KAD PADNE NOĆ...

Zašto stanari ovog naselja na pročelja postavljaju zagonetne kućice? Investitori su u panici

 SHUTTERSTOCK
Stanovnici naselja u Norfolku došli su na originalnu ideju kako investitorima pomrsiti planove i obustaviti (ili barem usporiti) rušenje velikog broja kuća u susjedstvu

Borba između pobornika razvojnih planova i starosjedilaca koje ne zanima preseljenje česta je na svim svjetskim meridijanima i paralelama. Ne samo da je često takav sukob žestok, nego donosi i originalne strategije kojima pobornici jednog ili drugog stava uzimaju protivnicima bodove.

Na jednu od takvih ludih ideja došli su i stanovnici Abbey Estatea, naselja u Thetfordu, gradiću smještenom na jugoistoku Engleske. Prema razvojnim planovima, gotovo polovica od 1100 stambenih objekata treba biti srušeno, a na njihovom se mjestu treba podići petstotinjak modernih kuća.

image
SHUTTERSTOCK

Naravno da takav razvoj situacije ne odgovara određenom broju stanara čije bi se kuće trebale ukloniti, pa su se oni odlučili na originalan potez kako bi spriječili prisilnu selidbu. Oni su, naime, na pročelja svojih stambenih objekata postavili više od 130 zagonetnih kućica, u nadi da će to otjerati investitore.

A tko su stanari tih kućica? Prema nadanjima lokalnih kućevlasnika, kućice bi trebale privući rijetke vrste - šišmiša. Po mogućnosti, one koje su ugrožene i čije je uznemiravanje strogo zabranjeno zakonom!

image
SHUTTERSTOCK

Uspiju li u svom naumu i kućice uistinu ispune zaštićene vrste šišmiša, to će spriječiti investitore da se upuste u rušenje objekata na čijim se pročeljima nalaze kućice s gnijezdima šišmiša.

U tekstu koji donosi BBC navodi se da su na ideju o podizanju kućica za šišmiše došli i investitori, ali to bi učinili nakon izgradnje novih stambenih objekata. Starosjedioci, protivnici razvojnih planova, njihov su naum jednostavno realizirali prije rušenja i time dobili na vremenu. A samo o novim letećim stanovnicima ovisi kako će se stvari dalje razvijati...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 13:19