Autentično i suvremeno

Vrhunsko naselje u šarmantnom Oprtlju u Istri: mjesto koje poštuje ekološka načela i održivost

 SKROZ /
Turističko naselje s luksuznim vilama, trgom, boćalištem, bazenima...

U sjevernoj Istri, nekoliko kilometara od Motovuna, na zaravni povrh brijega nad rijekom Mirnom smjestilo se šarmantno malo mjesto Oprtalj. Portole, kako glasi talijanski naziv, svojevremeno je bio utvrda opasana zidinama na kojima su sagrađene kuće, a danas se s ove lokacije vidi gotovo čitava Istra od Učke do Trsta te zapadne obale.

image
SKROZ /

Divan krajolik i bogata povijest bili su glavni razlozi da su se troje prijatelja, ljubitelja dizajna, umjetnosti, prirode i lokalnog načina života, koji vjeruju u obnovljivu zelenu energiju, odlučili za projekt turističkog naselja u blizini mjesta. Investitori su ovaj zadatak odlučili povjeriti istaknutom zagrebačkom arhitektonskom studiju Skroz, a uskoro bi trebala započeti gradnja.

image
SKROZ /

Naglasak naselja stavljen je na autentičnost, ekološke principe i održivost, korištenje suvremene tehnologije te kreiranje jedinstvenog iskustva za goste i posjetitelje. Vrhunska arhitektura i oblikovanje pomiču granice moderne interpretacije tradicionalnih pristupa u prostoru, uz maksimalno uklapanje u prirodno i kulturno okruženje. Turističko naselje Oprtalj daleko je od uobičajenih naselja takvog tipa koje smo navikli susretati. Investitori planiraju razviti visokokvalitetne turističke proizvode koji su prihvatljivi za okoliš, maksimalno iskorištavanje resursa te implementiranje digitalne i zelene tranzicije. Lokacija predstavlja turistički slabije razvijeno područje, pri čemu je program korištenja prostora takav da potiče bolje povezivanje poduzetnika u lancu vrijednosti turizma, zapošljavanje nove radne snage (8 djelatnika) kao i bolje pozicioniranje na turističkom tržištu kroz uvođenje inovacija i digitalnih tehnologija.

image
SKROZ /

Kao zaštita od sunca na ostakljenim dijelovima ovojnice koriste se drvene škure, a najveći ostakljeni dijelovi pročelja zasjenjeni su krovnom konstrukcijom

image
SKROZ /

Planiranim zahvatom također je namjera ostvariti održivi i niskougljični rast turizma visoke kvalitete koji je usmjeren na ublažavanje klimatskih promjena odnosno na prilagodbu tim promjenama, na aktivnosti u skladu s kriterijima smanjenja stakleničkih plinova, energetske učinkovitosti i prelaska na kružno gospodarstvo.

Predviđa se ugradnja elektrotehničke i strojarske opreme koja, putem daljinskog upravljanja i automatizacije, omogućuje pravodobno uključivanje, isključivanje i regulaciju rada sustava za zagrijavanje odnosno klimatizaciju čime se postiže mogućnost funkcioniranja navedenih sustava na optimalnoj razini učinkovitost te se minimizira potrošnja energenata proizvedenih fosilnim gorivima i pridonosi smanjenju potrebe za emitiranim stakleničkim plinovima. Radi maksimizacije proizvodnje električne energije iz lokalno dostupnog obnovljivog i čistog izvora te radi minimizacije potrošnje energije koja potječe iz fosilnih goriva postavlja se fotonaponska elektrana.

image
SKROZ /

Svaka jedinica imat će kapacitet za smještaj šest gostiju (ukupno 18 gostiju u tri smještajne jedinice)

image
SKROZ /

Turističko naselje sadržavat će tri luksuzne smještajne jedinice, odnosno vile od 200 metara četvornih od kojih svaka čini zaseban volumen. Svaka jedinica sastojat će se od tri sobe s kupaonicama, dnevnog boravka, prostora za blagovanje i pripreme hrane, saune, servisnih i pomoćnih prostorija, vanjskih natkrivenih prostora, uređenog dvorišta te tri plivačka bazena od 18 metara. Jedinice će imati kapacitet za smještaj šest gostiju (ukupno 18 gostiju).

image
SKROZ /

Toplinska izolacija

Svaka vila bit će zasebna građevinska i funkcionalna cjelina s odvojenim pristupom iz vanjskog prostora preko zajedničke površine. Arhitektonskim konceptom predviđa se veći dio grijanog prostora izvesti kao ukopani volumen, od čega je dio prekriven zelenim krovom. Svi vanjski zidovi vila toplinski su izolirani. Kao zaštita od sunca na ostakljenim dijelovima ovojnice koriste se drvene škure, a najveći ostakljeni dijelovi pročelja zasjenjeni su krovnom konstrukcijom. Iz arhitektonskog koncepta koji je ukorijenjen u graditeljskoj tradiciji iz lokalno dostupnih materijala, veći dio vanjskih zidova te kose krovne plohe bit će obložene slojem kamena, što takve konstrukcije dodatno čini toplinski stabilnijima, iako već sam nosivi sloj i tlo imaju iznimno visoku termalnu masu. Sve navedeno rezultira minimalnim gubicima topline i visokom toplinskom stabilnošću objekta čak i kada termotehnički sustavi nisu u funkciji.

image
SKROZ /

Površine za odmor

Osim spomenutih vila na lokaciji će se još smjestiti i glavna zgrada veličine 400 četvornih metara koja je zasebna građevinska i funkcionalna cjelina te je povezana sa smještajnim jedinicama, uređenim prilaznim putevima preko zajedničke površine. Glavna zgrada sastoji od kuhinje s blagovaonicom, bara i recepcije, sanitarija za posjetitelje, prostorija za osoblje, servisnih i pomoćnih prostora te višenamjenske dvorane. Vanjski sadržaji kao boćalište na otvorenom, manja površina "trga" za okupljanja, igre te ostale uređene ozelenjene prostore i površine za odmor i aktivnosti smjestit će se na uređenoj zajedničkoj površini. Uz glavnu zgradu uređeno je šest parkirnih mjesta za goste vila.

image
SKROZ /
image
SKROZ /

Putem različitih programa plan je kreirati jedinstvena iskustva koja se integriraju u novi narativ koji odgovara na potrebe suvremenog čovjeka na području biciklizma, pješačenja i planinarenja, jedrenja, povijesti, kulture, gastronomije, umjetnosti, dizajna i arhitekture. U svrhu toga bit će kreirani razni sadržaj (tematske večere, izložbe, glazbeni događaji i slično), posebne ponude i sadržaji u sklopu tradicionalnih lokalnih događanja (Festival vatre, Festival kestenja, Sajam antikviteta i slično) te će se gostima ponuditi odabran turistički paketi u suradnji s lokalnom turističkom zajednicom i prema vrijednostima brenda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 07:48