EKSKLUZIVNO

Robert Bukvić, vlasnik svjetskih co-working prostora, o planovima za Hrvatsku

“Preuzeli smo HUB 385, planiramo se uskoro i širiti”

HUB 385 co-working prostor i centar za inovacije na Trešnjevci osnovali su Ivana Šoljan, Ivica Mudrinić i Ante Magzan. Bukvićev Rent24 koji se naglo širi po svijetu sam im je prišao jer HUB 385 nije bio u ponudi na prodaju

Jedan od vodećih svjetski co-working operatera, njemački Rent 24, preuzeo je poznati zagrebački co-working prostor HUB 385 na Trešnjevci. Osnivač i izvršni direktor tvrtke Rent 24 Robert Bukvić, čija tvrtka ima više od 50 co-working prostora u osam zemalja u svijetu i sve više raste, podrijetlom je Hrvat.

Rođen je u Berlinu, no njegovi su roditelji Zagrepčani. On je danas na čelu jedne od uspješnijih svjetskih tvrtki, koja, primjerice, ima sedam co-working ureda u Londonu, dva u Berlinu, najveći takav prostor u Moskvi, a nedavno su otvorili co-working zgradu u New Yorku i Miamiju. Razgovarali smo telefonski, nakon što se u Berlin vratio iz Kine, gdje ove godine planira otvoriti sedam co-working lokacija.

Pitamo Roberta Bukvića kako se odlučio i na preuzimanje zagrebačkog HUB-a 385 te u kojim okolnostima se to dogodilo.

- Hrvatsko tržište nije razvikano, ali ima mogućnosti za rast. Mi želimo biti vodeći u Hrvatskoj po pitanju co-working prostora. HUB 385 nije bio na prodaju, mi smo im sami pristupili, pratili smo tržište, a oni su jako ime i vrlo interesantna ekipa. Veliki smo u tom poslu i, naravno, u planu je prilagoditi prostor našem standardu koji imamo po svijetu, ali svako tržište ima svoj DNK i nećemo ništa znatno mijenjati. Ustvari je ono što mi donosimo najviše naš ‘network’, to su naši resursi. Kod nas po svijetu svoja zastupstva imaju Tesla, Amazon, Mercedes... No, i u Hrvatskoj postoje IT tvrtke na svjetskom nivou - odgovara Robert Bukvić.

TESLA I AMAZON

Za njihov novi hrvatski co-working prostor HUB 385 ima naznaka da bi jedna od vodećih velikih svjetskih korporacija ovdje mogla uskoro uzeti svoj dio ureda, ali Bukvić još nije otkrio koja.

- U HUB-u 385 ima slobodnog mjesta za najam, ali mi gledamo i dalje za moguće širenje na nove lokacije u Hrvatskoj. Naš je standard da je sav prostor, nakon što ga preuzmemo ili otvorimo, u roku od tri mjeseca iznajmljen - dodaje R. Bukvić.

Uspjeh co-working prostora Roberta Bukvića bio je strelovit. Svoj je poznati Rent 24 otvorio prije samo tri godine. Pokazao se uspješnim projektom, najviše zato što je veliki prostor pogodan za smještaj različitih tvrtki, velikih i malih, uz ugodno i atraktivno uređenje, u čemu je Robertu pomogla supruga Ivana Bukvić, Hrvatica iz Dervente, koja se bavi dizajnom interijera.

Robert je kao mladić bio profesionalni košarkaš, studirao je u Americi, igrao košarku u Europi i u Americi.

- Nakon ozljede koljena počeo sam se baviti poduzetništvom, osnovao sam svoje prve tvrtke. Prije 17 godina otvorio sam svoj prvi co-working prostor i odmah ga počeo puniti tvrtkama i ljudima s kojima sam do tada surađivao u drugim poslovima... Prije tri godine odlučio sam pronaći veću lokaciju, želja mi je bila profesionalizirati co-working i tako na prostoru od 10.000 kvadrata nastaje Rent 24, u koji sam uspio privući velike tvrtke - kaže R. Bukvić.

Kod njih u Berlinu svoje zastupstvo imaju Amazon, Tesla, Deutsche Bahn, Mercedes i drugi. Neke je privuklo upravo neobično uređenje prostora.

DNEVNI BORAVAK

- Kad sam uzeo zgradu za Rent 24, razgovarao sam s nekoliko arhitekata, ali su njihovi prijedlozi interijera bili previše hladni. Zamolio sam Ivanu da mi pomogne, ona se bacila na uređenje bez prijašnjeg velikog iskustva i uspjela je, tako da je i izgled prostora naš zaštitni znak. To su topli, ugodni prostori u kojima je atmosfera kao u dnevnom boravku jer danas je bitno da se na poslu osjećaš gotov kao kod kuće - opisuje R. Bukvić.

