VRIJEDNO RIZIKA?

‘Kupio sam kuću prvi red do mora. Cijena je prava sitnica, ali postoji jedna caka‘

Ilustracija

 TONCI PLAZIBAT/CROPIX/CROPIX

Kuće na plaži među najskupljim su nekretninama, ali ako ste poput Davida Moota spremni riskirati, onda si ju možda i možete jednostavno priuštiti. On je, naime, u Cape Codu na sjeveru SAD-a kupio kuću uz samo more s velikom okućnicom za manje od 400 tisuća američkih dolara, što je i više nego upola manje za slične nekretnine na širem području, ali ima jedna "caka".

Njegova nova rezidencija na Brownell Roadu u Easthamu možda tu neće stajati još dugo "zahvaljujući" Atlantskom oceanu koji bi ju mogao jednostavno potopiti. Šarmantna vikendica s tri spavaće sobe i dvije kupaonice udaljena je samo osam metara od litice koja erodira, a predviđa se da će se linija plime svake godine približavati još gotovo metar bliže. Tako bi kroz desetak godina ova kuća mogla biti odnesena valovima, no Moota to nije omelo u kupnji.

- Život je prekratak. Da vidimo što će se dogoditi. Na kraju će pasti u ocean, a možda to i ne mora biti tijekom mog života - rekao je za Bloomberg, a prenosi NY post.

Mootova nedavna kupnja kuće zapravo je dio rastućeg trenda u skupim enklavama uz ocean, gdje oni koji misle da je to vrijedno rizika po niskim cijenama kupuju nekad preskupe nekretnine.

‘Kockanje s klimatskom budućnosti‘ česta je pojava i na Nantucketu, gdje je jedna kuća na obali, inače procijenjena na 1,9 milijuna američkih dolara nedavno prodana za 200 tisuća. S Bloomberga su kontaktirali i profesora oceanografije Dylana McNamaru koji im je rekao da bi za 50 do 100 godine neke sada postojeće zajednice definitivno mogle biti pod vodom te da je samo pitanje vremena kada će vrijednosti tih nekretnina pasti.

Da ovakve vijesti teško prihvaćaju njihovi vlasnici potvrdila im je i Shelly Lockwood, agentica na nekretnine koja kaže da dio njih još uvijek misli da će nekretnine ostati njihovim unucima.

S druge strane, postoje lokacije gdje se ovo već dogodilo, primjerice Outer Banks u Sjevernoj Karolini. Tamo je more prije četiri godine srušilo čak šest kuća, a lokalni agent za nekretnine Eric Braojos ustvrdio je da se nisu nikad trebale niti izgraditi.

No, čak i uz ovaj rizik, a zahvaljujući ljudima poput Davida Moota s početka priče, potražnja za nekretninama uz plažu i dalje je velika, posebno u područjima gdje su ih gradovi umjetno proširili. Interes donekle smanjuje rast cijena osiguranja kuća u ovakvim područjima, a neke osiguravateljske kuće ih, iz jasnih razloga, čak i odbijaju osigurati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2024 05:54