešće korišteno kućno sredstvo za čišćenje općenito, sodu bikarbonu koja nikako nije njezin izbor za kućno održavanje nakita od plemenitih materijala, a dotakla se i drugih informacija koje "kolaju" po TikToku.

image

Sodu bikarbonu stručnjakinja za održavanje nakita kylie Pitt ne bi koristila za sve vrste dragog kamenja

PEXELS/

- Iako soda može očistiti određene metale poput bakra, može biti štetna za većinu metala i dragog kamenja za nakit. Sol ima minimalne prednosti za čišćenje nakita i neučinkovita je za uklanjanje prljavštine na nakitu, a čak može uzrokovati koroziju i potamniti metale - napominje Kylie, koja bi od takvih savjeta izbjegavala još i onaj o čišćnjenju nakita kečapom, pastom za zube jer, kako kaže, ona sadrži abrazivna sredstva koja mogu uzrokovati mikroogrebotine i oštetiti završnu obradu metala i kamenja.

Ako ćete poslušati ovu stručnjakinju, onda za čišćenje nakita neće koristiti niti limunov sok.

- Kisela priroda soka od limuna može uzrokovati oštećenja na vašim komadima nakita, kao što je promjena boje i slabljenje spojeva između metala i dragog kamenja - upozorila je čitatelje.

image
JOSKO SUPIC/CROPIX/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 07:56