Pitamo ga zašto općenito raste zanimanje za co-working prostore.

- Ako imate startup tvrtku, zapravo ne znate gdje će ona biti za pet godina. Imate dvoje zaposlenika i ne želite potpisivati najam za neki ured na pet godina. Mi smo u pogledu najma fleksibilni. Također, kod nas startup tvrtke dolaze u direktnu vezu s većim kompanijama i pronalaze suradnike. Život se odvija i u restoranima, na raznim događanjima u prostoru na kojima se djelatnici raznih tvrtki susreću i komuniciraju. A velike korporacije to obožavaju jer jednostavno i brzo mogu naći sposobne mlade ljude - kaže on.

U Beogradu su prošli mjesec kupili co-working Nova iskra Workspace, a u planu je, dodaje on, i daljnje širenje po regiji. Koliko njegova tvrtka Rent 24 ima prostora u svijetu gledano u četvornim metrima?

- Više od 150.000, ali do kraja godine bit će to oko 230.000 četvornih metara zbog našeg ulaska u Kinu. Poslovni se svijet mijenja. Naši su klijenti milenijci, mi se jednostavno punimo, postajemo sve veći i još rastemo - rekao je R. Bukvić.

Dok je studirao u Americi i igrao košarku, živio je na sveučilištima North West i Daytona State.

FLEKSIBILNOST

- Tu smo se družili, igrali PlayStation, zajedno učili, razgovarali, stvarala se mreža i to se pokazalo kao bitna stvar. Kao poduzetnik, tražio sam ljude za posao i shvatio da je također jako važno biti okružen onima koji vam mogu pomoći. Bio sam profesionalni sportaš, discipliniran sam, koncentriran na cilj i volim raditi, ali ne bojim se rizika - i to je važno. Padao sam nekoliko puta i naučio nešto iz toga, pa se dizao i nastavljao dalje - kaže Bukvić, s kojim smo razgovarali na hrvatskom uz poneku riječ na engleskom.

U Hrvatskoj ima brojnu obitelj, ovamo odmalena redovito dolazi na praznike, povremeno dođe i na vikend. Kao igrač, bio je član košarkaškog kluba Alba Berlin. Danas, kaže, ima malo vremena za sport.

- Sve slobodno vrijeme provodim sa suprugom i djecom. Ivanu sam davno upoznao u Zagrebu. Veliki je plus što mi je i supruga uspješna, pa možemo o svemu razgovarati. Uz to, ona mi uvijek da iskren odgovor, koji mi se možda na prvu ne svidi, što moji zaposlenici možda i neće. Napredovali smo zajedno i puno toga naučili - dodaje Bukvić.

Međutim, posao mu je takav da mnogo putuje. Non-stop je u zrakoplovu. Ima 250 zaposlenika, stalno je s voditeljima odjela na telefonu, na konferencijama putem Skypea...

Za kraj, kako vidi bližu budućnost koja nas čeka?

- Sve će se mijenjati tako da će se sve dijeliti. Evo, ja već sad živim i radim zapravo na mobitelu. Imam svoj prekrasan ured u Rentu 24, u kojem nikad nisam. Znači, fleksibilnost je ključ za sve što dolazi - smatra R. Bukvić.

ŠTO JE CO-WORKING

Co-working prostori su uredi koje dijeli više tvrtki, uglavnom sličnih interesa, te individualaca. Ne nalikuju tipičnom uredu, a u njima rade zaposlenici iz više tvrtki, koji se međusobno druže za vrijeme ručka i na raznim događajima u zgradi. Dijele i sobe za velike sastanke i slično, čime se optimizira korištenje. Moguć je najam svega - od radnog stola do velikog ureda. Do kraja 2018. godine u svijetu će više od 1,7 milijuna ljudi raditi u 19.000 co-working prostora, a statistike pokazuju da će ih do 2020. vjerojatno biti 26.000. U tom boomu tvrtka R. Bukvića ima važnu ulogu.

ZA DJELATNIKE TVRTKI

U planu i co-living u Zagrebu

Rent 24 vlasnik je i sedam co-living prostora. U njima uglavnom žive djelatnici tvrtki koji na neko vrijeme borave u nekom gradu i rade uglavnom u co-working prostorima. Stanovi se u njima mogu unajmiti na kratko vrijeme, ali i dugoročno. Jedan takav prostor za zajedničko stanovanje nedavno su otvorili u Tel Avivu.

- U planu je otvaranje sličnog prostora i u Zagrebu - najavio je Robert Bukvić.

Foto: rent 24, Dragan Matić/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 22:01