REINTERPRETACIJA OBJEKTA

Nedavno izgrađena ‘moderna štala‘ ima skrivene spavaće sobe,a u interijeru su korišteni samo beton i žbuka

 VITO STALLONE

Nije često da arhitekti dobiju u zadatak obnovu ili izgradnju staje. Kako je riječ o pomoćnom gospodarskom objektu koji u svojoj izvornoj namjeni ne služi za boravak niti spavanje, obično se radi u minimalnom budžetu i bez previše promišljanja kako posložiti unutrašnji prostor. Fotografije i priču donosi mreža v2com.

No, takav slučaj nije bio sa stajom u Švicarskom Hamletu. Njezin je vlasnik odlučio da mora biti i tradicionalna i moderna, a i pogodna za korištenje kao kuća za odmor. Baš zato angažirao je studio Be Architektur koj je iz ovog tradicionalnog seoskog objekta zaista "izvukao najbolje".

image

Velika staklena stijena osigurava puno dnevne svjetlosti u interijeru

VITO STALLONE
image
VITO STALLONE
image
VITO STALLONE
image
VITO STALLONE
image
VITO STALLONE

Uz potpuno poštivanje svih zadanosti tradicinalne staje u švicarskim brdima i ova izvana izgleda posve obično te se u potpunosti uklapa u svoje rustikalno okruženje. Vanjska fasada presvučena je glaziranim drvetom smreke, odnosno istom vrstom drveta koja se koristi za tradicionalne švicarske staje. Kosi krov također je projektiran u istom duhu, s crijepom tipičnim za lokalnu arhitekturu.

Prozori koji se mogu otvoriti skriveni su iza drvenih kapaka, dok je veliko fiksno ostakljenje ispred drvenih kliznih vrata koja pružaju zaštitu od sunca, zamračenje i privatnost. Neobrađena čelična greda služi kao oluk, stršeći izvan baze krova. Odvodne cijevi su izostavljene pa se kišnica slijeva sa strane, što je zamišljeno kao svojevrsni vodopad.

image
VITO STALLONE
image
VITO STALLONE
image

Spavaće sobe skrivene su unutar objekta na način da na prvi pogled prostor i dalje djeluje kao staja

VITO STALLONE
image

Skulpuralni dojam stvoren je naslagivanjem prostorija jedne na drugu

VITO STALLONE
image

Žbuka je među osnovnim materijalima u uređenju interijera pa ostavlja dojam nedovršenosti

VITO STALLONE

Iako gradnja na padini obično zahtijeva iskop iza objekta kao i zatrpavanje s prednje strane, u slučaju moderne staje nije korišten ovaj pristup. Umjesto toga, prizemlje je raspoređeno u nekoliko razina na različitim visinama, kako bi što stabilnije pratilo postojeći nagib. Staja se obično koristi za skladištenje ili kao radna prostorija za poljoprivrednu proizvodnju, ali u ovoj reinterpretaciji objekta zaživjela je kao objekt za boravak.

image

Eksterijer se u potpunosti stapa s tradicionalnim izgledom u švicarskim selima

VITO STALLONE
image
VITO STALLONE
image
VITO STALLONE

U njoj su tako "skrivene" spavaće sobe i kupaonica, koje su zatvorene na način da su "naslagane" jedna na drugu, što je stvorilo skulpturalni, vizualno privlačan, ali zapravo otvoreni interijer u kojemu je osigurano dovoljno dnevnog svjetla. Dašak švicarske ruralne tradicije očituje se i u izboru materijala, odnosno betonskih ploča za pod i posebne žbuke koja pokriva zidove, a koji daju sirov, nedovršen dojam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. listopad 2024 08:18