CHEFOVSKI KVADRATI

Izgradnjom novog prostora Split postaje centar gastro obrazovanja: ‘Radimo na tome da postanemo hrvatski Le Cordon Bleu!‘

 OLIVA ALLEGRA

Oliva Allegra, mediteranski centar gastronomskih umjetnosti iz Splita u sklopu kojeg djeluje Privatna srednja škola Wallner, posljednjih je godinu dana radila na ozbiljnoj strategiji i sad najavljuje snažan iskorak na nacionalnoj i međunarodnoj sceni.

Premda je škola praktično od svog osnutka 2008. godine radila u tišini, riječ je o respektabilnoj obrazovnoj instituciji s modernom infrastrukturom koja iz godine u godinu izbacuje ‘gotove‘ učenike koji nerijetko ostvaruju zavidne kulinarske karijere. Iz Olive Allegre je, na primjer, izašao Deni Srdoč, chef i vlasnik restorana Nebo u Rijeci koji posluje s Michelinovom zvjezdicom petu godinu zaredom. Tu se školovao i mladi Luka Veić, prošlogodišnji pobjednik televizijskog showa Masterchef ali i mnogi drugi poput Hajdukovih zvijezda Brune Durdova i Michela Šege.

image
OLIVA ALLEGRA

Škola je i partner jednog od najprestižnijih međunarodnih gastro festivala ‘Taste the Mediterranean‘, a njezini učenici redovito osvajaju medalje na natjecanjima. Međutim, 1,500 četvornih metara (od čega više od 300 zauzima suvremeno opremljena kuhinja sa 17 djelatnika) dosegli su svoj vrhunac zbog čega je došlo vrijeme za širenje, odnosno nove investicije i obrazovne programe. Danas škola upisuje čak 150 učenika u sedam razrednih odjela.

Ipak, najveća je novost realizacija velikog projekta kojeg su ovog tjedna najavili iz škole. Riječ je o izgradnji potpuno nove školske zgrade na atraktivnoj lokaciji u Splitu. Izgradnja će započeti krajem ove godine čime bi škola dobila više prostora za izvođenje nastavnih programa, a Split bi postao nacionalno i regionalno središte za gastro izobrazbu.

Iz škole dodaju kako se trenutno uređuje školski vrt na oko 2,000 četvornih metara, čime Oliva Allegra postaje prva obrazovna institucija u Hrvatskoj koja će praktično biti samoodrživa u smislu namirnica koje će koristiti u svojoj kuhinji. O vrtu će se uz djelatnike škole brinuti i učenici te će se tako kod njih stvarati svijest o nužnosti organske hrane, očuvanja ravnoteže u prirodi, zaštite okoliša i njegovanju baštine.

image
OLIVA ALLEGRA

‘Školu smo davne 2008. godine pokrenuli iz čiste i iskrene emocije osnivačice Marine Wallner, pasionirane ljubiteljice gastronomije. Kad smo krenuli s radom upisali smo tek četiri učenika. Bila su to vremena kad kulinarstvo i gastro kultura nisu bili na cijeni, ali mi smo vjerovali u ono što radimo. Imali smo silnu želju u Splitu polako stvarati centar gastronomskih umjetnosti jer to ovaj grad kao prijestolnica Mediterana uistinu zaslužuje‘, kaže Ana Bulovan, ravnateljica škole.

Nedavno je u školi boravio i Nicola Fossaceca, chef i vlasnik restorana al Metrò iz mjesta San Salvo, ljetovalištu u južnoj talijanskoj regiji Abruzzo. Zajedno s bratom Antonijom preuzeo je obiteljsku slastičarnicu i pretvorio je u mjesto u kojemu se stapaju strast prema domaćoj kuhinji i vještine sazrele tijekom godina iskustva. Uspjeh je 2013. potvrdila prestižna Michelinova zvjezdica. Učenici su, dodaje, bili oduševljeni njegovim nastupom, pristupom prema hrani i kreativnim dodirom kojeg posjeduje.

image
OLIVA ALLEGRA

‘U sklopu našeg Superior programa i Master Classova nastojat ćemo iz mjeseca u mjesec dovoditi najeminentnije chefove. No, naš je načelni cilj do otvorenja nove škole oformiti tim koji bi bio u stalnom radnom odnosu u svojstvu mentora i učitelja. Smatram da Split ima potencijal za ovakav iskorak. Cilj nam je stvoriti vrhunski kadar za vrhunsku gastronomiju kao dio ponude elitnog turizma. Bez lažne skromnosti, radit ćemo sve da postanemo hrvatski Le Cordon Bleu‘, zaključila je Bulovan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. veljača 2025 12:22