IMAMO I TROŠKOVNIK

Ljerka i Ivan sami su se upustili u preuređenje kupaonice od 3,26 kvadrata: ‘Mijenjali smo instalacije, izbacili kadu, evo koliko smo potrošili‘

 Privatna arhiva; Ivana Grgić/Cropix

Supružnici Ljerka i Ivan uselili su u stan na zagrebačkoj Knežiji 1989. godine, kada su se upustili u mini obnovu kupaonice. Tada u Zagrebu nije bio velik izbor keramike, no preobrazbu koju je učinila Ljerka izvrsnom su ocijenili njezin suprug Ivan, rodbina i širi krug prijatelja. Od tada je prošlo 35 godina i kupaonica u kombinaciji pločica i bordura, prevladavajućeg žutog tona, ponovno je bila spremna za preuređenje. Ovaj put drastičnije i opsežnije.

- Kupaonicu je bilo nužno obnoviti prvenstveno zbog dotrajalosti pločica i instalacija, ali i dodatnih oštećenja nastalih u potresu. To nam je bila prilika da se modernije osmisli postojeći prostor male površine, svega 3,26 četvorna metra, i da se postigne maksimalna funkcionalnost - kaže Ljerka koja je cijeli projekt sama osmislila.

image


IVANA GRGIĆ/CROPIX
image


IVANA GRGIĆ/CROPIX
image
IVANA GRGIĆ/CROPIX
image


IVANA GRGIĆ/CROPIX

Njezin suprug Ivan dodaje da je adaptacija uključivala potpunu izmjena vodoinstalacija i odvodnih cijevi, novu rasvjetu, postavu sigurnosnih vodovodnih ventila, novu tuš-kabinu, keramiku i vrata te novi umivaonik, kupaonske ormariće, perilicu rublja i ostale detalje, poput nosača ručnika.

- Izbacivanjem kade, u kojoj se nitko nije namakao godinama, željelo se dobiti više korisne površine, a s obzirom na godine, tuš-kabina nam je jednostavnija za uporabu. Time smo dobili prostor za ugradnju umivaonika koji mi je godinama nedostajao. Klizna vrata po principu ‘nestajanja u zidu‘ ispala su pun pogodak, otvorila su slobodan ulaz i vizualno proširen pogled na kupaonicu - kaže Ljerka.

image
IVANA GRGIĆ/CROPIX
image


IVANA GRGIĆ/CROPIX

Od stare kupaonice nije ostalo ništa, izuzev ormarića s ogledalom; bio je u zadovoljavajućem stanju i uklapao se dimenzijama.

- Najzahtjevniji dio radova bile su izmjene instalacija. Bilo je naporno i dugotrajno bušiti, a sigurno i bučno za susjede s obzirom na to da je naša zgrada građena od debelog armiranog betona, koji je vrlo teško probijati. Bilo je i različitih tehničkih teškoća, objektivnih i subjektivnih, a sve je trajalo dugih šest tjedana - prepričava Ljerka i dodaje da su angažirali provjerenog, vrlo traženog i, samim time, skupog majstora koji je već radio nekoliko adaptacija u istoj zgradi, a koji je bio od velike pomoći i preporučio dobru ekipu za izvođenje vodoinstalaterskih, električnih i keramičarskih majstora, kao i onih za suhu gradnju.

image


IVANA GRGIĆ/CROPIX
image
IVANA GRGIĆ/CROPIX
image


IVANA GRGIĆ/CROPIX

Nije imala određeni stil koji je slijedila, a za oko su joj odmah zapele terrazzo pločice iz Fero Terma.

- Na prvi pogled djelovale su originalno, nisam vidjela previše kupaonica u tom stilu. Baš zato su mi bile izazovne, onako šarene i razigrane, ali istovremeno i potencijal za kombinaciju s pločicom umirujućeg drvenog uzorka, te prilagodljive za usklađivanje ostalih detalja kupaonske opreme. Moram naglasiti da su pločice zasad odlične za održavanje: uzorak u pozadini pokriva staklo tuš-kabine pa se kapljice nakon tuširanja gotovo i ne primijete - otkriva nam.

Priznaje da do samog kraja nije bila sasvim sigurna hoće li njezina vizija ispasti "blam ili glam", no težila je postići svoj osobni cilj i dobar estetski dojam.

- Željela sam da kupaonica bude moj individualni odraz i u tom smislu što originalnija, ali istodobno umjerena. Tanka je linija do mogućeg kiča - kaže sa smiješkom, a Ivan dodaje kako je rezultat - fascinantan!

Ovako je kupaonica izgledala prije preuređenja...

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Sve je stajalo oko 8800 eura, no ako se tome doda kupnja i montaža kliznih vrata s kazetom od 1300 eura, ukupni se trošak popeo na 10.100 eura.

- Klizna vrata bila su moj osobni izbor, ali ne žalim ni centa - ističe Ljerka i dodaje kako je kupaonica prva prostorija u stanu koja je obnovljena. U dogledno vrijeme, najavljuje, ima namjeru pomno isplanirati i izabrati novu kuhinju, jer je postojeća stara čak 43 godine.

TROŠKOVNIK

Vodoinstalater + montaža sanitarija: 1700 eura

Zidarski radovi (hidroizolacija, obrada svih zidova u više premaza, knauf majstor, ugradnja kazete za klizna vrata): 4100 eura

Kupnja sanitarija u nešto višoj kategoriji kvalitete (wc set, tuš kabina i kada, tuš slavina, umivaonik i slavina, ormarić, perilica rublja): 2700 eura

Kupaonski dodaci (svjetla 3x, koš, wc stalak, držači ručnika, tepih, utičnice i sl.): 300 eura

Kupnja i montaža kliznih vrata s kazetom: 1300 eura

Ukupno: 10.100 eura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. kolovoz 2024 05:56