NEOBIČNO USELJENJE

Prvi stanovnici isprintanog naselja: Mi smo laboratorijski štakori, ali...

 ICON

Kontroverze oko načina izrade printanih kuća i nedostatak iskustava korisnika nisu spriječili Lawrencea Nouzarda i njegovu djevojku Angelu Hontas da početkom ove godine svoj dom pronađu upravo u jednoj od njih i to u Wolf Ranchu - u potpunosti isprintanom naselju Austinu, Texas, u Americi, čiju "izgradnju potpisuju" gigantski roboti imena Vulkan tehnološki inovativne građevinske tvrtke Icon.

- Zaista je uzbudljivo biti na čelu promjene, revolucije, a vidimo i kako naši susjedi postaju viralni na TikToku sa samo malo snimljenog sadržaja u svojim domovima - ispričao je Nourzad za Realtor.com, dodavši kako su vrlo sretni što su na neki način postali "laboratorijski štakori" ove promjene oko koje su svi toliko znatiželjni.

image
ICON
image
ICON
image
ICON

Wolf Ranch jedan je od prvih projekata tvrtke Icon, a na njemu ukupno planiraju ponuditi 100 isprintanih kuća, i to u osam različitih modela. Neke su već kupljene, dio ih se može prilagoditi drugim kupcima, trenutno ih je u ponudi za kupnju u statusu "spremne za useljenje" desetak, a cijene im se kreću od 469,990 do 578,990 američkih dolara.

Svaka je kuća opremljena vrhunskom završnom obradom kao što su metalni krovovi i zasvođeni stropovi, a svi imaju i krovne solarne ploče. Za sam dizajn interijera i eksterijera u Iconu su odabrali danske suradnike, tvrtku Bjarke Ingels Group (BIG), a prototip koji su prošle godine izgradili za kupce, naišao je na pozitivne reakcije opa ne čudi da već ima i stanovnike.

image
ICON
image
ICON
image
ICON

No, kako funkcionira, odnosno kako gradi gigantski robotski printer Vulkan? Koristeći mlaznicu postavljenu između para portala, gradi unutarnje i vanjske zidove izlijevajući stotine slojeva specijaliziranog betona koji se miješa na licu mijesta i u Vulkan dovodi iz drugog automatiziranog stroja - Magme.

Svime upravlja napredno softversko rješenje koje omogućuje učitavanje tlocrta kuće na temelju kojeg se dalje printa. Vulkan ej do sad, kažu iz Icona, izgradio već 140 objekata, a početkom ove godine predstavili su i 3D printer nove generacije, naziva Phoenix.

Osim kuća u Americi i šire, Icon inače ima plan printati objekte i - na mjesecu! Za istraživanje i razvoj mogućnosti gradnje u svemiru u 2022. godini dobili su 60 milijuna dolara od NASA-e, a želja im je promijeniti paradigmu sadašnjeg putovanja u svemir iz "tamo i natrag" u "tamo da bi ostali".

image
ICON
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 06:28