OSJEĆAJU SE PREVARENO

Postavili izolaciju na kuću uz pomoć državnih poticaja, a sada ne mogu ništa s njom

 /SHUTTERSTOCK

Kada su cijene energenata počele naglo rasti 2022., mnogi su vlasnici kuća diljem Velike Britanije, u želji da smanje svoje račune za grijanje odlučili investirati u poboljšanje energetske učinkovitosti svojih domova. Jedan od popularnijih izbora bila je izolacija poliuretanskom sprej pjenom – metoda koja je oglašavana kao brza, učinkovita i ekološki prihvatljiva. Nažalost, mnogi su ubrzo otkrili da je ova odluka donijela niz neočekivanih problema, piše tportal.

Jedan od tih vlasnika je bio i Jim Bunce donosi Guardian. On je mislio da čini pravu stvar za svoj novčanik i planet.Godine 2022., on i njegova supruga odlučili su poboljšati energetsku učinkovitost svoje kuće. Otkrili su da je vlada odobrila izolaciju pjenom u spreju, brzu i neupadljivu tehniku ​​kojom se tekuća pjena raspršuje u krovne prostore i zidove. Njihov je potkrovlje uspješno tretirano uz cijenu od 2800 funti i njihovi su računi za plin uredno pali.

Sada, dvije godine kasnije, otkrili su da su, učinivši svoj dom energetski učinkovitijim, uskratili sebi mogućnost da ga prodaju. "Ne možemo ga iznajmiti, niti ga potencijalno prodati, osim ako se pjena potpuno ne ukloni", kaže Bunce za Guardian.

Par se nadao da će podići hipoteku kako bi financirali svoju mirovinu. "Nijedan pružatelj usluga neće ponuditi oslobađanje vlasničkog udjela na nekretnini s izolacijom od pjene zbog bojazni da će oštetiti krovnu građu", kaže on.

Tisuće drugih ukućana su u istoj poziciji. Procjenjuje se da bi do 300.000 objekata moglo biti pogođeno ovom situacijom, od kojih su neki imali državna sredstva za radove.

Izvješće koje je u ožujku objavilo vladino Izvršno tijelo za zdravlje i sigurnost otkrilo je da kondenzacija može uzrokovati propadanje 25% krovnog drveta u roku od pet godina ako se pjena za prskanje nanese izravno na krovne pločice ili određene podloge. Opći rizici rastu što je imanje sjevernije zbog hladnije klime. U korijenu problema su majstori koji nanose pjenu bez odgovarajuće stručnosti.

Bunceova izolacija bila je pjena s otvorenim ćelijama, što se smatra niskim rizikom, i bio je zadovoljan izradom. Ali budući da geodeti ne mogu pregledati drvene krovove iza slojeva, hipotekarni zajmodavci imaju tendenciju izdavati opće odbijenice za nekretnine u kojima je prisutna pjena.

Druga vlasnica kuće suočava se s računom većim od 6.000 funti za uklanjanje svoje izolacije od pjene nakon što je otkrila da se njezin dom kao takav ne može prodati, piše Guardian.

"Izolirali smo potkrovlje prije 10 godina i to je potpisano od strane vijeća bez uočenih problema. Ali kad smo pokušali staviti kuću na tržište, rečeno nam je da je vrijednost u biti jednaka nuli dok ne skinemo pjenu," kaže ona.

Vlasnici kuća kažu da ih je vlada dovela u zabludu, koja je izolaciju oslobodila PDV-a kako bi potaknula postavljanje, kao i izdavanje bespovratnih sredstava u vrijednosti do dvije trećine troškova instalacije. Smatraju da je to sugeriralo da se izolacija odobrava. Optužuju ministre da peru ruke od posljedica nakon što su inzistirali da je odgovornost trgovaca i vlasnika da odluče hoće li nastaviti s radovima, a da je dostupnost hipoteka stvar zajmodavaca.

Prošle godine trgovačko tijelo Property Care Association objavilo je Protokol inspekcije izolacije pjenom kako bi pomoglo nadzornicima da utvrde je li instalacija potencijalno rizična. Ideja je bila umiriti vlasnike i zajmodavce.

Međutim, trenutno postoji samo jedan hipotekarni zajmodavac za ovakve nekretnine, a malo je znakova da će se to promijeniti. Čak i oni inzistiraju da se izolacija ukloni u roku od 90 dana nakon što zajmoprimac s njim potpiše ugovor o zajmu.

"Pjena se još uvijek agresivno prodaje uglavnom starijim i potencijalno ranjivim vlasnicima kuća", kaže on. "Rijetko se spominju neki nedostaci, a fokus je ušteda na troškovima grijanja."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. kolovoz 2024 12:31