Put oko svijeta u 83 kvadrara

Zavirili smo u dom umirovljenog arhitekta koji se nakon 50 godina u Americi vratio u Hrvatsku

Njemačka, Danska, Švedska, Kanada, Kalifornija, Meksiko, Južnoafrička Republika, Saudijska Arabija, Egipat, Tajvan, Filipini, Indonezija, Alžir, Tajland, Guatemala, Fidži… Ne, nismo se vratili u školske klupe i ne ponavljamo lekciju iz geografije, nego promatramo kartu svijeta na kojoj su označeni letovi i krstarenja. Gotovo u nevjerici slušamo našeg domaćina dok prepričava svoje bogato životno iskustvo, počevši od stvaranja karijere i posljednjih 50 godina provedenih u Americi, preko povratka u Hrvatsku do goleme strasti za putovanjima, kako poslovnim, tako i turističkim.

Nalazimo se u domu umirovljenog arhitekta u širem centru Zagreba, koji je ubrzo nakon završenog fakulteta otišao u inozemstvo. Radio je u zemljama zapadne Europe, Kanadi i Americi, gdje se zadržao praktički cijeli život i radeći u struci obilazio zemlje diljem svijeta, a slobodno vrijeme provodio je također putujući i posjećujući brojne zemlje, gradove i mjesta koja su ga zanimala. Istodobno je održavao kontakte s rodbinom i prijateljima u Zagrebu, gdje je prije više od 10 godina kupio stan i polako ga počeo uređivati.

Uređenje je počelo od rohbau faze, a vlasnik je kupio 20 četvornih metara susjednog stana kako bi ga proširio

Prije svega, nas je zanimalo kako to da se uopće odlučio vratiti u Hrvatsku. – Dolazio sam često u Hrvatsku, a nakon umirovljenja svake godine ostao bih nekoliko mjeseci. Ovdje se osjećam kao kod kuće, tu sam išao u gimnaziju i na studij, tu mi je obitelj, tu su mi prijatelji… – kaže umirovljeni arhitekt i dodaje da je stan bio u roh-bau fazi kada ga je kupio, a preprojektirao ga je prema svojim potrebama i željama. Naime, kako bi ga proširio, kupio je dodatnih 20 kvadrata susjednog stana i spojio ih u jednu cjelinu te je u konačnici dobio stan površine 83 kvadrata s dvije spavaće sobe, prostranim boravkom i kuhinjom koja je odvojena šankom te radnim kutkom i balkonom.

Stan je orijentiran sjever-jug, ima pogled na glavnu gradsku os – Ilicu, a presudno za kupnju bila je dobra gradnja, odnosno izolacija same zgrade, dizalo i garaža. Završni radovi u stanu trajali su dvije godine i uključivali rušenje zidova te organizaciju walk-in garderobe u spavaćoj sobi. Skice i nacrte slao je majstorima elektroničkom poštom, a samo uređenje, odnosno dekoriranje interijera nastavilo se narednih deset godina.

‘Walk in’ garderoba

– Htio sam prostran stan, s dvije spavaće sobe, kupaonicu s velikom tuš-kabinom, perilicom i sušilicom rublja te kuhinju sa svim potrebnim aparatima. Ustvari, glavni cilj bio je postići komfor i otvoren prostor s malo vrata. Postojeća vrata imaju gornji element u staklu, kako bi se dobilo na dubini prostora – kaže i pokazuje nam organizaciju prostora: iz zatvorenog predsoblja ulazi se u open-space s dnevnim boravkom na koji se, na južnoj strani, nastavlja balkon, a na sjevernoj radni kutak, dok je desno kuhinja te hodnik za dvije spavaće sobe i kupaonicu.

U predsoblju, hodniku i jednoj spavaćoj sobi su ugradbeni ormari, a u drugoj walk-in garderoba. Gotovo sav namještaj kupljen je u Hrvatskoj, od komoda i elemenata u boravku do stola u blagovaonici, dok je sjedeća garnitura izrađena po mjeri. Prema nacrtu vlasnika, također po mjeri, izrađena je i kuhinja, a zanimljivi detalji koji se ističu su skriveni hladnjak i prostrana kuhinjska radna površina.

Radna površina, pult i stolić u dnevnom boravku su od mramora. Ipak, ono što ovaj stan izdvaja od svih ostalih su detalji, točnije neobične maske, natpisi, kipići, fotografije, slike, umjetnine… i to na zidovima, komodama, policama… pa čak i u kupaonici. Riječ je o suvenirima koje je prikupljao godinama, tijekom raznih putovanja, a malo pomalo prenosio ih je u svoj dom. A samo jedan pogled na te suvenire dovoljan je da zaključite da je zaista proputovao cijeli svijet.

Radni kutak i biblioteka

– Ove tri maske kod ulaza su Japanac, Korejac i Maori iz Novog Zelanda. Tu je Kanađanin, Eskimo, Filipinac, Alžirac, ovaj je iz Tajlanda, ovaj iz Guatemale… – gotovo u jednom dahu nabraja suvenire, pokazujući u jednom trenutku na zidni ukras, a u drugom na malu figuricu svog prijatelja. U boravku je i nargila iz Saudijske Arabije, gdje je radio nekoliko godina, zazivač kiše u obliku štapa iz Meksika, drveni križ iz Etiopije, ulja na platnu koje potpisuje njegova sestra, intarzije njezinog supruga, dvije batik slike koje je napravila slikarica iz Estonije… Dolazimo i do hodnika koji vodi u spavaće sobe te kupaonicu, a na čijem je zidu desetak različitih maski.

Neke su originalne, kaže vlasnik, a neke je kupio jer su mu se svidjele. – Kupovao sam malo po malo, ne uvijek ciljano, nego neku sitnicu da me podsjeti na taj grad ili zemlju – kaže vlasnik i dodaje kako se obiteljska fotogalerija, sestrin akvarel i akvarel ‘Na Božić’ Varaždinca Željka Prsteca mogu vidjeti u jednoj spavaonici. U drugoj su skice njegove kćeri, nećakinje, unuke i također uramljena platna iz Filipina i Paname. Vraćamo se još jednom do karte svijeta. Tu je organiziran radni kutak s bibliotekom i stotinjak knjiga raznih žanrova koje vlasnik rado čita.

Tu je i, kaže u smijehu, njegov egowall, poput pravnika i liječnika, i on je postavio svoje diplome na zid, ali i jednu fotografiju ciglane u Zagrebu, gdje je kao 18-godišnjak u tada njemačkom logoru proveo nešto vremena te je za vrijeme bombardiranja pobjegao i jedva preživio. Za kraj su nas, ipak, zanimale lijepe teme: gdje još nije bio i što bi htio vidjeti? – Nisam još bio u Zanzibaru – smije se vlasnik. Ipak, kao arhitektu, kaže nakon par sekundi razmišljanja, najinteresantniji mu je bio Dubai.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 01:31