SNALAŽLJIVA I KREATIVNA

Unajmila je (pre)skupi studio-apartman od samo 25 kvadrata: Kauč sam pronašla na ulici, sama sam izradila kuhinjske elemente...

 YOU TUBE
Unatoč maloj kvadraturi stan ima kuhinju, blagovaonicu, dnevni boravak, spavaći dio i kupaonicu

Unatoč visokim cijenama i gotovo neizdrživo skupom stanovanju, New York je i dalje jedan od najpoželjnjih gradova za život. Čak i kad građani dobro zarađuju, mnogi žive u minijaturnim stanovima ili s cimerima kako bi smanjili troškove smještaja. A kako je živjeti u stanu od samo 25 kvadrata na Upper East Sideu na Manhattanu najbolje zna Rachel Harvey, koje je prije nekih godinu dana ondje unajmila studio-apartman. O uređenju i organizaciji njezina stana pisao je i Apartment Therapy, a ovih je dana pušten i video koji je snimio YouTube zvijezda Cash Jordan.

image
YOU TUBE
image
YOU TUBE

“Pozorost su mi odmah privukli visoki stropovi i prirodno svjetlo", kaže Rachael Harvey, inače aktivna članica židovske zajednice na Manhattanu.

Potreba za preseljenjem javila se nakon povećanja najamnine jednosobnog stana u kojemu je do tada živjela, a onda je ovaj studio-apartman pronašla zahvaljujući prijateljici Mihaki koja poznaje vlasnike.

"Mihaka i njezin zaručnnik odlučili su se useliti zajedno pa su tražili prostor veći od garsonijere. Tako su oni otišli u moj stari stan, a ja sam došla ovdje", kaže Rachel.

Djelomično opremljen studio-apartman dotjerala je prema svojem stilu, a unatoč maloj kvadraturi ima kuhinju, blagovaonicu, dnevni boravak, spavaći dio i kupaonicu. U njemu prevladava eklektika s dozom popularnog Mid-century modern stila, a mnoge stvari su pronađene, ponovno iskorištene ili izrađene prema "DIY" principu, čime je Rachel uspjela uštedjeti tisuće dolara.

image
YOU TUBE
image
YOU TUBE

Primjerice, kauč s talijanskom kožom pronađen je na ulici, a inače je iz poznatog lanca luksuznih robnih kuća Bloomingdale‘s.

"Bio je na ulici svega 30-ak minuta, vlasnik je vidio da sjedim na njemu i pitao me želim li da otkaže odvoz glomaznog otpada", prepričava.

Svaki projekt koji je realizirala, dodaje, njezin je najmodavac dočekao s oduševljenjem i pun podruške. Posljednje je uređivala kuhinju. Kad se uselila, u njoj su bila samo dva smeđa kuhinjska ormarića, a ona je dodala nove elemetne otvorenog tipa, pasteno zelene boje, te policu u niši iznad hladnjaka kako bi dobila više skladišnog mjesta za namirnice. Prethodno je na minijaturnom "kuhinjskom podu" postavila pločice te u donjim kuhinjskim elementima, obično namijenjenim za otpad, također dodala police kako bi dobila više mjesta za spremanje sredstava za čišćenje.

Određenim komadima namještajem i umjetninama uspjela je stvoriti odvojene zone, a mogu se vidjeti i multifunkcionalni te pomični elementi, koji svakako pridonose praktičnosti u ovako malom prostoru. Izdvojit ćemo stolić u dnevnom boravku sa skrivenom ladicom ispod gornje ploče, gdje Rachel sprema prijenosno računalo. Također, stan ima i visoke ormare do kojih pristupa uz pomoć ljestva.

“Odrasla sam na prometnoj cesti, pa posebno volim biti povezana s gradom kroz pogled na ulicu. Osjećam da mogu biti dio gradske aktivne svakodnevice, ali unutar svog vlastitog prostora. Htjela bih da ovaj stan ne priča priču samo o meni nego da svatko tko uđe u njega postane dio nje” kaže Rachel, koja najam stana plaća 1900 dolara.

Nakon što je u ovako malom prostoru svladala kvalitetnu i dobru organizaciju, smatra da bi se time mogla i baviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 13:22