Penthouse

Totalna transformacija životnog prostora

Kako je derutni stan postao luksuzni penthouse

Privatno, ona je sasvim normalna, sretno zaljubljena cura koja sa svojim momkom i mačkom živi u blizini Vondelparka, poznatog parka u južnom centru Amsterdama. Profesionalno, pak, Rosalisu prepoznaju kao jednu od omiljenih nizozemskih dizajnerica. Rosalisa se specijalizirala u dizajnu tekstila i mode, ali život ju je naposljetku nekako usmjerio u dizajn interijera koji joj je danas, kaže, najveća strast i ljubav. I glavni interes u poslovanju.

– Obožavam uređivati životne prostore. Doći u neki derutan, ružno uređen stan i pretvoriti ga u nešto lijepo i čarobno – kaže Rosalisa dodajući kako voli miksati različite stilove u dekoriranju jer svaka kultura ima nešto posebno za ponuditi. – U svakom projektu moja ambicija je u stanu ili kući preslikati duh i razmišljanja vlasnika.

Cilj je isti za sve projekte – preslikati duh vlasnika u ambijent, kaže Rosalisa

To mora biti mjesto gdje će se oni na kraju osjećati ugodno i dobro, ali isto tako ni ja ne smijem biti nezadovoljna i raditi ono što ne želim. Kada smo oboje u konačnici sretni, to je prava stvar – priča Rosalisa koja nam je poslala fotografije svog posljednjeg projekta, penthousea kojeg je nakon adaptacije uredila te iz ružnog pačeta pretvorila u prekrasnog labuda.

– Penthouse se nalazi na 6. katu monumentalne zgrade u južnom dijelu Amsterdama. Ima oko 90 kvadrata i impresivnu krovnu terasu sa spektakularnim pogledom.

Vlasnica je poslovna žena koja se odmah, čim ga je ugledala, zaljubila u stan, ali nije imala vremena baviti se njegovim preuređenjem pa je uz nekoliko zahtjeva, cijelu stvar prepustila meni – priča Rosalisa koja je, kada je prvi put ušla u ovaj penthouse, naišla na zapušten stan u kojem dosta toga nije bilo prihvatljivo za život.

U stanu se još uvijek nalazio stari namještaj bivših vlasnika na kojem je bila prašina, a cijeli tlocrtni plan bio je kaotičan, tj. nije bio po željama nove vlasnice. Zbog toga, prve akcije u penthouseu je napravio arhitekt. On je nacrtao i osmislio plan za organizaciju novog životnog prostora, a nakon što je zastarjeli penthouse pretvoren u moderan stan po mjeri urbane, poslovne žene, moglo je krenuti uređenje.

– Ovo je bio projekt iz snova. Vlasnica nije imala previše zahtjeva, ostavila mi je otvorene ruke za skoro sve, a najbolji dio bio je to što me ni budžetno nije ograničila pa sam mogla dizajnirati glamurozni ženski interijer s prekrasnim namještajem i detaljima. Jako sam uživala u cijeloj ovoj priči – otkriva Rosalisa dodajuÊi kako su je beskrajno veselili obilasci trgovina i biranje pločica, materijala za kuhinju, materijala za kupaonicu, boje za zidove…

Paleta materijala u prostoru je impresivna – vuna, drvo, svila i staklo.

– Na kraju smo dobili ono što smo i htjeli. Otvoren, jednostavan stan s daškom luksuza i glamura što skoro svaka žena voli. U stanu prevladavaju tzv. boje ljepšeg spola kao primjerice duge svilene ružičaste zavjese, zatim svijetlo sivkaste nijanse koje cijeli taj ženskasti dojam malo ublažuju, i naposljetku crna kao bezvremenska boja koja daje potrebnu dozu elegancije.

Neki detalji su u svijetloplavoj i lila boji. Od materijala dominiraju vuna, drvo, svila i staklo – priča Rosalisa kojoj je ovaj jedan od najdražih projekata, što zbog budžeta koji nije bio ograničen, što zbog toga što je imala priliku pokazati svoju umjetničku slobodu. – Bilo je super što nisam morala ostavljati ništa od starog namještaja, nego sam sve mogla kupiti novo, a to mi je bilo bitno jer sam sebi prostor vizualizirala kao sofisticarno i luksuzno mjesto u kojem jedna žena može uživati od 0 do 24 – ističe Rosalisa dodajući kako bi voljela dizajnirati i u Hrvatskoj.

– Nadam se da bi me ljudi u Hrvatskoj htjeli zaposliti kao svog dizajnera. To bi bilo fantastično – zaključuje. Više o radu Rosalise možete saznati na www.rosalisa.com (dizajn) i www.rosalisaVilla.com (interijeri).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 09:38