Cool mjesto

Projekt riječkog DIPI studija: Ordinacija u historicističkoj palači Casa Veneziana

 Ira&John
Zatečeni prostorni elementi sačuvani su u izvornom obliku, dok su novi elementi uspješno "utopljeni" u interijer

U jednoj od najimpresivnijih zgrada u Rijeci, historicističkoj palači Casa Veneziana koja je kulturno naslijeđe iz 19. stoljeća i podigao ju je Robert Whitehead, vlasnik tvornice torpeda, jedan nekadašnji stan nedavno je preuređen u privatnu zubarsku ordinaciju.

OPTIČKA ILUZIJA

Upravo je ulično pročelje Case Veneziane, u ulici Dolac, bilo inspiracija za uređenje interijera koje je radio riječki DIPI studio. Pročelje zgrade građeno je kombinacijom crvene opeke i kamena.

image
Zid je ogoljen od žbuke s vidljivom izvornom opekom, dok je prozorska erta obrađena fasadnim kamenom. Na bočnim zidovima su ogledala
Ira&John
image
Ira&John

Luster sačinjen od nekoliko jednostavnih visećih lampi svojom figurom asocira na nekadašnje raskošne centralne lustere, čime dodatno naglašava efekt boravka u palači

image
Ira&John

- Ideja je bila uvesti eksterijer pročelja u interijer i oživiti interijerski ugođaj nekadašnje palače suvremenom interpretacijom te time negirati planiranu funkciju prostora kako bi se, postignutim kontrastom između oblikovanja prostora i djelatnosti koja se obavlja, skrenula pažnja pacijenta s osjećaja straha, koji je gotovo uvijek prisutan prilikom posjeta zubaru, na osjećaj ugode koji im ovaj prostor stvara - objašnjava Dora Perković, arhitektica DIPI studija. Tako je reinterpretacija ulične fasade na zidu čekaonice prva slika koju korisnik primijeti prilikom ulaska. Zid je ogoljen od žbuke s vidljivom izvornom opekom, dok je prozorska erta obrađena fasadnim kamenom. Na bočnim zidovima, koji omeđuju čekaonicu, postavljena su ogledala jedna nasuprot drugima, koja stvaraju optičku iluziju beskonačne perspektive i vizualno povećavaju prostor te mu svojim ritmom i veličinom daju određenu staloženost.

image
Ira&John
image
Ira&John

115 kvadrata je veličina ordinacije za ortodonciju dr. sc. Marka Perkovića, a sadrži dvije ordinacije, čekaonicu, sanitarije za pacijente i osoblje, ured i spremište

image
Ira&John
image
Ira&John

Luster sačinjen od nekoliko jednostavnih visećih lampi svojom figurom asocira na nekadašnje raskošne centralne lustere, čime dodatno naglašava efekt boravka u palači. Podovi i zidovi obloženi su kamenom: terazzom, ceppo di gre, mramorom.

- Zatečeni prostorni elementi - drvena vrata s ukladama, prozori s lukovima i kamin od opeke - zadržali su svoje izvorno oblikovanje, ali pojedini su dobili novu funkciju, dok kamin postaje prolaz između dviju prostorija - opisuje Dora Perković.

image
Ira&John

DRUGI PLAN

Čuvajući zatečene prostorne elemente u izvornom obliku te koristeći materijale specifične za to razdoblje, arhitektica je postigla da se zubarske stolice "ponašaju kao skulpture" u prostoru, a sadašnja funkcija nekadašnje palače - zdravstvena usluga - u doživljajnom smislu odlazi u drugi plan. Privatna specijalistička ordinacija za ortodonciju dr. sc. Marka Perkovića sadrži dvije ordinacije, čekaonicu, sanitarije za pacijente i osoblje, ured i spremište, a veličine je 115 kvadrata.

image
Ira&John

DIPI studio bavi se oblikovanjem prostora u svim mjerilima, arhitekturom, urbanizmom i dizajnom. Njihov se ured također nalazi u Casi Veneziani. Unutar studija projektiraju se i vode projekti različitih namjena: sportski i zdravstveni objekti, javni prostori, stambeni objekti te interijeri poslovne, stambene i ugostiteljske namjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 21:30