ŠOKANTNO OTRKIĆE

Cijene kvadrata i dalje divljaju, a ima više od 5 milijuna praznih nekretnina!

 /SHUTTERSTOCK

Zakon ponude i potražnje jednostavan je i funkcionira jednako u svim djelovima svijeta. Međutim, kad je riječ o nekretninama, događaju se tu i razne nelogičnosti. Jer kako drugačije nazvati činjenicu da na američkom tržištu cijene i dalje "divljaju", a više od pola milijuna nekretnina doslovno "zjapi" prazno?

Barem tako pokazuju najnoviji podaci Ureda za popis stanovništva SAD-a koje je analizirao LendingTree kako bi rangirao 50 najvećih područja u zemlji prema udjelu nenastanjenih domova. U svojoj dubinskoj analizi, razmotrili su i razloge ovim zapanjujućim brojkama jer, primjerice, stopa slobodnih radnih mjesta u nekom području može biti važan dio aktualne statistike.

image

Većina nekretnina koje se ne koriste stalno nisu napuštene već su namjenjene za najam

ADALBERTO ROQUE/AFP

Nešto više od 5,6 milijuna stambenih jedinica je prazno u 50 najvećih područja u zemlji, dok je stopa slobodnih radnih mjesta u istima u 2023. iznosila je 7,37 posto, što je malo više u odnosu na 2022. godinu. Konkretnije, New Orleans, Miami i Tampa, Florida, imaju najviše stope slobodnih radnih mjesta, odnosno u tim se područjima najviše novih ljudi može zaposliti. Istovremeno, imaju nešto manje od 600 tisuća praznih stambenih jedinica, koliko se procjenjuje da ih ima u čitavoj Hrvatskoj.

Gotovo polovica svih slobodnih nekretnina, prema analizi LendingTreeja u Americi trenutno je prazno jer čekaju na iznajmljivanje ili se koriste samo dio godine. Iako ukupna stopa slobodnih radnih mjesta u nekom području ne može u potpunosti objasniti ponudu i potražnju nekretnina na određenom području, dovoljan je pokazatelj za nekoliko mogućih scenarija u bliskoj budućnosti.

image
JENS ICKLER/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA/JENS ICKLER/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Na primjer, ako su i stope slobodnih radnih mjesta i cijene relativno niske, to bi moglo značiti da su se u tom području prodavači skloni odvojiti od svojih domova za manje novca nego što su potencijalno mogli dobiti. Ako su, s druge strane, stope slobodnih radnih mjesta niske, a cijene stanova visoke, to bi moglo značiti da je tržište vrlo konkurentno i da bi kupci s nižim primanjima mogli imati problema s pronalaskom kuće. Ako su obje promatrane varijable visoke, vjerojatnost je da se radi o traženoj lokaciji kao mjestu za odmor, popularnoj i među investitorima

- Samo zato što postoje milijuni domova praznih u 50 najvećih područja u zemlji, to ne znači da SAD ima preobilje stanova -pojasnio je kaže viši ekonomist LendingTreeja i jedan od autora analize, Jacob Channel za NewYork Post. Kako je dodao, najčešće nije riječ o posve napuštenim, već o nekretninama koje se koriste povremeno ili služe za najam pa iz tog razloga ne postoji utjecaj na prodajne cijene jer ovih 5,6 milijuna jedinica ionako nije prisutno na tom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 07:55