CIJENA PRAVA SITNICA

Prodan je jedini privatni otok u zaljevu San Francisca, kupac i dalje nepoznat

 CHRISTIE‘S INTERNATIONAL REALTY

Red Rock Island, jedini privatni otok u zaljevu San Francisca, nakon što je osam mjesci stajao u oglasima po cijeni od 25 milijuna dolara, nedavno je prodan, potvrdio je za američke medije Chris Lim iz nekretninske agencije International Realty.

Prodaja će biti zaključena tek iduće godine, no agent za nekretnine otkrio je da su za otok bili zainteresirani brojni, što lokalni, a što inozemni kupci. Dio ih je imao ideje vezane uz razvoj poslovnog modela, dok su ostali vidjeli priliku za očuvanje njegovih prirodnih posebnosti.

Red Rock Island nema trenutno nema pristanište, pitku vodu niti struju, a pod nadležnosti je čak tri okruga tako da će novom vlasniku za bilo koji pothvat trebati brojne dozvole, iako još nije poznato kakvi su mu planovi jednom kad stupi u posjed.

Trenutno je dostupan samo privatnim brodom ili helikopterom, a s njega se mogu vidjeti most Golden Gate, Tamalpais i otok Belvedere, a njegova prepoznatljiva crvena boja dolazi od mangana koji je nekoć iskopavan na njemu da bi se pretvorio u pigment boje u Europi.

Iako je godinama mijenjao vlasnike i naslijednike, a vodila se i pravna bitka, uz sve planove koje su bivši suvlasnici imali, poput izgradnje kockarnice, hotela pa i botaničkog vrta, do danas se nisu ostvarili pa otok i dalje krasi samo jedna koliba iz davne 1850. godine koju posjećuju samo ptice.

Otok je desetljećima neslužbeno bio na tržištu i izvan njega, a među potencijalnim kupcima bio je i kontroverzni Bhagwan Shree Rajneesh, indijski duhovnik i voditelj komune poznatiji kao "Osho".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 09:46