Kakva transformacija

Prije i poslije: Knjige i Frida Kahlo kao inspiracija za odličan makeover dnevnog boravka

 MT PHOTO BL
Banjalučka arhitektica potpisuje projekt preuređenja toplog dnevnog boravka površine 30 kvadrata

Preuređenje doma, u kojem nismo mijenjali ništa osim tapeciranog namještaja i pločastog namještaja po mjeri, zidnih obloga i rasvjete, ponekad je veći izazov od dizajna interijera od samog početka i prve faze, s obzirom na to da smo bili ograničeni budžetom i elementima koji su podložni promjenama, govori nam na samom početku Jelena Barać, banjalučka arhitektica koja stoji ispred studija za arhitekturu JB Architects i koja je zaslužna za divno preuređenje prostora dnevnog boravka u jednom stanu u Banjoj Luci.

image
MT PHOTO BL

Brojni detalji

U nastavku saznajemo kako je investitor veliki poznavatelj književnosti i ljubitelj čitanja te ima veliki broj knjiga koje je trebalo primjereno skladištiti, ali ne tako da ih se sakrije, nego sasvim suprotno. Knjige su trebale biti osnovni element i detalj u interijeru i polazna točka cijelog projekta. Osim ove interesantne inspiracije i neobične polazne točke uređenja, ovaj projekt se također diči još jednim zanimljivim nadahnućem, a to je osebujna meksička slikarica Frida Kahlo.

image

Boravak prije

Privatni album
image

Boravak prije

Privatni album
image

Boravak prije

Privatni album

Sama pojava Fride Kahlo opčinila je neke od najvećih slikara na svijetu, od Kandinskog do Picassa. Njezina osobnost, kao i njezina djela bili su, i još su, nepresušno vrelo za mnoge umjetnike, pa je tako i arhitektica u svemu tome pronašla inspiraciju za uređenje ovog dnevnog boravka.

image
MT PHOTO BL
image

Osim tapete s njenim likom, cvjetni motivi s Fridine kose "kopirani" su i aplicirani na restauriranu lampu

MT PHOTO BL

Zbog svog šarenila i uz nekoliko promišljenih postupaka prostor je dobio neosporan šarm, te uz korištenje toplih zemljanih boja i materijala, kao i posebne rasvjete

image
MT PHOTO BL
image
MT PHOTO BL
image
MT PHOTO BL

Ovaj prostor od 30 četvornih metara, koji je spojen s blagovaonicom i kuhinjom, u prijašnjem stanju je bio poprilično beživotan i jednostavan, prevladavale su neutralnije nijanse poput sive, bež ili smeđe da bi samim preuređenjem dobio jedan potpuno novi život, poput leptira. Transformacija vrijedna divljenja.

U nekoliko dobro promišljenih dizajnerskih postupaka prostor je dobio neosporan šarm zbog svog šarenila, vedrinu i trendovski izgled uz pomoć brojnih detalja koji su obogaćeni s nekoliko dizajnerskih komada namještaja. Vidljivo je da je kreativnost izražena u svemu.

image
MT PHOTO BL
image
MT PHOTO BL
image
MT PHOTO BL

Boravak spojen s blagovaonicom i kuhinjom u prijašnjem stanju je bio poprilično beživotan i jednostavan, prevladavale su neutralne nijanse poput sive, bež i smeđe što se vidi na tri slike

image

Investitor je veliki ljubitelj knjiga i ima ih poveći broj, te su knjige osnovni detalj, element i polazna točka cjelog projekta

MT PHOTO BL

ŽUTI KAUČ

- Fenomenalna tapeta Fride Kahlo, čiji su rad i djelo inspiracija našeg investitora, centralna je točka prostora i očarava svojom gracioznošću, dajući prostoru upečatljiv karakter, vitalnost, ljupkost, ali i životnu snagu. Kad se tomu još pridruže brojne knjige i časopisi na policama, cijeli prostor postaje nenadmašno autentičan - ističe arhitektica. Jednako tako prostorom dominiraju neki antikni elementi poput vješto restaurirane podne lampe čiji je rub ukrašen cvjetnim motivima kopiranim s Fridine kose. Predivni i udobni kauč u toploj žutoj nijansi pridružuje se cijeloj ovoj igri stvaranja doista posebnog dizajna, a sitni predmeti u dnevnoj sobi, kao što su razne slike i fotografije, stvaraju blisku atmosferu koja kao da vas poziva na intimna okupljanja, zajedničke večere i kavu.

image
MT PHOTO BL
image
MT PHOTO BL

PROSTOR S KARAKTEROM

Svaki kutak ovog prostora stvara atmosferu koja jednostavno oduševljava toplim i mekim tonovima i nijansama iz prirode, a opet na jedan način nosi čvrsti karakter naslonjen na poznatu slikaricu i, moglo bi se reći, kao da se radi o prostornoj replici neke od Fridinih umjetničkih slika, svaki element, njihov položaj i boja nešto su poput poteza kista na Fridinim slikama.

image
MT PHOTO BL

Arhitekti su imali ograničen proračun jer se radilo o djelomičnom uređenju stana, što je bio poseban izazov

image
MT PHOTO BL
image
MT PHOTO BLB

Poigrati se ovako hrabrim prizorima, unijeti umjetnost i intimu u prostor, a na kraju stvoriti kvadrate koji su ugodni i udobni za svakodnevni život nije nimalo lagan zadatak, ali ovo je doista vrhunski primjer da je i to moguće ako vjerno pratite inspiraciju i dobro znate oživjeti tu sliku u svojoj glavi. ​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 14:23