Uzbudljiva igra “otvori - zatvori”

Projekt uređenja stana u Zagrebu u kojem kuhinja ne izgleda kao kuhinja, a mami uzdahe

 SASA CETKOVIC/
Dizajnerica Nikolina Jelić otkriva kako, kad se kuhinja koristi, sve može biti nadohvat ruke, a kad priprema jela završi, sve bude “pospremljeno” i reprezentativno za goste

Dizajnerica Nikolina Jelić iz Dizajn studija Kubus nedavno je realizirala projekt uređenja stana u Zagrebu, u sklopu kojeg je dobila zadatak oblikovati prostor u kojem kuhinja ne izgleda kao kuhinja. Naime, ideja je bila da su svi kuhinjski ormarići, dok se kuhinja koristi i u njoj priprema jelo, otvoreni i sve je nadohvat ruke, ali kad sve završi, kuhinja je u sekundi pospremljena, a prostor uredan i reprezentativan. Nikolina nam je opisala kako je to postigla.

image
SASA CETKOVIC/
image
SASA CETKOVIC/

- Tlocrtna dispozicija bila je zadana. Unutar kuhinje smo “pomaknuli zid” iza kojeg smo smjestili hladnjak širine 75 centimetara, aparat za vodu, tostere, miksere, caffe aparat, pećnicu, smočnicu, alate i suđe potrebno za pripremanje fine hrane. Svaki predmet ima svoje mjesto, detaljno smo organizirali svaki ormar s policama, ladicama, izvlačnom kolonom... - opisuje dizajnerica.

image
SASA CETKOVIC/

Uz atraktivan, ali lagan i prozračan luster, naglasak je i na radnoj ploči, koja je povišena u osam centimetara debljine te materijalizana kao podna obloga, u dekoru mramora

image
SASA CETKOVIC/
image
SASA CETKOVIC/

Kuhinjski otok središnji je dio prostora za druženje, komunikaciju i uživanje, a dodatno je naglašen atraktivnim, ali laganim i prozračnim lusterom ILLAN iz Rasvjete Prggin.

- Ploča za kuhanje Bora u sebi ima integriranu napu, što je omogućilo profinjenu vizuru na kuhinju. Otok je u vertikalnoj organizaciji kombinacija radne plohe, točke za kuhanje i pranje te prostor za jelo, dok je u okomitoj pažljivo posložen element sudopera s drobilicom otpada, element za razvrstavanje ostalog otpada, perilica suđa i ladičar te mini bar čije su vitrine s čašama, pićem i vinskim hladnjakom orijentirane prema dnevnom boravku i blagovaonici.

image
SASA CETKOVIC/
image
SASA CETKOVIC/

Prostor je pun prirodnog svjetla, elegantan i prozračan, što je dodatno naglašeno nježnim tonovima i indirektnom rasvjetom te minimalističkim odabirom materijala.

- Sve su površine, i vertikalne i vodoravne, mat obrade, kuhinjski elementi izrađeni su od materijala Piombo iz tvrtke Sigma Plus, koji ima posebnu baršunastu strukturu, a prodori unutar volumena su u natur hrastu s tankim crnim okvirima i integriranom rasvjetom - kaže. Uz rasvjetu iznad otoka, dodaje, naglasak je i na radnoj ploči koja je namjerno povišena u osam centimetara debljine i materijalizirana kao podna obloga, u dekoru mramora koji, opisuje Nikolina Jelić, svojom toplom žilom povezuje drvene elemente s kamenom. Kuhinjski pod, obloga žardinijera za cvijeće i radna ploča obloženi su keramičkim pločicama različite debljine Arklam Syrac iz ABC interijera. Izvedbu kuhinjskih elemenata izradio je Dizajn studio Kubus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 16:32