Putovanje istočnom obalom Istre, koja se tijekom pandemije nametnula kao vodeća destinacija za vikend odmor domaćih gostiju, neizostavno je bez posjeta Labinu. Grad bogate kulturno - povijesne baštine iz godine u godinu obogaćuje svoju turističku ponudu, pri čemu se posebna pažnja pridaje gastronomiji. Suradnjom OPG-ova i malih proizvođača prehrambenih proizvoda vrhunske kvalitete s lokalnim ugostiteljima Labinština se polako, ali sigurno pozicionira kao odredište koje nudi odličnu hranu u prepoznatljivom ugođaju Poluotoka.
Za zimskog lockdowna ulice starogradske jezgre Labina utihnule su i opustjele, no na glavnom gradskom trgu, kojeg Labinjani nazivaju Crć, dva je mjeseca bilo bučno i živo do kasno u noć. Vlasnici pizzerije Napoli odlučili su ovo razdoblje iskoristiti za potpuno preuređenje najpoznatije lokalne pizzerije. Smještena u prizemlju zgrade podignute u drugoj polovici 19. st., koja je naknadno dobila i terasu na prvom katu, pizzerija je zahtijevala opsežnu rekonstrukciju, uključujući i infrastrukturne radove te uređenje vanjske fasade.
Zadatak uređenja interijera povjeren je arhitektonskom dvojcu Darijan Čekada i Vanja Vidulin. - Ideja je bila napraviti odmak od klasičnog stila objekta koji nudi pizzu i prijeći liniju koja dijeli restorane od pizzerija, uz dozu elegancije podići cjelokupni doživljaj uživanja u hrani u estetski privlačnom ambijentu na jednu višu razinu - opisuje Čekada polazišnu točku dizajniranja potpuno novih 90 kvadrata unutrašnjeg prostora podijeljenog u dvije zone. Jedini detalj koji je „preživio“ makeover su drvene grede na stropu, koje su nakon preuređenja zasjale novim sjajem.
Nijanse plavo - sive i sivo - zelene na podu i zidovima i tekstilnoj opremi uravnotežene su toplim tonovima terakote, čime je postignut koloristički sklad koji se nenametljivo stapa sa svijetlim drvom od kojega su, u kombinaciji s metalom, izrađeni stolovi po mjeri. Paravan pregrade izvedene su od svijetlo lakiranog metala, a uz primarnu ulogu uz glavni ulaz služe i kao garderoba.
Šankom odvojena kuhinja pruža pogled prema srcu svake pizzerije, peći koja se ovdje i estetski uklopila u interijer. Bakreni elementi i polukružni oblici proizvođača Sudforni., iz čije utrobe izlaze prave napolitanske pizze, daju toplinu i čar prostoru.
Već pri ulasku u „Napoli“ gosti će zamijetiti keramiku, o čemu Čekada kaže - Pri odabiru rasvjete i dekorativnih elemenata bilo je važno ostvariti sinergiju s našim idejama, a upravo to pronašli smo u lokalnoj obiteljskoj manufakturi Allegro. Akademska slikarica Alida Blašković-Koroljević zajedno sa suprugom Petrom izradila je keramičke lustere i unikatne zidne dekoracije. - Osluškujući želje investitora i dizajnera, odlučila sam se za element kruga i stilizirani oblik tanjura koji sam razigrala oblikom i zadanim akromatskim spektrom uz primjese terakote - opisuje svoj doprinos ovom projektu autorica.
Iako je zbog epidemioloških mjera izostalo svečano otvorenje i predstavljanje interijera, „Napoli“ se putem društvenih mreža @pizzerianapolilabin već predstavio javnosti uz redom pozitivne komentare i pohvale za novo ruho pizzerije. Iščekujući skori povratak na staro i izbor objedovanja unutar objekta ili na trenutno hit terasi s pogledom na najljepši trg u Istri, uz rudarski „SRETNO!“ najavljujemo skori povratak u Labin.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....