Interijer od 60 m2

Ovaj je stan uređen za samo tri dana. Saznajte kako!

Stan opremljen za svega 45.000 kuna

Kad smo prvi put smo ušli u stan, bio je još u fazi gradnje. Priznajemo kako nam je u tom trenutku trebalo mnogo mašte da vidimo svu ljepotu u njemu i vizualiziramo njegov konačni izgled u glavi. Ipak, osjećaj ne vara, pa smo odmah znali da je to naš budući stan. Privukla nas je prije svega veličina dječje sobe, oko 12 četvornih metara, što nije baš tipično za novogradnju. Naime, u stanovima koje smo prije gledali, sobe su bile vrlo male, pogotovo one koje su predviđene za djecu – priča nam bračni par s dvogodišnjom curicom, inače vlasnici šarmantnog stana u koji vas danas vodimo. Stan ima 60 kvadrata. Sastoji se od predsoblja, hodnika između soba, dvije spavaće sobe, WC-a, kupaonice, balkona te kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka, koji su smješteni u zajedničku prostoriju.

Spremište za perilicu

– Kada uđete u stan nađete se u malom predsoblju veličine svega 2,5 četvornih metara, ali zato dostatnim za smještaj ormara za kapute i obuću. Slijedi dnevni boravak spojen s kuhinjom i blagovaonicom, naš omiljeni dio stana. U odvojenom dijelu stana su sobe, kupaonica i WC koji smo prenamijenili u malo spremište, gdje se nalaze perilica rublja, usisivač, glačalo i ostale dosadne stvari – smiju se vlasnici i dodaju kako je najneočekivaniji moment u stanu sigurno dječja soba koja je veća od roditeljske. – Na to smo se odlučili jer smo se vodili mišlju kako djetetu treba više prostora za igru. Kupaonica, pak, ima pet kvadrata, i bili smo sretni što nakon godina i godina tuš-kabine imamo pravu, veliku kadu – oduševljeno pričaju vlasnici. Kako se ovdje radi o novogradnji, većina stvari, ističu vlasnici, izvodila se onako kako je investitor zamislio.

Subway pločice

– Sve je bilo u cijeni stana, od pločica preko sanitarija pa sve do parketa. Doduše, nije nam se svidjela većina ponuđenih opcija, ali nismo htjeli dodatne troškove pa smo morali biti praktični. Volimo tamnije parkete i našli smo jedan koji nam je bio genijalan, ali mu je i cijena bila takva – 1000 kuna po metru kvadratnom. Investitor je u stanove stavljao obične hrastove parkete pa smo se dosjetili obojiti ih, složiti brodski, lakirati ih mat lakom i dobiti izgled najbliži željenom parketu. Isto tako, subway pločice u kuhinji nisu bile u ponudi investitora, kao ni pločice izgleda drva u kupaonici, ali nije nam žao tog dodatnog troška jer danas uživamo gledati i jedne i druge.

I još nešto. Izvorni tlocrt kupaonice nam je bio neprihvatljiv pa smo pomicali bojler, umivaonik i kadu – pričaju vlasnici kojima je, dodaju, proces uređenja bio vjerojatno jedan od dosad najbržih. – Useljenje u stan se odužilo, i to poprilično. Morali smo izaći iz stana u kojem smo ranije bili, i doslovno smo neko vrijeme bili beskućnici. Curicu smo odveli na more kod bake i djeda, a nas dvoje smo još udisali pare tek lakiranog parketa. Trebali smo sve obaviti brzo i učinkovito, tako da smo imali trodnevni plan koji je nekim čudom upalio.

Prvu večer, kad smo oko ponoći ušli u stan, bili smo praktički na gradilištu, a samo je naš stan bio gotov jer smo ga kupili u fazi gradnje. U dežurnoj trgovini kupili smo madrace na napuhavanje i imali najneudobniju noć u životu. Sutradan je u Ikei u jednom danu kupljen sav namještaj. Sljedeći dan je taj namještaj dostavljen, a nakon cijelog dana i neprospavane noći, i sastavljen. Treći dan je montirana kuhinja. I to je bilo to – nabrajaju vlasnici i otkrivaju kako su, osim što su oborili rekord u vremenu namještanja stana, zadovoljni i financijskim izdacima. Naime, potrošili su svega 45.000 kuna na cjelokupno uređenje.

Online kupnja

– Uštede smo ostvarili kupujući gotov namještaj, a samo je kuhinja izrađena po mjeri. Također, dosta smo uštedjeli kupnjom aparata u online trgovinama, samostalnim bojanjem stana i slično – dodaju. Najvažnija im je u cijeloj priči bila kuhinja jer, kako kažu, smatraju da je ona duša doma te, naravno, soba za njihovu djevojčicu. – Kuhinja je bila nacrtana mjesecima prije kupnje stana, i tu nije bilo kompromisa. Bijeli medijapan s urezima, crne ručkice, subway pločice i inoks aparati bili su nezaobilazni. Poslali smo mnogo upita za ponude dok nismo dobili onu koja nam odgovara, i to u pola cijene od svih ostalih koje su pristigle.

Upornost se definitivno isplati – poručuju vlasnici. Veći dio namještaja u ovom stanu je od punog borovog drva, što prostoru daje potrebnu toplinu. Veći komadi namještaja su u neutralnim tonovima, a kolorit je unesen akcentnim zidom i detaljima poput jastučnica i ukrasa. Dječja sobica, koja trenutno služi kao igraonica, najšarenija je prostorija u stanu. Vlasnici su htjeli jarke boje i veselu atmosferu. – Jarku boju zavjesa malo smo ublažili smirujućom, sivom bojom zida. Boje u roditeljskoj spavaćoj sobi su birane prema nekakvom mediteranskom/starinskom štihu pa smo odabrali bijelu, modru, bež i primjesu zlatne u visećoj svjetiljci.

Kupaonica je, pak, u zemljanim tonovima kako bi izgledalo što toplije i što sličnije sobi, a ne kupaonici – pričaju. Igra Lego kockama Na što su vlasnici najponosniji u svome stanu, pitamo ih za kraj. – Ponosni smo na to što smo, bez obzira na ograničeno vrijeme i budžet, uspjeli od praznog stana stvoriti dom. Skoro godinu dana od useljenja još možemo reći da svaki dan sve više uživamo u njemu, veseli nas kupnja neke nove sitnice i svaka prostorija nam je draga na svoj način. Kada bismo trebali izdvojiti samo jednu stvar na koju smo baš jako ponosni, to bi sigurno bio uzvik naše curice: “Kako je lijepa moja sobica!” A lijepa je i nama, mama i tata se tamo igraju Lego kockama i kad dijete spava – smije se mladi bračni par.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 16:41