
Nedavna studija provedena na kineskom sveučilištu pokazala je da pranje voća prije jela ne uklanja razne otrovne kemikalije koje se obično koriste u poljoprivredi! Znanstveno izvješće, objavljeno lani u časopisu Američkog kemijskog društva, naziva Nano Letters, dodatno je "začinio" raspravu koja se vodi o opsegu kontaminacije hrane pesticidima i potencijalnim zdravstvenim rizicima povezanim s ravnomjernom prehranom koja uključuje ostatke pesticida, piše britanski The Guardian.
Sredinom prošle godine Consumer Reports je utvrdio da 20 posto od 59 različitih kategorija voća i povrća sadrži ostatke pesticida u razinama koje predstavljaju "značajan rizik" za potrošače, na temelju analize podataka koje je prikupilo američko Ministarstvo poljoprivrede.
Znanstvenici s Poljoprivrednog sveučilišta Anhui u Kini koristili su napredne metode analize, uključujući laserske zrake i inovativni "SERS" film. Cilj objavljenog rada u časopisu bio je podijeliti tehničke detalje procesa koji su razvili za poboljšanu detekciju tragova pesticida u hrani. Međutim, temeljni nalaz o neučinkovitosti pranja voća važan je za potrošače koji se možda oslanjaju na nedostatne prakse sigurnosti hrane. Autori su istaknuli kako tradicionalne metode čišćenja voća ne mogu u potpunosti ukloniti pesticide.
Kada su koristili tehniku za ispitivanje, primjerice, jabuke, istraživači su rekli kako "rezultati snimanja dokazuju da pesticidi prodiru kroz sloj kore u pulpu". Koristeći tehnologiju koju su razvili, otkrili su da se kontaminacija pesticidima smanjila kada je kora jabuke uklonjena zajedno s dijelom sloja pulpe. Dakle, guljenje kore moglo bi biti dovoljno za sprječavanje unosa ovih štetnih tvari.
PROČITAJTE VIŠE Arhitektica je pod staklenik stavila cijelu kuću
Profesor Dongdong Ye, autor istraživanja, izjavio je za The Guardian kako ovo istraživanje ima za cilj pružiti potrošačima korisne smjernice o zdravstvenim rizicima i sigurnosti hrane.
"Umjesto da potiče nepotrebnu strepnju, istraživanje tvrdi da guljenje može učinkovito eliminirati gotovo sve ostatke pesticida, za razliku od često preporučene prakse pranja", rekao je.
Viši znanstvenik Consumer Reportsa, Michael Hansen, rekao je kako bi nova tehnika mogla biti od pomoći akademicima i vladinim znanstvenicima u boljem razumijevanju postojanosti pesticida u hrani te kako bolje zaštititi potrošače.
"Ovo je više znanost koja pokazuje da - da, postoji zabrinutost. Nemojte misliti da će vam pranje pomoći", upozorio je.
Zdravstveni rizici koje predstavljaju pesticidi dokumentirani su u nekoliko studija, no većina se bavi profesionalnom izloženošću, a ne prehranom. Američko Ministarstvo poljoprivrede te Uprava za hranu i lijekove tvrde da ostaci pesticida u hrani općenito ne predstavljaju problem za zdravlje ako su unutar zakonskih ograničenja.
Obje agencije prate razine ostataka pesticida u hrani desetljećima, izvještavajući o svojim nalazima godišnje.
U lanjskom izvješću o programu podataka o pesticidima, 99 posto testirane hrane imalo je ostatke koji su bili unutar zakonskih granica i stoga nisu "predstavljali rizik za zdravlje potrošača". Ipak, to se izvješće razlikuje od nalaza Consumer Reportsa, koji smatra da su ograničenja koja koristi vlada previsoka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....