Odgovore smo potražili kod profesionalaca

Koje su prednosti, a koji nedostaci života u stanu?

Odgovore smo potražili kod profesionalaca

Nakon što ste odlučili da želite živjeti pod vlastitim krovom, slijedi pitanje: kupiti stan ili kuću?

Odgovor na to pitanje potražili smo kod posrednice u prometu nekretninama Maje Ličine iz agencije Zagreb West. – Odluka je individualna, ali mnogi koji su cijeli život živjeli u višestambenoj zgradi, požele živjeti u kući i obratno. Razloga ima vrlo mnogo. Često oni koji su godinama živjeli u stanu shvate dQysa više ne mogu podnijeti buku iz susjednih stanova, bilo da je riječ o povicima, glasnom slušanju glazbe, pomicanju namještaja i usisavanju ili, pak, puštanju vodokotlića. No ipak, svjesni su da je stan lakše čistiti, da imaju jeftinije grijanje i hlađenje jer su stanovi češće manje površine i okruženi su drugim stanovima te da će se kvarovi ili oštećenja u zgradi pokrivati iz pričuve, ako je uredno uplaćivana… – napominje Maja.

– Oni koji su, pak, godinama živjeli u kući znaju da je kuća “rupa bez dna” po pitanju režija i troškova održavanja – tu je redovita košnja trave, ali i skupa zamjena krovišta. No, ipak, oni imaju više komfora, vlastito dvorište na kojem mogu posaditi cvijeće ili povrće, postaviti dječji tobogan ili trampolin, sazidati bazen, parkirati automobil… – nastavlja.

Dakle, i kuće i stanovi imaju svojih prednosti i mana i treba dobro izvagati što je najbolje za samca, mladi par, roditelje s djecom, umirovljenike… Sve, naravno, ovisi o životnim potrebama i navikama, ali i financijskim mogućnostima.

No, stanovi su danas ipak najčešći izbor kada je u pitanju život u velikim gradovima. Dobro organizirana naselja nude svojim stanovnicima različite pogodnosti i sadržaj, što je izuzetno bitno ako ste zaposleni i želite da vam je sve na dohvat ruke. Škola, vrtić, trgovine te različite uslužne djelatnosti poput frizerskih, kozmetičarskih ili auto salona svi su oni dio sadržaja gotovo svakog kvarta.

Osim toga, život u stambenoj zgradi može biti ugodan, ali isto tako može postati noćna mora. Da se ne bi dogodilo ovo drugo, o njoj netko mora voditi brigu. Zakonodavac je propisao da to mora biti upravitelj, a vaša je odluka, ali i odgovornost kome ćete ukazati povjerenje.

Samim izborom upravitelja i predstavnika kao koordinatora, ne znači da prestaje svaka obaveza i odgovornost svakog pojedinog suvlasnika o informiranju i aktivnom odlučivanju. Naprotiv, za aktivnosti koje se ili će se provoditi u nekom razdoblju (tu se ponajprije misli na radove i zahvate koji iziskuju veća financijska ulaganja) potrebna je suglasnost većine, pogotovo ako sredstva pričuve nisu dovoljna.

Sigurno se pitate zašto je bitno imati predstavnika suvlasnika? Odgovor na to pitanje dobili smo od Dražena Pompera, direktora zagrebačke tvrtke Monel. Glavna djelatnost Monela je upravljanje zgradama, ukupno 201 sa zagrebačkog područja.

– Predstavnik suvlasnika zastupa želje i stavove suvlasnika jedne zgrade pred trećim osobama, npr. državnim tijelima, pred upraviteljem itd., a njegove ovlasti suvlasnici definiraju međuvlasničkim ugovorom. Predstavnik suvlasnika nadzire trošenje sredstava zajedničke pričuve, zajedno s upraviteljem brine o redovitoj i urednoj naplati sredstava zajedničke pričuve te pomaže upravitelju oko održavanja zgrade tako da ga obavještava o uočenim kvarovima, problemima u funkcioniranju ili nastanku šteta na zajedničkim dijelovima i uređajima zgrade. On je na neki način veza između stanara i ostalih službi (vodovod, toplana, Elektra, upravitelj).

Možemo zaključiti da život u zgradi ima jako puno prednosti i uveliko olakšava život svojim stanarima, ako su složni te dobro i pametno organizirani.

A pretraživanje stanova, kuća i ureda s točno odrđenom lokacijom kao i detaljnu ponudu za cijelo označeno područje s fotografijama i cijenama možete potražiti na novom oglasniku za nekretnine Prvi Kvadrat.

Pročitaj više o temi na stranici Moj prvi kvadrat

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 09:46